Depresszió elleni tréning 8 lépésben

A népesség nagy része megtapasztalja a depresszió és a szorongás súlyos mentális tüneteit.  A kanadai College of Mental Health Counselling 1985 óta dolgozik azért, hogy gyakorlati tanácsokkal és tréningekkel segítse a mentális betegségekben szenvedőket.

 A tanácsok sok esetben gyógyító hatással bírnak, azáltal, hogy átalakítják a gondolkodást. A depresszió és a szorongás széles körű előfordulása összefüggésben áll a munkanélküliséggel, a káros szenvedélyekhez való függőséggel, a házasságok és a családok szétesésével és az öngyilkossággal.

A depressziót előidézhetik a testünkben végbemenő kémiai változások, fizikai betegségek vagy különböző típusú veszteségeink.

Nagyon gyakori, hogy a depresszió az önpusztító élet következménye, amit gyógyítani lehet azzal, hogy fejlesszük belső beszédünket, azaz az önmagunkkal való beszélgetést, valamint önértékelésünk és magabiztosságunk erősítésével.

A kanadai Mentális Egészség Tanácsa a depresszió legyőzésének gyógymódját azzal a kiinduló elvvel közelíti meg, hogy hajlamosak vagyunk úgy viselkedni magunkkal és másokkal, ahogyan velünk is bántak gyermekkorunkban.

Felnőttként pedig meg kell adnunk magunknak mindazokat az egészséges dolgokat, melyeket egy egészséges felnőttől kapnánk.

Ahhoz, hogy meggyógyuljunk a depresszióból és a szorongásból, meg kell változtatnunk belső beszédünket. Ehhez a következő 8 lépés segíthet hozzá:

1. lépés: Írjuk le egy papírra az összes negatív dolgot, amit magunkról, másokról és körülményeinkről gondolunk. Ennek segítségével képesek leszünk tudatosítani magunkban a depresszióval összefüggő negatív gondolkodásunkat és a belső beszédünket. A belső beszéd gyakori elemei: ’nem tudom megcsinálni, nem megy, elrontottam, képtelen vagyok rá, senki nem törődik velem’.

A dolgokhoz való negatív hozzáállás és az önkritikus belső beszéd demoralizálja az egót. Következménye a szomorúság, a szorongás, a félelem, az alacsony önbecsülés és önértékelés. Mindez hatással van az alvásunkra, étkezésünkre és energiaszintünkre.

2. lépés: Most írjuk le azokat a gondolatokat, mondatokat, melyek pozitívak, megnyugtatóak, támogatóak, gondoskodóak. Például: ’meg tudom csinálni, erős vagyok, megvan hozzá a képességem, gondoskodó vagyok és kedves, meg tudom szerezni, amire szükségem van, megérdemlem a boldogságot, képes vagyok a sikerre, éppoly értékes vagyok mint bárki más, a fájdalom normális azok után amit átéltem’.

 Ez a gyakorlat abban segít, hogy felismerjük és tudatosuljon bennünk a negatív belső beszéd ellentéte.

3. lépés: Írjuk le mindazokat a negatív dolgokat, melyeket szüleink mondtak nekünk, mikor gyerekek voltunk. Például: ’ nem szeretlek, nem akarok veled törődni, nem hallgatlak meg, ezt nem csinálhatod, jobban is megcsinálhattad volna, ne sírjál’.

4. lépés: Írjuk le, hogy mit szerettünk volna hallani a szüleinktől gyerekként: ’szeretlek bármi történjen, boldog vagyok hogy vagy nekem, ügyes vagy, sírj csak ha bánt valami, minden rendben lesz, néha én is úgy érzem magam, mint te’.

5. lépés: Írjuk le, mit mondanánk akkor, ha azt látnák, hogy valaki rosszul bánik egy gyerekkel. Például: ’nincs joga ilyeneket mondani, legyen kedves a gyermekével, szüksége van a szeretetére, támogatnia kell őt, gondoskodónak, gyengédnek kell lennie, és ösztönöznie kell’.

6. lépés: Gondolkodjunk el azon, hogy ha a szüleink csupa pozitív és támogató mondatot mondtak volna nekünk gyerekként, milyen lenne ma az életünk. Ez a lépés segít elképzelni, hogy milyen lenne ma az életünk, ha teljesen egészséges mederben folyna. A depresszió, ami a negatív belső beszédből ered, nem más, mint önmagunk elhagyása, saját magunk lebecsülése, ami önkárosító magatartáshoz és öngyilkos gondolatokhoz vezetnek. A remény, az optimizmus, az önbecsülés és az önbizalom a stabil alapjai a biztonságérzetünknek, magabiztosságunknak, belső békénknek, erőnknek és   boldogságunknak.

 

7. lépés: Most önmagunknak kel megadni mindazt, amit a szüleinktől vártunk el: önmagunkat kell biztatni, szeretni, támogatni, megnyugtatni és gondoskodónak lenni. Ez azt jelenti, hogy mindezeket önmagunknak kell elmondanunk, és nekünk magunknak kell megtestesíteni azokat a pozitív dolgokat, melyekre szüleinktől lenne szükségünk.

 Végső soron mindig mi vagyunk önmagunk számára a leggondoskodóbbak, és mi tudjuk legjobban támogatni magunkat. Az is fontos, hogy olyan gondoskodó és egészséges emberek vegyenek körül bennünket, akiknek ugyanolyan támogatást nyújtunk, mint magunknak. Ne keressük olyan emberek társaságát, akik nem jól bánnak velünk.

8. lépés: Legyünk magabiztosak! Álljunk ki magunkért, ha valaki rosszul bánik velünk, ilyen helyzetekben például mondjuk azt: ’nem szeretem ezt a hangot, amit megütsz velem szemben, több tiszteletet érdemlek, bántva érzem magam’.

A lelkünkben mindig ott él az a kislány vagy kisfiú, akinek szüksége van a támogatásunkra. Legyünk magunkhoz olyanok, mint amire gyermekként is szükségünk volt.

Ez a terápia azt veszi alapul, hogy saját magunk alapos megértése és a gyermekkori élményeink alapvető befolyással bírnak felnőtt életünkre és kapcsolatainkra.

 Forrás: PRLog.Org

Kapcsolódó cikkek:

Mese arról, hogyan változtassunk életünkön

Három tipp a boldogság eléréshez

Egyre több a bipoláris zavarban szenvedők száma

Random Posts

 • Hogyan védhetjük ízületeinket a mindennapok során?

  Az ízületi megbetegedés tünetei leggyakrabban idősebb korban jelentkeznek, de nem szabad azt hinni, hogy csak az idős emberek betegsége. Ízületi […]

 • Műtéti megoldás a férfiak inkontinenciájára

  Manapság elsősorban a hölgyeket érintő vizelettartási problémáról hallunk, pedig az inkontinencia az erősebb nemet is érinti, sőt, az egyik leggyakoribb […]

 • Házi gombás pizza

  Hat pohár (6×2 dl) lisztet egy keverőtálba teszünk. Hozzáadunk egy csapott evőkanál sót, 12 evőkanál olajat. Kézmeleg vízben kikeverünk a […]

 • Vízhajtásra és gyenge csontokra: mezei zsurló!

  A mezei zsurló a zsurlófélék családjába tartozó, virágtalan, spórákkal szaporodó növény. Nedves réteken, nitrogénben gazdag talajon találkozhatunk vele elsősorban. Rokona, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.