A halláskárosodás bárkit utolérhet

Halláskárosodás bármely életkorban felléphet. Sőt, az ez irányú kutatások azt mutatják, hogy száz hallássérült emberből nyolc még nem töltötte be tizennyolcadik életévét. A 46 éves Guy McIlroy siketen jött a világra, és egyáltalán nem hallott semmit. Ám ez nem akadályozta meg abban, hogy megvalósítsa az álmait. Ma egyetemi tanár, és boldog családi életet él feleségével és hétéves ikerlányaival.

Hála a modern technológiának és a logopédiai foglalkozásoknak, így le tudta győzni születési rendellenességéből adódó hátrányokat, és ma már tökéletesen tud kommunikálni.

Ha kikapcsolja a hallókészüléket, egyáltalán nem hallja, amit az emberek beszélnek vagy mondanak neki. Ha valaki hangosan kiabál, azt érzékeli, de hangerőtől függetlenül nem tudja kivenni tisztán, hogy miről van szó.

Halláskárosodással felnőni nagyon nehéz. Guy szerint a legzavaróbb az, hogy egy családban élsz, mégsem tudsz kommunikálni a szüleiddel. Ahogy az iskolában sem a társakkal és a tanárokkal. Még ha a tanárok segítőkészek is, nagyon nagy kihívás minden egyes nap.

Ha például a tanár elmondott egy viccet órán, csak hogy megtörje az óra monotonitását, ő erről mindig lecsúszott, és emiatt frusztrálva és egyedül érezte magát.

A tanári utasítások sem voltak egyértelműek számára.

 Ma két digitális hallókészüléket használ, és a beszédterápia is sokat segített és segít a mai napig, hogy kifejezhesse magát és megértsen másokat.

Azt mondja, a szájról olvasás csak 40 százalékban segít. Nagyobb részben a hallókészülék nyújt támogatást.

Guy szerint nagyon fontos, hogy egyszerre és folyamatosan erősítsük a beszédkészséget, a szájról olvasását és a jelbeszédet, és ne külön-külön fókuszáljunk egyikre vagy másikra.

Legalább ilyen döntő tényező a hallássérültek számára az erős családi támogatás.

 Az emberek általában nem veszik észre, ha valaki siket. Ez egy láthatatlan fogyatékosság, de valódi probléma. Sokan hajlamosak azt gondolni, hogy ha valaki siket, annak az elméje is gyenge, mondja Guy. De ez nem igaz, mert nagyon is okosak. Csak el kell tudni nekik magyarázni a dolgokat.

Kelly Nathan, a Green Side Klinika audiológusa szerint, a halláscsökkenés különböző fokozatokban léphet fel. Egyszer csak elkezdődik egy enyhe csökkenés, ami fokozatosan súlyosbodhat, és ez hatással van az ember életére.

A hallásvesztés korai jelei könnyen azonosíthatók: ha valaki azt veszi észre, hogy megkéri a másikat, hogy ismételje meg, amit mondott, vagy úgy érzékeli, hogy az emberek körülötte halkan beszélnek, nem hallja a telefon csengését, a tévét, vagy nem érti tisztán, amit mondanak.

Tracy-Ann Moris audiológus szerint ma már nem beszélhetünk arról, hogy a halláskárosodás csak az idősebb korosztályt érinti. Egyre inkább eléri a fiatalokat is, akik például nagyon hangosan tudják hallgatni mp3 lejátszójukat.

Nagyon gyakori, hogy a csecsemők már csökkent hallással születnek meg. Dél-Afrikában például naponta tizenhét csecsemő születik siketen.

A legfontosabb, hogy a hallási képességek mielőbb fel legyenek mérve, mert ez döntően befolyásolja illetve gátolja a kommunikációs képességet.

 Forrás: health-e.org

Képünk illusztráció.

 

 • Paprikás krumpli szójavirslivel

  Két fej vöröshagymát üvegesre dinsztelünk. Nyolc közepes nagyságú burgonyát meghámozunk, apró kockára vágunk, rátesszük a hagymára, hozzáadunk egy egész zöldpaprikát […]

 • Műanyaghulladékot mutattak ki halak gyomrában

  Nagy mennyiségű mikroműanyagot, vagyis öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskét mutattak ki a kutatók az Atlanti-óceán északnyugati részén élő halak gyomrában.     A […]

 • Környezeti tényezők okozhatták a tatárantilopok tömeges pusztulását

  A szokatlanul magas nedvességtartalom és a nagy meleg is elősegíthették a tatárantilopok három évvel ezelőtti hirtelen tömeges pusztulását okozó fertőzést […]

 • A hőség elleni védekezés fontossága – Az ÁNTSZ tanácsai

  Másodfokú hőségriasztást rendelt el hétfő déltől péntek éjfélig az országos tiszti főorvos. A hét elején tovább erősödik a nappali felmelegedés, […]