Az aerobik csökkenti a szellemi hanyatlás kockázatát

Egy új kutatás szerint az aerobik csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát, de ha már elindult a szellemi hanyatlás folyamata, akkor is segít lassítani azt. A Mayo Klinika az aerobikon kívül minden olyan mozgásformát pozitívnak ítél meg, melynek végzése során emelkedik a pulzusszám, és növekszik a szervezet oxigénigénye. Ezek azok a fizikai tevékenységek, melyek nagyon fontosak a kognitív képességek megőrzése szempontjából, és a kutatás eredménye révén úgy kell tekintenünk rájuk, mint a demencia egyik fontos terápiás kezelési módjaira.

 A klinika a jótékony hatású tevékenységek közé sorolja még a sétát, de még az olyan ház körüli munkákat is, mint a gereblyézés vagy a hólapátolás.

 A kutatásban az agyi képalkotó vizsgálatok eredményei egyértelműen rámutattak arra, hogy a gyakorlatok jótékonyan hatnak az agy egészséges működésére. A mozgás hatására olyan agyszöveteket tápláló anyagok termelődnek, melyek javítják az agyműködést, és növelik az agysejtek közötti kapcsolatot.

A szellemi hanyatlásban vagy enyhe kognitív zavarban szenvedő résztvevőknél, akik végeztek testmozgást, 6-12 hónap múltán láthatóak voltak a pozitív változások, a kognitív tesztben sokkal jobb eredményt értek el, azokhoz képest, aki nem mozognak, és jobbára ülő életmódot folytatnak. Az egyéves mozgásos időtartam végén pedig jelentősen nőtt a memória teljesítménye.

 Forrás: PRLog.Org

Fotó: fitnesshark.co.ba