Emeli a szívroham kockázatát a járművek kipufogógáza

A városi közlekedés által okozott légszennyezés, a járművek kipufogógázának belélegzése a rákövetkező hat órában növeli a szívroham kockázatát, állapították meg brit kutatók. A The British Medical Journal (BMJ) című orvosi lapban ismertetett tanulmány szerzői szerint a szennyezett levegő jelentősen csökkenti a várható élettartamot.

    A vizsgálathoz csaknem 80 ezer, szívrohamon átesett páciens adatait elemezték Angliában és Walesben, összevetve azokat a légszennyezettségi mutatókkal. Óránkénti lebontásban álltak a kutatók rendelkezésére a légszennyezettségi értékek: a szálló por, az ózon, a szén-monoxid, a nitrogén-dioxid és a kén-dioxid koncentrációja.

    Krishnan Bhaskaran kutatásvezető, a London School of Hygiene and Tropical Medicine munkatársa csoportjával megállapította, hogy nem a levegő szennyezettsége volt a szívrohamok fő oka, ám hozzájárult az infarktusokhoz. Számításaik alapján egy kipufogógázokkal közepesen szennyezett napon 5 százalékkal emelte az infarktusok számát a légszennyezettség.
  A szívroham kockázata a belégzést követő hat órán belül emelkedett meg, majd visszaállt a szokásos értékre.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikk:

A légszennyezés hatása egészségünkre

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.