Mit tartalmaz egy ideális edzőprogram?

A legtöbb ember tisztában van aszal, hogy a testmozgás mennyire fontos, és talán már el is szánta magát arra, hogy belekezdjen a rendszeres tornába, csak azt nem tudja, mi alapján válasza ki az ideális mozgásformát. Anna Dornier kaliforniai fitneszedző elmondja hat tippjét, hogyan válasszuk ki magunknak a megfelelő edzésprogramot, ha formába szeretnénk hozni magunkat.

1. tipp: Tartsuk szem előtt a célunkat!

Ha tudjuk, hogy a mozgással mit szeretnénk elérni, és annak megfelelő mozgásformát választunk, akkor így azt is tudni fogjuk, hogy milyen hamar érhetjük el a kívánt eredményt. Ha például fogyni szeretnénk, akkor ne iratkozzunk be egy testépítő csoportba, mert egyrészt nem érjük el a kitűzött célt, másrészt nem biztos, hogy úgy fogunk kinézni, ahogyan szeretnénk. Ha már kinéztünk egy mozgásformát, érdeklődjünk, hogy azzal mit lehet elérni, és kérdezzünk meg olyanokat is, akik már belekezdtek, hogy elérték-e azt az eredményt, amit akartak.

2. tipp: A választott edzés tartalmazzon erősítő gyakorlatokat!

A legtöbb edzésprogram futással kell hogy kezdődjön, mert ez nagyon előnyös a szív-és keringési rendszer egészsége szempontjából, ráadásul akkor is fontos elem, ha valaki fogyni szeretne. Az izommunka során nagyon sok kalória ég el. Kutatások kimutatták, hogy azok, akik erősítő gyakorlatokat végeznek, azoknak a szervezete akár még 36 órával az edzés után is égeti a kalóriákat. Az erősítő edzések pozitív hatását a mindennapi életünkben is kamatoztatni tudjuk, olyan hétköznapi dolgoknál, mint a séta, az autóból való ki-beszállás vagy a kisbaba cipelése.

3. tipp: Az edzésprogramban a helyes étrendnek is szerepelnie kell

Még a rendszeres testmozgással sem lehetünk karcsúbbak és egészségesebbek, ha nem megfelelő az étrendünk. A helyes táplálkozás az egészséges életmód szerves része. Befolyásolja napi energiaszintünket, szervezetünk teljesítményét torna közben, azt is, hogy milyen tápanyagokat tud szervezetünk hasznosítani, és ezen túl gyakorlatilag életünk minden pillanatát. Az edzésterv mellé mindig kell kapnunk táplálkozási tanácsokat, csak így érhetünk el eredményt.

4. tipp: Egy edzésprogram akkor jó, ha növeli a szív-és érrendszer állóképességét

Dornier szerint ehhez nem is kell feltétlenül futnunk. A szív-és érrendszer állóképessége ugyanis erősítő edzésekkel is fokozható, mint például guggolással, helyben állásból való „kitöréssel”, és fekvőtámasszal. Ezek után mindig iktassunk be egy kis pihenőt. Ezek a gyakorlatok segítenek megemelni a pulzusszámot, és így erősítik szívünket. Ezeket csak 20-45 percig kell végezni, és egyúttal időt is takarítunk meg velük, mert ezek egyesítik magukban a szív-és érrendszert valamint az izmokat erősítő gyakorlatokat.

5. tipp: Élvezzük a tornát!

Egy edzés mindig szórakoztató, jó hangulatot teremt, megszeretjük a közösséget, ahová tornázni járunk, és megtanuljuk azt is, mire van szüksége a szervezetünknek, tehát csupa pozitív dolgot kapunk.

6. tipp: Mielőtt pénzt adunk egy drága fitneszbérletre, amit például heti háromszor egy órában használunk csak ki, bizonyosodjunk meg a felől, hogy minden támogatást megkapunk akkor is, ha éppen nem vagyunk az edzőteremben.

 Forrás: PRLog.Org

 

 

 • A szalakóták jól érzik magukat hazánkban

  A csodaszép küllemű, azúrkék tollazatú szalakóta a telet Afrika melegebb vidékein tölti, ám májustól szeptember közepéig szívesen tartózkodik hazánkban. Sajnos, […]

 • 2011-ben a vártnál alacsonyabb volt az üvegházhatású gázok kibocsátása

  Az Európai Unióban 2011-ben az üvegházhatású gázok kibocsátása 3,3 százalékkal csökkent 2010-hez képest, s ezzel 1990 óta a legalacsonyabb szintre […]

 • Milyen kockázatokat rejt a zsírleszívás?

  A zsírleszívás a kozmetikai sebészet egyik legnépszerűbb formája. Világszerte már több millió emberen végezték el ezt a beavatkozást. A test […]

 • A alvás rendszertelensége árthat a gyermek intelligenciájának

  Hatással lehet a gyermek intelligenciájára, ha a szülők nem alakítják ki idejében a lefekvés pontos menetrendjét – mutatta ki egy […]