A vizsgák sok fejfájást okoznak

Ez így igaz, és nem csak a tananyag és a határidők. A diákoknak rengeteg tanulnivalójuk van, különösen vizsgák idején túlterheltek, és ilyenkor nagyon gyakoriak lehetnek a fejfájások, amivel szemben sokan tehetetlennek érzik magukat.

A sok tananyag rögzítése a fejben, a folytonos szellemi tevékenység során a tanulók elfelejtik, hogy ez milyen hatással lehet az egészségükre.

A visszatérő fejfájást sokszor éppen azok az ételek és hatóanyagok váltják ki, melyeket azért vesznek magukhoz a diákok, hogy frissen tartsák velük az elméjüket.

Ilyen a csokoládé vagy a koffeines kávé például. Ha valamilyen élelmiszerről észrevesszük, hogy fejfájást váltanak ki, akkor inkább hagyjuk el őket az életünkből.

 Az étkezéssel kapcsolatban egy másik fájdalmat kiváltó probléma, mikor kimarad a reggeli, az ebéd vagy a vacsora. Sokan úgy beletemetkeznek a tanulásba, hogy még táplálkozni sem állnak fel a könyvek mellől. Következmény: csökkent energiaszint, és újabb fejfájás.

A folyamatos tápanyagpótlás nagyon fontos, hiszen az agy rengeteg kalóriát használ el, úgyhogy törekedni kell a rendszeres étkezésre, és megpróbálni élvezni az ételeket. Az étkezésre tekintsünk úgy, mint pihentető szünetekre, melyek után újult erővel lehet folytatni a tanulást.

 Szintén fejfájáshoz vezethet a helytelen testtartás, sokan az asztalnál a könyvek fölé görnyedve tanulnak. Ehhez társulhat a szem megerőltetéséből adódó fájdalom. Egy megfelelő, hátat és derekat helyesen megtámasztó kényelmes szék elengedhetetlen kelléke a fizikai fájdalom nélküli tanulásnak.

 Az órákon át tartó azonos póz miatt romlik az izmok vérellátása, feszültté válnak, ezért nem szabad elfelejteni időnként felállni és kinyújtózkodni. Soha ne nyújtózzunk erőteljesen, ne érezzünk közben fájdalmat, csak gyengéden nyújtsuk ki izmainkat, beleértve a nyak és a vállizmokat is.

 A fájdalomcsillapító gyógyszereket csak annak érdemes beszednie, akinél havonta csak néhány alkalommal fordul elő fejfájás.

A Nemzetközi Fejfájás Társaság szerint már heti kétszeri gyógyszerszedésnél fennáll a veszélye a gyógyszer túlzott használatának, aminek az lehet következménye, hogy a gyógyszer egyre kevésbé lesz hatékony, a fájdalom pedig állandósulhat.

Minél több gyógyszert szedünk, egyre erősebbek lesznek a fájdalmak, amihez megint csak növelni kell a gyógyszeradagot.

 A gyakori fájdalmak elkerülése érdekében érdemes betartani a fent leírtakat, és törekedni arra, hogy minimális szinten tartsuk a mindennapi stresszt. Tanulás közben iktassunk be rendszeresen szüneteket, így elkerülhetjük a túlterhelést. Ha a fájdalom továbbra sem szűnik meg, vegyük igénybe az alternatív gyógymódok segítségét, természetes eredetű gyógyhatású termékeket illetve terápiákat.

Forrás: PRLog.Org 

Kapcsolódó cikk:

Házi praktikák fejfájás ellen

 

 

Random Posts

 • A növények képesek mérsékelni a felmelegedést

  A Helsinki Egyetem és az IIASA új tanulmánya szerint a növények képesek az éghajlatváltozás mérséklésére azáltal, hogy a hőmérséklet melegedésével […]

 • A biodiverzitás egyfajta védelmet jelent a betegségekkel szemben

  Egy új tanulmány tovább erősíti azt az elméletet, miszerint minél nagyobb a biológiai sokféleség az egyes ökoszisztémákban, annál nagyobb védelmet […]

 • Százhuszonnégy új fajt találtak a bolíviai Madidi Nemzeti Parkban

  Befejeződött a világ egyik emberi beavatkozástól legkevésbé érintett térsége, a bolíviai Madidi Nemzeti Park két és fél éven át tartó […]

 • Rovarevő őseink, a tanrekfélék

  A legelső őseink nem csupán az emberek és az emberszabású majmok közös elődeit, hanem a Földünkön élő valamennyi emlősállat fejlődésének […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.