Az ezerarcú Sean Bean

Nem láthatjuk minden nap a magazinok címlapján, nem az a tipikus sztárolt híresség, mégis mindannyian ismerjük, és szeretjük a játékát. Játszott már hőst, titkosügynököt, tisztes családapát, kincsvadászt, mitológiai királyt, rettenthetetlen katonát, romantikus szeretőt, vagy éppen terroristát. Utóbbi karaktert Harrison Ford ellenefeleként alakította a ’Férfias játékok’ című filmben. Egyik legújabb filmjében „átáll” a másik oldalra, azzal a céllal, hogy mindenáron megállítsa a terroristákat.

 A ’Cleanskin’ című brit thrillerben Sean Bean játsza Ewant, a titkosügynököt, akit személyes bosszú is vezérel a terrorizmus elleni harcban. A film másik főszereplője, Ash, akit Abhin Galeya testesít meg. Segítségével bepillantást nyerhetünk a terroristák világába, és azt is megtudjuk, hogy Ash-t mi motiválta abban, hogy a terrorizmus felé forduljon.

Ez a kis költségvetésű, Hadi Hajaig által rendezett film, megtöri azt a trendet, mely mindig csak egy szemszögből, a nyugati világból láttatja a fanatikus harcosok ellen vívott küzdelmet.

 Sean Bean, a hollywoodi sikerei mellett, szívesen szerepel kisebb produkciókban is, ha hívják.

Szerinte a kis költségvetésű filmek mindig nagyon érdekesek, kihívást jelentenek, és a stáb kis létszáma is kedvez a jó munkának. Ráadásul az ember sem veszik el úgy a gépezetben, mint a nagy hollywoodi szuperprodukciókban.

Egy másik különbség, hogy a britek nagyon jó humorral rendelkeznek, úgyhogy legyen bármily nyomasztó is egy történet, a felvételek után összeülnek egy bárban, ahol „hisztérikus” nevetések közepette ki tudnak szabadulni a nyomás alól.

 A ’Cleanskin’ története már akkor megtetszett az angol színésznek, mikor elolvasta a forgatókönyvet. Nagyon intelligensnek találta, és az is megfogta, hogy olyan téma áll a középpontban, amivel manapság szembe kell néznie mindannyiunknak. A terrorizmus mindenki életét érinti, állandó fenyegetést jelent. Bean politikailag és társadalmilag is érdekesnek találta a remekül megírt művet.

 Az általa megformált magányos karaktert is szimpatikusnak találta. Ewan egy titokzatos férfi, akiről nem sokat lehet tudni. Feladata, hogy megállítsa, és elfogja a terroristákat. Összehasonlítva a ’Férfias játékokkal’, valójában nem is számít, hogy ezúttal a másik oldalon áll, mondja az 52 éves színész. A rend őrei és a bűnözők ugyanazt a taktikát használják, mindig egy lépéssel a másik előtt akarnak járni. Csak a céljaik különbözőek, de a hitük ugyanaz, és annak elérésében ugyanaz a szenvedély hajtja őket.

 Sean Bean számára a legérdekesebb szerepei mindig emlékezetesek maradnak. A mai napig a csuklóján viseli például azt a Bond karórát, amit az ’Aranyszem’ című James Bond film végén kapott. Abban a filmben egyszerre játszott 00-ás ügynököt és a főgonoszt.

Legemlékezetesebb filmjei közé tartozik a ’Lady Chatterley’, a ’Ha eljön a szombat’, az ’Anna Karenina’ (Vronszkij), ’Tom és Thomas’, ’Trója’ (Odüsszeusz), ’A nemzet aranya’ vagy a ’Halálos küldetés’.

A ’Gyűrűk Ura’ Boromirjára is úgy tekint, mint egy olyan szerepre, ami nagyon sokat adott neki. Mikor a felvételek zajlottak, a színészek még nem tudták, hogy a film ilyen nagy dobás lesz.

Egy évet töltött a stáb Új-Zélandon, és a színészek jó barátságba kerültek. Még ma is gyakran összefutnak Orlando Bloommal, Bernard Hillel, Andy Serkisszel, és Viggo Mortensennel, akivel nagyon jól kijönnek, mert ahogy mondja, egykorúak, és egyformán jó a humorérzékük.

Fotó: zimbio.com, Dave Hogan

Random Posts

 • Halfogyasztás pro és kontra

  A halhús az omega-3-zsírsavak legfőbb forrása. Ezek a többszörösen telítetlen zsírsavak alapvetően fontosak egészségünk megőrzése szempontjából: csökkentik a szív-és érrendszeri […]

 • Felmérés: odafigyelnek kedvenceik táplálására a macskatartók

  A ELTE Etológia Tanszék és a Friskies közös kutatása szerint a válaszadók 90 százaléka táppal eteti kedvencét, a macskatartók több […]

 • Élelmiszerek, melyek hosszú távon okoznak elhízást

  Minél több feldolgozatlan növényi élelmiszert „rágcsálunk”, annál nagyobb valószínűséggel őrizhetjük meg ideális testsúlyunkat, állítja a Harvard Közegészségügyi Iskola tanulmánya. Ezzel […]

 • Hogyan együnk, ha fogyni akarunk?

  Étkezési szokásaink már gyermekkorban kialakulnak, és erősen rögzülnek bennünk, ám ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk rajta változtatni. Sosem […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.