Dohányzás kontra boldog családi élet

A dohányzás és a meddőség között szoros összefüggés mutatható ki. A dohányzó nők körében sokkal nagyobb a kockázata a terméketlenség előfordulásának, és a kockázat annál nagyobb, minél régebb óta és minél többször gyújtott rá valaki. Azonban a probléma kialakulásához dohányozni sem kell, a passzív dohányosok is veszélyben vannak.

 Tehát ha csak a férfi dohányzik odahaza, a mellette füstben élő párjának könnyen előidézhet meddőséget.

Szerencsére a dohányzás elmaradásával ezek a problémák visszafordíthatók, de még így is számos nőnél maradandó károsodást okoz a reproduktív szervek működésében.

 A sok figyelmeztetés ellenére a szülőképes korban lévő nők milliói folytatják káros szenvedélyüket. Ily módon nem csupán saját, hanem még meg nem született gyermekük egészségét is kockára teszik.

A tudósok még nem tudják pontosan, hogy mi okozza pontosan az összefüggést a dohányzás és a terméketlenség között, illetve, hogy a dohányzó hölgyek körében miért magasabb a vetélés kockázata. A koraszülés és a méhen kívüli terhesség előfordulása is gyakoribb a cigarettázók körében.

 Az egyetlen pozitívum, hogy az is ismert tény, hogy ha valaki végleg leszokik, akkor a legtöbb nő esetében a terméketlenségi problémák is megszűnnek.

Tanulmányok kimutatták, hogy azok a nők, akik legalább két hónappal korábban abbahagyják a dohányzást, mielőtt megpróbálkoznak a teherbe eséssel, azoknak megnő az esélyük a sikeres fogantatásra. A cigarettáról való teljes lemondással pedig megakadályozhatóak a további károsodások.

 Forrás: PRLog.Org

 

 

Random Posts

 • Egy évezredek óta használt rákkeltő gyógynövény

  Egy évezredek óta használt gyógynövény, a farkasalma egyik összetevője lehet felelős a húgyúti daganatok és a vesekárosodás gyakori előfordulásáért Ázsiában. […]

 • Egyre magasabb a Vezúv

  Nyolcvan centimétert emelkedett az utóbbi húszezer év alatt a Vezúv, Európa egyik legnagyobb vulkánja évente négy milliméterrel lesz magasabb.  “Az […]

 • Miről árulkodik a kutyák mimikája?

  A kutyáknak nem csupán a farkuk mozgása árulkodik érzelmeikről, hanem a szemöldökük is, sőt egész pofájuk mimikája beszédes – állítják […]

 • Ennél többet chia-magot ne egyél egy nap!

  Bár a chia-mag, magyar nevén aztékzsályamag  slágerterméknek számít, értékesítésének szigorú feltételei vannak, nem árusítható például ömlesztve, illetve pudingba vagy joghurtba keverve, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.