Rejtély marad a dinoszauruszokat kiirtó kisbolygó eredete

Mégsem a Baptistina aszteroidacsalád valamely tagja vétkes a dinoszauruszok kihalásában – bizonyította a NASA infravörös csillagászati műholdja, a WISE, így az őshüllőket kiirtó kisbolygó “személye” továbbra is rejtély marad.

    Az általánosan elfogadott elmélet szerint körülbelül 65 millió évvel ezelőtt egy nagy aszteroida csapódott a Földbe, az úgynevezett kréta-tercier kihalási esemény során a dinoszauruszokkal együtt több más életforma is eltűnt bolygónk színéről. 2007-ben földi telepítésű teleszkópokkal a látható fény tartományában végzett kutatások során felvetődött annak a lehetősége, hogy az esetleges “bűnelkövető” a Baptistina kisbolygó maradványai lehetnek.

    Az elképzelések szerint Baptistina egy másik aszteroidába ütközött a Mars és a Jupiter közötti kisbolygóövben 160 millió évvel ezelőtt. A kozmikus karambol törmeléke szétspriccelt, s a darabok egyike csapódott a Földbe, kipusztítva a dinoszauruszokat.

    A WISE adatai viszont a Baptistina “ártatlanságáról” tanúskodnak.
“A látható fény tartományában végzett megfigyelések alapján tévesen határozták meg a Baptistina korát” – magyarázta Lindley Johnson, a NASA NEO (Near Earth Object), azaz földközeli objektumokat megfigyelő programjának vezetője.

    A WISE segítségével 2010 januárja és 2011 februárja között 157 ezer aszteroidát figyeltek meg, és 33 ezer új kisbolygót fedeztek fel.
Míg a látható fény visszatükröződik az aszteroidáról, az infravörös csillagászati műhold a kisbolygó által kisugárzott fényt észleli, amelynek intenzitása az objektum méretével és hőmérsékletével függ össze. Így pontosabban megállapítható az égitest mérete.

    A program keretében 120 ezer aszteroida méretét és fényvisszaverését mérték meg, köztük a Baptistina család 1056 tagjáét. Így megállapították, hogy az eredeti Baptistina kisbolygó legfeljebb 80 millió éves lehet, így törmeléke nem csapódhatott 65 millió éve a Földbe: ahhoz, hogy eljusson bolygónkhoz, több tízmillió évre lett volna szükség.

    “A törmeléknek el kellett jutnia a kisbolygóöv úgynevezett rezonanciahelyeire, ahol a Jupiter és a Szaturnusz gravitációja +pingpongozik+ az aszteroidákkal, kilőve őket a Naprendszer belső régiói felé” – magyarázta Amy Mainzer, a tanulmány társszerzője.

Forrás: MTI

Kép: Tyrannosaurus rex koponya, David Monniaux

Random Posts

 • Mi történik a testeddel, ha abbahagyod az edzést?

  Kihagytál egy edzést? Nem nagy gond. De két hét lustálkodás után már érezni fogja a tested a mozgás hiányát, ekkor […]

 • Ha nyugalomra vágyunk: ilang-ilang

  Az ilang-ilang illóolajat a Cananga odorata, avagy illatos cananga nevű Indonéziában és a Fülöp-szigeteken őshonos örökzöld fa tengeri csillaghoz hasonló […]

 • A sikeres fogyókúra legnagyobb ellenségei

  Mindenki tisztában van vele, hogy mi az, ami a leginkább hizlalja, de vannak olyan élelmiszerek, melyeket mindenképpen szigorúan el kell […]

 • Mogyoróvaj az Alzheimer-kór diagnosztizálására

  A Floridai Egyetem kutatóinak jutott eszébe elsőként, hogy teszteljék a szagérzékenységet, mert ez az egyik első dolog, melyet érint a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.