Dolph Lundgren számára a ’Feláldozhatók’ igazi nosztalgiát jelentett

Dolph Lundgren 26 éve lett egy csapásra ismert Ivan Drago szerepével a Rocky IV-ben. A filmbeli harcok és pofonok akkor még valódiak voltak, ahogy mondja. A mai akciófilmekben ilyen igazi összecsapások már nincsenek. Az 53 esztendős színész-rendező és harcművész máig egyik legismertebb szerepe Drago, aki a Rocky negyedik szériájában volt Sylvester Stallone félelmetes ellenfele.

Az orosz ökölvívó karaktere tette mozisztárrá, de a színész szerint valójában csak később tapasztalta meg azt, hogy milyen színésznek lenni.

A mozikban már régóta nem tűnt fel, mígnem egy szép napon, Stallone, akivel közös filmjük óta jó barátságot ápol, felhívta azzal, hogy lenne számára egy jó kis szerep.

Sly elmondta, hogy írt egy forgatókönyvet, és van benne egy szereplő, amit kifejezetten neki szánt.

 Lundgren elolvasta a forgatókönyvet, és már néhány oldal után beleszeretett. Rögtön tudta, hogy igent mond rá.

A ’Feláldozhatók’ visszahozta a régi akciófilmek világát, és boldog volt, hogy újra Stallonéval dolgozhatott. Nem gondolta, hogy ez még egyszer megtörténhet. A film 2010-ben készült el, és olyan nagy siker lett, hogy azóta már egy régi-új csapat – benne Lundgrennel – a második részhez is összeállt. Utóbbi várhatóan 2012 augusztusában kerül a mozikba.

 Lundgren és Stallone között a jó értelemben vett versengés még ma is megvan. A Rocky IV-ben a szőke macsó – nem mellesleg feketeöves karatés – akkor még nagyon tapasztalatlan volt, Sly viszont már egy befutott sztár. És bár nagyon kedves volt vele, azért nem volt teljesen egyenrangú a viszonyuk.

A ’Feláldozhatók’-ban már más volt a helyzet. A közös munka mindenkiből a legjobbat kellett, hogy kihozza. Akár egy sportcsapatban, mondja Ludgren, ahol olyan jó akar mindenki lenni, mint a másik. Mikor látta, hogy Stallonénak még mindig micsoda muszklijai vannak, arra gondolt: „Hú, jobb lesz, ha hetente nem egyszer, hanem inkább kétszer megyek le edzeni a terembe”.

 Stallonéról azt mondja, hogy nagyon inspiráló tud lenni. Keményen dolgozik, keményen edz, mindezt olyan elszántan, hogy közben állandóan beszerez sérüléseket. De ez hozzátartozik a régi, férfias akciófilmekhez, ahogy mondja, amikor a szereplők valódiak voltak, és tényleg megszenvedtek a sikerért. A Rocky IV-ben például a pofonok igaziak voltak, és alaposan elverték egymást Stallonéval. A forgatás alatt egyszer olyan erősen megütötte Sly-t, hogy kórházba kellett vinni, ahol négy napig ápolták az intenzív osztályon.

Ma már mindenkiből lehet akciósztár, Lundgren szerint. Nem kell, hogy tudjon karatézni, vagy kung-fuzni, még izmosnak sem kell lennie, mert azt is meg lehet oldani számítógéppel.

A filmkészítők pedig imádják az új lehetőségeket, és nincs is szükségük keményfiúkra. Lundgren úgy véli, hogy ez nem probléma, de mégis a mai akciófilmekből hiányzik az a szellemiség és erő, amit egy akciósztár a valós tudásával és lényével hozzá tudna adni.

Az új trend ellenére meg van győződve arról, hogy a közönség rá fog unni a műhősökre, és visszatér a régi „akcióiskola”.

Stallonét mint rendezőt is kiválónak tartja, mert szeret dolgozni a forgatókönyvön, képes újra és újra átírni, míg nem találja tökéletesnek, és a legkisebb dolgokat is megbeszéli a színészekkel.

 Hogy milyen érzés a rendezői székben ülni, azt már Lundgren is megtapasztalta, eddig hét produkció fémjelzi a nevét.

Nagy álma, hogy visszatérve a gyökereihez egy svéd filmet rendezhessen. Svédország a szülőhazája, és sajnálja, hogy még soha nem csinált semmit színészként vagy rendezőként, ami hazájával lenne kapcsolatos.

Úgy véli, egy ilyen filmmel sokal sikeresebb lehetne, mert az az ő identitásából is fakadna.

Fotó: zimbio.com

 

 

Random Posts

 • A környezet változása felgyorsíthatja az evolúciós folyamatokat

  Egy új tanulmány megkérdőjelezi azt a széles körben elfogadott nézetet, miszerint az élő szervezetek evolúciós változásai lassan, több száz, több […]

 • James Caviezel életében központi helyen áll a vallás

  A Jimmy és JC becenevű színész 1968 szeptemberében, egy mélyen hívő katolikus család ötödik gyermekeként látta meg a napvilágot. Fiatal […]

 • A hosszú és egészséges élet 5 kulcsa

  Benjamin Franklin híres mondása, mely szerint „egy csipetnyi megelőzés többet ér, mint egy nagy adag gyógykezelés”, még ma is megállja […]

 • Műtéti megoldás a férfiak inkontinenciájára

  Manapság elsősorban a hölgyeket érintő vizelettartási problémáról hallunk, pedig az inkontinencia az erősebb nemet is érinti, sőt, az egyik leggyakoribb […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.