A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentheti az asztma kockázatát

Heti néhány pohár alkohol elfogyasztása csökkentheti az asztma kialakulásának kockázatát – derítették ki dán kutatók új tanulmányukban. A légzőszervi betegségek szakembereit tömörítő European Respiratory Society amszterdami kongresszusán bemutatott tanulmány szerzői mintegy 20 ezer ember adatai alapján vonták le következtetésüket. Kimutatták ugyanakkor, hogy az absztinensek, valamint az alkoholisták és a sört fogyasztók esetében nagyobb a betegség kockázata.

    “Miközben a túlzott alkoholfogyasztás egészségi problémákat okozhat, tanulmányunk eredményei azt jelzik, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentheti az asztma kifejlődésének kockázatát” – közölte Sofie Lieberoth, a bispebjergi kórház szakembere.
A tanulmányba 19 349 ikerpárt vontak be. A 12-41 éves közötti alanyokat kikérdezték alkoholfogyasztásukról, majd nyolc éven át követték egészségük alakulását.
Megállapították, hogy olyanok esetében, akik heti 1-6 egységnyi alkoholt fogyasztottak, kevesebb mint 4 százalékos arányban alakult ki asztma.

    Az absztinensek vagy az alkoholt alig fogyasztók esetében viszont több mint 40 százalékos a tüdőbetegség kialakulásának a lehetősége, míg az alkoholistáknál 20 százalékkal nő a kockázat – idézte a tanulmány megállapításait a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.
Az amszterdami kongresszuson bemutatott másik tanulmány a derékméret és az asztma kialakulása közötti összefüggésre hívta fel a figyelmet.

    A norvégiai természettudományi és műszaki egyetem szakemberei kimutatták, hogy a nagyobb derékkörméret 44 százalékkal növeli a légzési rendellenesség kialakulásának esélyét, az elhízás pedig még ennél is nagyobb – 81 százalékos – kockázatot jelent.
Több mit 23 ezer norvég adatait elemezve jutottak erre a következtetésre a szakemberek.

Forrás: MTI

Random Posts

 • B1-vitaminnal a stressz ellen

  A B vitaminoknak alapvető szerepük van a tápanyagok energiává történő alakításában. A B-vitamincsoport, melyet szokás B-komplex vitaminoknak is nevezni, részt […]

 • A rossz szájhigiénia növeli az Alzheimer-kór kockázatát

  Nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata azoknál az embereknél, akik nem ápolják rendszeresen fogaikat – derítette ki egy brit kutatás.     A […]

 • Lúgosítás lucernával

  Szervezetünk lúgosítása, azaz a megfelelő sav-bázis arány kialakítása egy sor súlyos betegséggel szemben vértezhet fel bennünket. A lucernát talán eddig […]

 • Újabb érv a cigi ellen – A nikotin fokozhatja az Alzheimer-kór kockázatát

  A dohányzás és az Alzheimer-kór közötti összefüggést feltáró első tudományos vizsgálat szerint, a cigaretta fokozhatja a betegség kockázatát vagy akár […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.