A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentheti az asztma kockázatát

Heti néhány pohár alkohol elfogyasztása csökkentheti az asztma kialakulásának kockázatát – derítették ki dán kutatók új tanulmányukban. A légzőszervi betegségek szakembereit tömörítő European Respiratory Society amszterdami kongresszusán bemutatott tanulmány szerzői mintegy 20 ezer ember adatai alapján vonták le következtetésüket. Kimutatták ugyanakkor, hogy az absztinensek, valamint az alkoholisták és a sört fogyasztók esetében nagyobb a betegség kockázata.

    “Miközben a túlzott alkoholfogyasztás egészségi problémákat okozhat, tanulmányunk eredményei azt jelzik, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentheti az asztma kifejlődésének kockázatát” – közölte Sofie Lieberoth, a bispebjergi kórház szakembere.
A tanulmányba 19 349 ikerpárt vontak be. A 12-41 éves közötti alanyokat kikérdezték alkoholfogyasztásukról, majd nyolc éven át követték egészségük alakulását.
Megállapították, hogy olyanok esetében, akik heti 1-6 egységnyi alkoholt fogyasztottak, kevesebb mint 4 százalékos arányban alakult ki asztma.

    Az absztinensek vagy az alkoholt alig fogyasztók esetében viszont több mint 40 százalékos a tüdőbetegség kialakulásának a lehetősége, míg az alkoholistáknál 20 százalékkal nő a kockázat – idézte a tanulmány megállapításait a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.
Az amszterdami kongresszuson bemutatott másik tanulmány a derékméret és az asztma kialakulása közötti összefüggésre hívta fel a figyelmet.

    A norvégiai természettudományi és műszaki egyetem szakemberei kimutatták, hogy a nagyobb derékkörméret 44 százalékkal növeli a légzési rendellenesség kialakulásának esélyét, az elhízás pedig még ennél is nagyobb – 81 százalékos – kockázatot jelent.
Több mit 23 ezer norvég adatait elemezve jutottak erre a következtetésre a szakemberek.

Forrás: MTI

Random Posts

 • A mangrove erdők világa

  A mangrove erdők a trópusi tengerpartok mentén fordulnak elő, az édes és sós víz találkozásánál, azokon a területeken, melyeket az […]

 • Egy kihalt tengeri ragadozó bizonyítja az ökoszisztéma rugalmasságát

  244 millió évvel ezelőtt élt az a 8,6 méter hosszú tengeri óriás ragadozó, melynek fosszíliáit a mai Nevada területén találták […]

 • Királyrák-invázió fenyegeti az Antarktiszt

  A hatalmas királyrákok az Antarktisz környéki vizekben eddig csupán nagy mélységekben fordultak elő, a hőmérséklet ugyanis a sekélyebb, jeges vizekben […]

 • WWF: nincs ok az ünneplésre az elefántok nemzetközi napján

  Évek óta nincs ok az ünneplésre augusztus 12-én, az elefántok nemzetközi napján, ugyanis csak Afrikában évente mintegy 30 ezer elefántot […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.