Együtt élni az epilepsziával

Az epilepsziás ember életében a betegsége kétségtelenül bizonyos korlátokat jelent, de hála a modern gyógyszereknek, megfelelő hozzáállással teljes életet lehet élni vele. Az epilepszia az agy működési zavara következtében alakul ki, és jellegzetes görcsrohamokban nyilvánul meg, melyeket az egyes idegsejt-csoportok kóros ingerületvezetése vált ki. Kialakulásának több oka is lehet: öröklött hajlam, trauma, fertőzés, gyermekkori lázgörcs, agydaganat, perinatalis hypoxia, azaz a születés időszakához köthető oxigénhiányos állapot.

 A gyerekek a leghajlamosabbak a betegség kialakulására. Közöttük az előfordulási arány 1 százalék, míg a felnőttek körében 0,5 százalék. Az is megesik, hogy gyermekkorban jelen van a betegség, de idővel a gyermek kinövi, és felnőtt korában már egyáltalán nem jelentkezik.

Hazánkban 60 ezer embernél fordul elő, de akár félmillióan is megtapasztalhatják életükben egyszer vagy többször az epilepsziás rohamot. Epilepsziáról viszont csak akkor beszélünk, ha ezek ismételten előfordulnak. Az esetek több mint 70 százalékában gyógyszerekkel megfelelően kontrollálni lehet a betegséget.

 Az epilepsziás rohamok már csecsemőkorban is jelentkezhetnek. A gyógyszerek segítségével teljes tünetmentesség is elérhető, de sokaknál bizonyos időközönként rendszeresen visszatérnek. A rohamok azért veszélyesek, mert a beteg nincsen öntudatánál – a roham alatt történtekre nem emlékszik – és az elesés, a rángatózás, a nyelv megharapása következtében komoly sérüléseket lehet elszenvedni.

Fontos, hogy ha valaki érzi, hogy közeledik a roham, maradjon távol a potenciális veszélyt jelentő környezettől és tárgyaktól, ne üljön tűz közelében, és ne szálljon autóba. Szerencsére, sok beteg előre megérzi a roham közeledtét valamilyen figyelmeztető jelen keresztül, például fura ízt érez a szájában, vagy a gyomrában érez különöset. Ez azért jó dolog, mert segít felkészülni, el lehet távolodni a veszélyforrástól, és a beteg nyugodtan el tud helyezkedni.

Epilepsziával is lehet teljes életet élni. Epilepsziában szenvedő nők is vállalhatnak gyermeket, és egészséges gyermekük születhet. Mindössze 6 százalék arra az esély, hogy az anya átadja a betegségét, ha már nála is gyermekkorától előfordult. A betegségen kívül a gyógyszerek is okozhatnak azonban mellékhatásokat, aminek következtében születési rendellenséggel jöhet világra baba.

Epilepsziás kismama a családtagoktól nagyobb segítséget és odafigyelést igényel, mert a terhesség alatt az átlagosnál súlyosabb rosszullétek fordulhatnak elő, felléphet vérszegénység és magas vérnyomás is kialakulhat, valamint nagyobb a koraszülés esélye. Jobban kell vigyázni a kismamára, és a kicsi érkezése után is több támogatásra szorulhat.

Forrás: health-e.org

A képen idegsejtek láthatók.

 

 • A kanadai aranygyökér hatásos fertőzésekre és sebekre

  A kanadai aranygyökér (Hydrastis canadensis) Észak-Amerikából származó gyógynövény. Nagy keresettsége miatt ma már veszélyeztetettnek minősül, ezért termesztik, hogy megvédjék a […]

 • Megváltoztathatja az étkezési szokásokat a klímaváltozás

  Nemzetközi mezőgazdasági kutatók szerint, az éghajlatváltozás rákényszerítheti a világ népességét étrendjének megváltoztatására, ugyanis egyes alapvető élelmiszereket egyre nehezebb lesz megtermelni. […]

 • Tisztítsuk meg beleinket útifű-maggal!

  Bár manapság alig akad olyan ember, aki ne tudná, hogy mennyire fontos a rostokban gazdag táplálkozás, mindennapi étrendünk mégsem tartalmaz […]

 • Jet Li nem szereti az erőszakot

  Jet Li nem szereti azokat a filmeket, még ha történetesen szerepel is bennük, amelyek a puszta erőszakról szólnak, és nincsen […]