Hatalmas cápavédelmi terület jött létre a Csendes-óceánban

A Marshall-szigetek kormánya létrehozta a világ legnagyobb cápavédelmi övezetét, amely csaknem kétmillió négyzetkilométert foglal el a Csendes-óceánból. Az ország betiltotta a cápából készült termékek kereskedelmét és a cápa halászatát.

    A mindössze 68 ezer lakosú Marshall-szigetek legfontosabb jövedelemforrása a turizmus, ezen belül is leginkább a búvárturizmus. A leglátványosabb tengerlakók, a cápák és a ráják létét azonban élőhelyük elvesztése és a halászat veszélyezteti.

    Az óceánokban élő cápák mintegy harmada szerepel a Természetvédelmi Világszövetség veszélyeztetett fajokat felsoroló vörös könyvében. A védetté nyilvánítással a kormány a lehető legnagyobb lépést tette meg a cápák megóvása érdekében. Bár a szigetország parányi, környező vizei immáron a Föld legnagyobb cápavédelmi övezetét jelentik – fogalmazott Tony deBrum szenátor a BBC hírportálja szerint (www.bbc.co.uk).

    A védett terület nagysága Magyarország területének húszszorosát is meghaladja. Ezzel a lépéssel 2,7 millióról 4,6 millió négyzetkilométerre nőtt a cápák védelmére kijelölt óceánterület.

    A halászati és kereskedelmi tilalom mellett bizonyos halászati eszközök használatát sem engedélyezik a továbbiakban, a véletlenül fogott cápákat pedig élve el kell engedni. Aki megszegi a szabályokat, akár 200 000 angol font (70 millió forint) bírság megfizetésére is kötelezhető.

    A Marshall-szigetek kormánya a tervet az egyesült államokbeli Pew Environment Group környezetvédelmi szervezet tanácsadói segítségével dolgozta ki. A szigetország jelen intézkedésével Palaut követte, amely két évvel ezelőtt alapította az akkor legnagyobb cápavédelmi területet.

    Az elmúlt hónapban nyolc állam, köztük Mexikó, Honduras és a Maldív-szigetek írt alá egy közös szándéknyilatkozatot a cápák védelmének fokozására világszerte. A kérdés csupán az, hogy a Marshall-szigetek, Palau és más hasonló méretű országok hatóságainak mennyi kapacitása lesz a hatalmas óceánrészek ellenőrzésére.

Becslések szerint évente 100 millió cápát ölnek meg elsősorban kereskedelmi célokból. Ázsiában és Ausztráliában az emberek rendszeresen fogyasztanak cápahúst. A cápauszony-leves elkészítéséhez csak az állat uszonyaira van szükség, ezért  halászok a kifogott állatokról levágják az uszonyaikat, majd élve dobják vissza a tengerbe, ahol hosszú szenvedés után ér véget a cápa élete.

Forrás: MTI

Random Posts

 • A kutya ősének kiléte továbbra is rejtély marad

  Pontosan honnan származik az ember legjobb barátja? Ez továbbra is rejtély marad. Az évezredeken át tartó keresztezések ugyanis megnehezítik a […]

 • 25 főemlős fajt fenyeget a kihalás veszélye

  Egy nemrégiben készült jelentés arra figyelmeztet, hogy az ember legközelebbi rokonai közül 25 faj örökre eltűnhet bolygónkról, ugyanis komolyan veszélyezteti […]

 • Az elhízott gyereknél többszörösére nő az epekő kockázata

  Az elhízott gyerekeknél akár nyolcszor nagyobb lehet az epekövek kialakulásának kockázata normál testsúlyú társaikhoz képest – állapították meg a Kaiser […]

 • Ez a legfenyegetőbb táplálkozási probléma a világon

  Az elégtelen táplálkozás miatt kialakuló elhízás a legnagyobb probléma a világon egy új globális jelentés szerint. A világ tápláltsági állapotáról […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.