Az Idősek Világnapja

Október elsején ünnepeljük az Idősek Világnapját. 1990. december 14-én az ENSZ Közgyűlésén jelölték ki ezt a napot az Idősek Nemzetközi Világnapjának. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet az idősekkel kapcsolatos kérdésekre, az őket érintő problémákra és a velük való bánásmódra.

 A világon két olyan jeles nap is van, amely szintén az időseket ünnepli: az egyik a Nagyszülők Nemzeti Napja, amit az Egyesült Államokban és Kanadában tartanak évről-évre, a másik pedig az Idősek Tiszteletének Napja, mely egy japán ünnep.

 Az Egyesült Nemzetek Szövetsége nagyon fontosnak tartja, hogy az országok kormányai olyan nemzeti programot állítsanak össze, melyben szem előtt tartják az idősek alapvető jogait, úgy mint a függetlenséget, a részvétel biztosítását a társadalmi ügyekben, a törődésre és gondozásra való jogot, az önmegvalósításhoz és a méltó élethez való jogot.

Mindezek magukba foglalják többek között, hogy az idős embereknek lehetőséget kell adni, hogy aktívan részt vehessenek a társadalmat érintő döntésekben, lehetővé kell tenni, hogy dolgozhassanak, ha akarnak, a családjuk és a társadalom által is gondozásban és törődésben kell részesülniük, biztosítani kell számukra az egészségügyi ellátást, lehetőséget kell adni, hogy képezhessék magukat, ha valamilyen oktatási vagy szabadidős programban kívánnak részt venni, és biztosítani kell számukra a méltóságteljes életet, ahol biztonságban, fizikai és lelki bántalmazás nélkül élhetnek.

Aki egész életében „szolgált”, az idős korában rászolgált a pihenésre és a törődésre –szokták mondani.

Ahogy a világunk egyre inkább felgyorsult, úgy lett egyre kevesebb időnk egymásra és a család legidősebb tagjaira.

A legtöbb ember fél az öregedéstől, mert látja, hogy az idősek ma már nem kapják meg azt a tiszteletet és törődést, mint egykoron.

Régebben az öregkor a bölcsesség korát jelentette mindenki számára, ma a bölcs öregek szinte csak a törzsi társadalmakban töltik be az őket megillető helyet.

Amiatt, hogy a társadalomban ilyen kedvezőtlen folyamatok indultak el, családon belül még inkább meg kell adnunk a tiszteletet, szeretetet, figyelmet és törődést, amit a család legidősebb és legbölcsebb generációja érdemel. Akik felnevelték gyermekeiket, és előbb szülőkké, majd nagyszülőkké váltak, nem csak gyermekeiknek, hanem unokáiknak is példaként szolgálnak.


Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.