Mennyire egészséges és gazdaságos az otthonunk?

Október éppen megfelelő időpont arra, hogy felülvizsgáljuk otthonunk hatékonyságát energiamegtakarítás szempontjából. Pár egyszerű lépés elég ahhoz, hogy a hely, ahol életünk legnagyobb részét töltjük, egészségesebb és gazdaságosabb legyen.

 Mivel időnk nagy részét a zárt ajtók mögött töltjük, érdemes elgondolkodnunk, hogyan javíthatnánk a beltéri levegő minőségén. Ennek javításához elegendő néhány beállítás és karbantartási munka.

Bármilyen típusú kályhával is fűtünk, a fűtési szezon előtt cseréltessük ki benne a szűrőt, amely arról gondoskodik, hogy a légtérbe mindig pormentes levegő áramoljon. A cserére vonatkozóan mindig kövessük a gyártó ajánlásait.

 Évente vagy félévente ellenőriztessük szakemberrel a fűtési rendszert. A légszűrők, a piszkos tekercsek csökkentik a levegő áramlását. A felülvizsgálattal javíthatjuk a hatékonyságát, energiát takarítunk meg, és megelőzhetjük a sokkal költségesebb javításokat is.

 A lakás hőmérsékletének beállításához használjunk termosztátot. Ha két fokkal lejjebb állítjuk a hőmérsékletet, azzal tíz százalékkal csökkenthetjük fűtési számlánkat. Még csak otthon sem kell lennünk a beállításához, ma már távvezérlésű termosztát is kapható.

A fűtési szezonban jó szolgálatot tehet egy mennyezeti ventilátor. Ez egy nagyszerű segítséget jelent abban, hogy melegen tartsuk a lakást. Az óramutató járásával megegyező irányban működő ventilátor a mennyezet közelében összegyűlt meleg levegőt visszahatja a szoba alsóbb részébe. Csak akkor kapcsoljuk be, ha szobában tartózkodunk.

 Mivel télen a kinti és a benti levegő hőmérséklete között nagy a különbség, a páralecsapódás miatt a lakásban kialakult nedves környezet kedvez a penészgombák és a rovarok szaporodásának. Ezt elkerülhetjük, ha ezeket a helyeket ventilátorral szellőztetjük, illetve az ablakkeretet, ahol a víz kicsapódik, mindig szárazra töröljük.

A hideg kő vagy falburkolatokat terítsük le szőnyeggel, hogy ez által is csökkentsük a jéghideg felületeket.

Használhatunk helyi fűtőberendezést is abban a szobában, ahol általában tartózkodunk. Így komfortosabban érezhetjük magunkat, mialatt a többi szobát nem kell fűtenünk, s így költséget takarítunk meg.

Használjunk szilikon ablak- és ajtószigetelőt. Ezek nagyon kedvező áron kaphatók, és tökéletesen kitöltenek minden hézagot és repedést.

Ha a téli fűtés idején túl száraznak érezzük a szoba levegőjét, szerezzünk be szobanövényeket, melyekkel javíthatjuk a levegő minőségét. A növényeket rendszeresen spricceljük vízzel, a leveleiken összegyűlt port pedig töröljük le.

A lakásban a felhasznált energia 90 százaléka a mosógép (illetve a mosogatógép) energiafelhasználásából származik. Pedig a legtöbb ruha tisztításához nem kell meleg víz, hideg vízzel is hatékonyan moshatóak tisztára.

És a legfontosabb: a kéménylukat ellenőriztessük kéményseprővel, és szerezzünk be a biztonság kedvéért szén-monoxid jelző készüléket.

Forrás: PRLog.Org

 

Random Posts

 • Colin Firth-nek nem hiányzott az Oscar

  Az 50 esztendős angol színész idén ’A király beszéde’ című filmért elnyerte első arany szobrocskáját, bár állítása szerint, a díjak […]

 • Az európai vidra nyerte a WWF Év Állata versenyt

  Kiderült, hogy a Szabadság-sziget legmenőbb állata az európai vidra: a szőrmók úszóbajnok 63%-kal nyerte a WWF Magyarország által kiírt Év […]

 • Harc a fajok megmentéséért

  A biodiverzitás megőrzése és a fajok védelme a világ minden táján egyformán fontos, és számos ország már fontos lépéseket tett […]

 • Kihalhatott a Darwinról elnevezett béka

  Nagy valószínűséggel kihalt Darwin hegyesorrú békája vagy más néven Darwin béka. A jellegzetes, csúcsos orrú békát Charles Darwin fedezte fel […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.