A humor az Alzheimerrel küzdők egyik gyógyszere

 Az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél humorterápiával csökkenthetőek a betegséghez köthető gyakorta előforduló agresszív megnyilvánulások. Az akut nyugtalanság (agitáció) kezelésében a vicc, a jókedv olyan hatékonynak bizonyultak, akárcsak a pszichiátriai gyógyszerek.

 Amerikai kutatók idősotthonokban lakó demenciában szenvedőknél figyelték meg, hogy azok a lakók, akik hetente aktívan részt vesznek egy kétórás vicces, bohókás, pantomimes, zenés foglalkozáson, jelentősen kisebb mértékben mutatnak agresszív megnyilvánulásokat mind fizikai mind verbális tekintetben.

A kutatók megfigyelései szerint a nevetés 20 százalékkal csökkentette az általános nyugtalanság előfordulását is. Egy-egy ilyen vidám program hatása legalább 14 hétig tartott.

Ami különösen nagy pozitívum, hogy ezeket a változásokat súlyos mellékhatásokat okozó gyógyszerek szedése nélkül el lehetett érni.

A demenciában szenvedők 70-80 százaléka megtapasztalja valamilyen formában a nyugtalanságot, a szorongást, mely járkálás, sikoltozás és ismétlődő viselkedések kísérhetnek.

A tudósok egy olyan idősebb „bohóc” segítségét kérték fel a kísérlethez, akit kifejezetten a humor-alapú terápia elalkalmazására képeztek ki. Hasonlított a módszer a bohócdoktorokéhoz, akik a beteg gyerekeknek lépnek fel, hogy felvidítsák a lelküket.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kisebb fokú nyugtalanság a terápia megkezdése után 26 héttel is megmaradt, de a boldogságérzésben és a pozitív magatartásban való előrelépés és lendület elhalványult, amint a kezelés véget ért.

 A demenciában szenvedők száma évről-évre nő. Az Egyesült Államokban becslések szerint a következő évtizedben megduplázódik a betegek száma, így a Alzheimer-kórban szenvedők száma is nőni fog.

Forrás: PRLog.Org

Kapcsolódó cikkek:

Fahéjjal az Alzheimer ellen

A B-vitamin lassítja az időskori elbutulást

A C vitamin feloldja az agyban az Alzheimer-kór miatt kiakukuló lerakódásokat

Biztató eredmények az Alzheimer-kutatásban

 

 

Random Posts

 • Lorena Rojas legyőzte a rákot

  2008 -ban, karrierje és sikerei addigi csúcspontján, a mexikói színésznőnél mellrákot diagnosztizáltak. A vizsgálatok nem sok jóval biztatták, de ő […]

 • Sikeres a chipscsomagolás gyűjtő akció

  Európában először hazánkban oldódott meg a sós ropogtatnivalók csomagolásának újrahasznosítása  Húszezer sós chipses zacskót gyűjtöttek össze fél év alatt a […]

 • A világ óceánjai jelenthetik a jövő gyógyszereinek forrását

  Az emberiség már ősidők óta a természetben kereste a betegségeire a gyógymódot, a népi gyógyászat által lejegyzett gyógynövényeket a mai […]

 • 6 gyógynövény tipp álmatlanság ellen

  Az alvási problémák súlyos egészségügyi kockázatokat rejtenek magukban. A rossz alvás növeli a szívbetegségek, a stressz, a depresszió, a gyulladások […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.