A fekete tea a vörös szőlővel együtt erősebb a rák ellen

A rák megelőzésében a természetes táplálékforrások kiemelkedő jelentőségűek, nem csupán a megelőzés, hanem a biztonságos alkalmazás szempontjából is. A hatóanyagok önmagukban is nagyon hatékonyak tudnak lenni, napjainkban viszont az irányban haladnak a kutatások, hogy a különféle gyógyhatású vegyületeket kombináltan használják a daganatok elleni kíséretekben.

 A gyógyszertudomány kezdete óta ismert, hogy az étrend és a rák kialakulása között kapcsolat van. A legkövetkezetesebb megállapítás, hogy a rákos megbetegedések kockázatát elsősorban a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztással lehet csökkenteni. A mai napig több száz olyan természetes vagy szintetikus vegyületet fedeztek fel, melyek ígéretesnek  tűnnek a daganatos megbetegedések megelőzésében.

 Az a koncepció, hogy a daganat ellenes vegyületek együttesen hatásosabbak lehetnek, a közelmúltban kapott nagyobb figyelmet

 Például nemrégiben fedezték fel, hogy a kurkumában lévő kurkuma és a zöld tea antioxidáns katekinjei együttesen hatékonyabbak a vastagbélrák megelőzésében, mint külön-külön. Vagy, hogy a szója és a zöld tea komponensei együttesen pozitív eredményt hoztak a prosztatarák fejlődésének a gátlásában. Egymás hatását erősítve csökkentették a végső tumor méretét és gátolták az áttétképződést.

 A vörös szőlőben lévő rezveratrol és a fekete teában található polifenol (BTP) együttes hatását bőrdaganatokkal összefüggésben vizsgálták.

Egy 2011 nyarán elvégzett kutatás kimutatta, hogy a rezveratrol és a BTP külön-külön is képes volt csökkenteni a tumor előfordulását 67 illetve  75 százalékkal, de a kettő együttes alkalmazásával már alacsony dózisban is ennél még jobb eredményt született: mínusz 89 százalék.

Együttes hatásuk következtében jelentősen csökkent a tumor térfogata és a rákos sejtek száma is. A szövettani elemzés megerősítette, hogy a rezveratrol és BTP a daganatos sejteknél jelentős mértékű sejthalált is indukált.

A bőrdaganat ellenes hatást továbbra is vizsgálni fogják, és remélhetően más daganatoknál is eredményes lesz kettő alkalmazása.

A rezveratrolt számos étrendkiegészítő tartalmazza önmagában vagy más polifenolokkal együtt. Természetes forrásai a vörös szőlő, a vörösbor, és a mogyoró. A rezveratrol a tüdő-, a bőr- és a prosztatarák esetén, a fekete tea a mell- és a petefészekrákkal kapcsolatos kutatásokban hozott eddig pozitív eredményeket.

Kapcsolódó cikkek:

Zöld teával a melanóma ellen

A vörösbor a hosszú élet titka?

Forrás: NCBI, Resveratrol and Black Tea Polyphenol Combination Synergistically Suppress Mouse Skin Tumors Growth by Inhibition of Activated MAPKs and p53. / George J, Singh M, Srivastava AK, Bhui K, Roy P, Chaturvedi PK, Shukla Y. / PMID:21887248[PubMed – in process]PMCID: PMC3162572

Ez fontos!: napi két-három csésze fekete teánál többet nem tanácsos fogyasztani. A koffeintartalom ugyanis a fehér, zöld és fekete tea közül a feketében a legmagasabb, és emiatt több betegség esetén is körültekintően illetve mértékkel szabad csak fogyasztani, bizonyos betegségeknél pedig ellenjavallt. Vashiányos vérszegénységnél rosszabbodhat az állapot; zöldhályog esetén növeli a szem belső nyomását; emeli a vérnyomást, ezért nem ajánlott magas vérnyomásban szenvedőknek a fogyasztása; lassítja  véralvadást, ezért vérzékeny embereknek óvatosan kell fogyasztani.

A fekete tea ösztrogén hormonhatása révén ellenjavalt olyan hormonérzékeny rákbetegségeknél, mint a mell-, méh- és petefészekrák, valamint endometriózis és mióma esetén.

Nem ajánlott a túlzott fogyasztása (napi két csészénél több) terhesség és szoptatás idején, cukorbetegség, csontritkulás, szorongásos betegség, és szívproblémák esetén (szabálytalan szívverést okozhat).

 • 6 kiváló emésztést segítő gyógynövény

  Emésztőrendszerünk megfelelő működésének legalapvetőbb feltétele a rendszeres, vegyes étkezés, ez az, ami mai rohanó világunkban legtöbbünknél hiányzik. Rendszertelenség, egy-egy falat […]

 • Hogyan védjük kedvenceinket a káros UV-sugarak ellen?

  Naponta hallunk a káros UV-sugarakról, és tudjuk, hogy mennyire fontos védekeznünk a bőrrák elkerülése érdekében. A leégés azonban nem csak […]

 • Önálló fajként azonosították a csíkos vízisiklót

  Bár eddig a közönséges vízisikló egyik alfajának tartották, most önálló fajként azonosították a Nagy-Britanniában honos csíkos vízisiklót – számolt be […]

 • Egyre nagyobb fenyegetést jelent az emberiség az állatvilágra

  A világnépesség növekedése és az élelem, az ivóvíz, valamint a lakható területek iránti növekvő igény miatt ötven éven belül “soha […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.