A fekete tea a vörös szőlővel együtt erősebb a rák ellen

A rák megelőzésében a természetes táplálékforrások kiemelkedő jelentőségűek, nem csupán a megelőzés, hanem a biztonságos alkalmazás szempontjából is. A hatóanyagok önmagukban is nagyon hatékonyak tudnak lenni, napjainkban viszont az irányban haladnak a kutatások, hogy a különféle gyógyhatású vegyületeket kombináltan használják a daganatok elleni kíséretekben.

 A gyógyszertudomány kezdete óta ismert, hogy az étrend és a rák kialakulása között kapcsolat van. A legkövetkezetesebb megállapítás, hogy a rákos megbetegedések kockázatát elsősorban a sok zöldség- és gyümölcsfogyasztással lehet csökkenteni. A mai napig több száz olyan természetes vagy szintetikus vegyületet fedeztek fel, melyek ígéretesnek  tűnnek a daganatos megbetegedések megelőzésében.

 Az a koncepció, hogy a daganat ellenes vegyületek együttesen hatásosabbak lehetnek, a közelmúltban kapott nagyobb figyelmet

 Például nemrégiben fedezték fel, hogy a kurkumában lévő kurkuma és a zöld tea antioxidáns katekinjei együttesen hatékonyabbak a vastagbélrák megelőzésében, mint külön-külön. Vagy, hogy a szója és a zöld tea komponensei együttesen pozitív eredményt hoztak a prosztatarák fejlődésének a gátlásában. Egymás hatását erősítve csökkentették a végső tumor méretét és gátolták az áttétképződést.

 A vörös szőlőben lévő rezveratrol és a fekete teában található polifenol (BTP) együttes hatását bőrdaganatokkal összefüggésben vizsgálták.

Egy 2011 nyarán elvégzett kutatás kimutatta, hogy a rezveratrol és a BTP külön-külön is képes volt csökkenteni a tumor előfordulását 67 illetve  75 százalékkal, de a kettő együttes alkalmazásával már alacsony dózisban is ennél még jobb eredményt született: mínusz 89 százalék.

Együttes hatásuk következtében jelentősen csökkent a tumor térfogata és a rákos sejtek száma is. A szövettani elemzés megerősítette, hogy a rezveratrol és BTP a daganatos sejteknél jelentős mértékű sejthalált is indukált.

A bőrdaganat ellenes hatást továbbra is vizsgálni fogják, és remélhetően más daganatoknál is eredményes lesz kettő alkalmazása.

A rezveratrolt számos étrendkiegészítő tartalmazza önmagában vagy más polifenolokkal együtt. Természetes forrásai a vörös szőlő, a vörösbor, és a mogyoró. A rezveratrol a tüdő-, a bőr- és a prosztatarák esetén, a fekete tea a mell- és a petefészekrákkal kapcsolatos kutatásokban hozott eddig pozitív eredményeket.

Kapcsolódó cikkek:

Zöld teával a melanóma ellen

A vörösbor a hosszú élet titka?

Forrás: NCBI, Resveratrol and Black Tea Polyphenol Combination Synergistically Suppress Mouse Skin Tumors Growth by Inhibition of Activated MAPKs and p53. / George J, Singh M, Srivastava AK, Bhui K, Roy P, Chaturvedi PK, Shukla Y. / PMID:21887248[PubMed – in process]PMCID: PMC3162572

Ez fontos!: napi két-három csésze fekete teánál többet nem tanácsos fogyasztani. A koffeintartalom ugyanis a fehér, zöld és fekete tea közül a feketében a legmagasabb, és emiatt több betegség esetén is körültekintően illetve mértékkel szabad csak fogyasztani, bizonyos betegségeknél pedig ellenjavallt. Vashiányos vérszegénységnél rosszabbodhat az állapot; zöldhályog esetén növeli a szem belső nyomását; emeli a vérnyomást, ezért nem ajánlott magas vérnyomásban szenvedőknek a fogyasztása; lassítja  véralvadást, ezért vérzékeny embereknek óvatosan kell fogyasztani.

A fekete tea ösztrogén hormonhatása révén ellenjavalt olyan hormonérzékeny rákbetegségeknél, mint a mell-, méh- és petefészekrák, valamint endometriózis és mióma esetén.

Nem ajánlott a túlzott fogyasztása (napi két csészénél több) terhesség és szoptatás idején, cukorbetegség, csontritkulás, szorongásos betegség, és szívproblémák esetén (szabálytalan szívverést okozhat).

Random Posts

 • A népszerűség nagy átok a veszélyeztetett állatok számára

  A népszerűség nagy átok bizonyos állatok, például az oroszlánok, elefántok és tigrisek számára, amelyek gyakran szerepelnek reklámokban vagy egy-egy márka […]

 • Essen veszi át az Európa zöld fővárosa címet

  A németországi Essen városa veszi át egy évre az Európa zöld fővárosa címet Ljubljanától – jelentette be az Európai Bizottság. […]

 • A fajmegőrző programok nem várt következményei

  Az élővilág sokszínűségének megőrzése kiemelten fontos természetvédelmi feladat. Az egyes fajok túlélését azonban nem mindig az emberek vagy a megváltozott […]

 • Tűzhalak fenyegetik a korallzátonyokat

  A Karib-térségben és az Egyesült Államok atlanti partvidéke mentén húzódó korallzátonyokat egyre jobban fenyegeti egy invazív faj, a tűzhal. Ezek […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.