Semmit sem ér az egészséges táplálkozás, ha túl sok alkoholt iszunk

Egy új tanulmány 12 ezer 18 és 64 év közötti felnőtt alkoholfogyasztási és étkezési szokásait vizsgálva megállapította, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás valamint az étkezés közbeni italozás szervezetünk rosszul tápláltságát eredményezi.

A tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy az alkohol csökkenti az egészséges étrend pozitív hatásait, azaz hiába táplálkozunk helyesen, az alkohol semlegesíti a tápanyagok pozitív hatásait. Közvetve pedig több betegség kialakulásához is vezet, úgy mint cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, rák. Nem utolsósorban pedig elhízást okoz, ami ezeknek a betegségeknek az  egyik fő kockázati tényezője.

 Azonban az is megállapítható, hogy a túlzott alkoholfogyasztás általában nem párosul egészséges életmóddal, azaz az alkoholt kedvelők kevés zöldséget-gyümölcsöt, ezzel egyidejűleg viszont túl sok zsíros és állati eredetű fehérjét fogyasztanak.

Sokan maguktól is megérzik, hogy a túl sok alkohol akadályozza őket az egészséges életvitelben, és ezért le is csökkentik az alkoholos italok mennyiségét, vagy akár végleg el is hagyják.

Az alkohol más területen is negatívan hat, például az alvásra. Aki sokat iszik, az nem alszik jól, és akár ez is lehet egy figyelmezető jel arra, hogy ideje változtatni.

 Az alkohol ráadásul nagyon sok kalóriát tartalmaz, ám ezek üres kalóriák, azaz nincsen tápértékük. Ráadásul a szervezetünk is nehezen tudja feldolgozni. A test elsősorban úgy kezeli az alkoholt, mint mérgező anyagot. Az agyban szívódik fel, ezért az agy működésére is negatívan hat.

 Sokan azt gondolják, hogy ha vörösbort isznak, azzal nem hogy nem ártanak, hanem még támogatják is egészségüket. A vörösbor bizonyítottan sok értékes vegyületet tartalmaz, de csak akkor jótékony hatású, ha mértékkel fogyasztja valaki, ellenkező esetben ugyanolyan káros lehet, mint bármely alkoholos ital.

 Forrás: PRLog.Org

 

Kapcsolódó cikk:

A vörösbor a hosszú élet titka 

 

 

 

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.