A klímaváltozás lehetséges következményei 2050-től

A klímaváltozás hatásai már nagyon is a küszöbön vannak, nem fordíthatjuk el a fejünket, mintha csak a távoli jövő változásairól lenne szó, ami úgysem érint bennünket. Hatással lesz mindannyiunk életére, a legifjabb generációk pedig már életük nagy részét a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva kell, hogy leéljék.

 Európa déli területein, és hazánkban is melegebb nyarakra és szárazságra kell felkészülnünk. A magashegységek hótakarói is olvadásnak indultak már, így a téli sportok szerelmesei nem feltétlenül fognak alkalmas területeket találni Európában, hogy hódoljanak szenvedélyüknek.

 A legsúlyosabb csapásokat Afrikának, Ázsiának és Ausztráliának kell elszenvednie. Afrikát és Ausztráliát már ma is súlyos szárazság sújtja, ez a jövőben csak fokozódni fog. Afrikában folytatódik a szavannák elsivatagosodása, és Ausztráliának is egyre keményebb aszályokkal kell szembesülnie.

Ázsiában a tengerszint-emelkedése miatt emberek millióinak kell elhagynia az otthonát a várható előrejelzések szerint, ami sosem látott elvándorlást fog eredményezni.

Észak- és Dél-Amerikát egyre szélsőségesebb időjárás, és egyre nagyobb trópusi viharok érik majd el. Előbbi természetesen mindegyik földrészt érinteni fogja.

 A trópusi területeken élő kórokozók a számukra kedvező melegedési folyamatok miatt egyre nagyobb területekre juthatnak el, így várhatóan a ma csak a trópusokon előforduló megbetegedések jelenlegei elterjedési területüktől északabbra is felütik majd a fejüket.

 Az állatvilág a klímaváltozásra évmilliók óta mindig a vándorlással reagált, így próbáltak kitérni a kedvezőtlen folyamatok elől. Ma viszont az emberiség elterjedése, a zsúfolt városok nem hagynak számukra megfelelő mennyiségű élőhelyet, és emiatt a tudósok azzal számolnak, hogy a fajok nagy számban halhatnak ki bolygónkról, és mindenütt a biodiverzitás csökkenése várható.

A Föld sokszínűsége tehát súlyos veszteségeket fog elszenvedni. Bár folyamatosak a törekvések a negatív hatások csökkentésére, bizonyos változások elkerülhetetlenek lesznek.

Üvegházhatás-prognózis, forrás: MTI (Nagyításhoz kattintson a képre!)

Kapcsolódó cikkek:

 Éghajlatváltozás: fel kell készülni és tűrni

A hőmérséklet-ingadozások számos fajt kipusztulásra ítélnek

Túlélheti Madagaszkár élővilága az éghajlatváltozást?

A globális felmelegedés révén tartóssá válhat az El Niño

 A csúcsragadozók kihalása súlyos ökológiai következményekkel fog járni

A lenyűgöző Nagy-korallzátony

Veszedelmes egysejtűek

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.