Higiénikus kézmosással legyőzhető a norovírus!

A norovírus a világon a nem bakteriális eredetű gyomorbélhurut járványok 90 százalékáért felelős. Minden korosztályt megfertőzhet. A vírus leggyakrabban szennyezett étellel vagy vízzel terjed, de emberről-emberre illetve a szennyezett felülettel való érintkezéssel is elkapható.

 A fertőzés után a szervezet immunitása a vírus ellen hiányos, és csak átmenetileg nyújt védelmet. Vannak, akik öröklötten hajlamosabbak a betegségre, a 0-s vércsoportúaknál gyakrabban fordul elő, míg a B-s és AB-s vércsoport részleges védelmet nyújt a fertőzés tünetei ellen.

Norovírus járványok gyakran fordulnak elő a zárt közösségekben, iskolákban, kórházakban, táborokban, börtönökben, kollégiumokban, ahol emberről-emberre gyorsan terjed. A betegség forrása jól nyomon követhető, általában egy fertőzött személy által megfogott élelmiszer okozza.

A tengerjáró hajókon is gyakran felüti fejét. Idén májusban már több esetben előfordult a San Franciscóból Alaszkába tartó kirándulóhajón. Az út során 140 utas és a legénység tagjai betegedtek meg. A következő útjuk során ismét kitört a járvány, és hasonló számú megbetegedést okozott.

Az Egyesült Államokban a norovírus okozta súlyos gyomorbélhurut több mint 21 millió embernél fordul elő. A járványok kitörésében az esetek nagy részében a kagylós és a salátás ételek felelősek, mert ezeknél gyakori a szennyezettség. A továbbfertőzés elkerülése érdekében a betegnek kezet kell mosnia megfelelő kézfertőtlenítő szerrel, és nem szabad, hogy a szennyezett széklet vagy hányás kapcsolatba kerüljön az élelmiszerrel, innivalóval, valamint a mosdókagylót és a kilincseket is fertőtleníteni kell.

A norovírust hamar ártalmatlanná lehet tenni az ételek megfelelő melegítésével, illetve a mosdókagyló, a kilincsek és a felületek klór alapú fertőtlenítőszerrel való megtisztításával. Az alkoholos fertőtlenítésre és egyéb tisztítószerekre a vírus kevésbé érzékeny.

 A norovírus az ember vékonybelében kezd szaporodni. A tünetek a fertőzés után 1-2 nappal jelentkeznek. A fő tünete az akut gyomor-és bélhurut, mely 24-60 óráig tart, hányinger, erőteljes hányás, vizes hasmenés, hasi fájdalom, görcsök kíséretében, ezek mellett jellemző az általános levertség, gyengeség, izomfájdalom, fejfájás, köhögés, hőemelkedés.

A súlyos, kórházi kezelést igénylő megbetegedés ritka. Ugyanakkor a nagyon fiatal, idős és legyengült immunrendszerű embereknél halált is okozhat. Az Egyesült Államokban becslések szerint évente háromszázan halnak meg a vírusfertőzés következtében. Életveszélyes állapotot a kiszáradás okozhat, ha nem kezelik.

Leghatékonyabban a fertőtlenítőszeres kézmosással és a felületek fertőtlenítésével előzhető meg.

A megbetegedett embernek a legfontosabb tennivalója a bőséges folyadékpótlás, mivel a betegség rendszerint magától is elmúlik.

 Forrás: PRLog.Org

 

 

 

Random Posts

 • 2016 volt a legmelegebb év

  A legmelegebb év volt 2016 az időjárási feljegyzések 1880-as kezdete óta, a globális átlaghőmérséklet elérte a 14,84 Celsius-fokot, ami 0,94 […]

 • A kutyák tisztában vannak az emberek látóképességével

  A kutyák nagyobb valószínűséggel csennek ennivalót akkor, amikor úgy gondolják, hogy senki sem látja őket, az ezt igazoló kísérletek egyszersmind […]

 • Megnégyszereződött a világ legritkább macskaféléjének populációja

  Megnégyszereződött a világ legritkább macskaféléjének populációja az elmúlt tíz évben: a vadon élő ibériai hiúzok (Lynx pardinus) száma meghaladta a […]

 • Sorra tűnnek el a Salamon-szigetek a tengerszint-emelkedés miatt

  A Csendes-óceán déli részén elterülő Salamon-szigetek öt tagja tűnt el eddig a globális tengerszint-emelkedés következtében, és a térség további hat […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.