Higiénikus kézmosással legyőzhető a norovírus!

A norovírus a világon a nem bakteriális eredetű gyomorbélhurut járványok 90 százalékáért felelős. Minden korosztályt megfertőzhet. A vírus leggyakrabban szennyezett étellel vagy vízzel terjed, de emberről-emberre illetve a szennyezett felülettel való érintkezéssel is elkapható.

 A fertőzés után a szervezet immunitása a vírus ellen hiányos, és csak átmenetileg nyújt védelmet. Vannak, akik öröklötten hajlamosabbak a betegségre, a 0-s vércsoportúaknál gyakrabban fordul elő, míg a B-s és AB-s vércsoport részleges védelmet nyújt a fertőzés tünetei ellen.

Norovírus járványok gyakran fordulnak elő a zárt közösségekben, iskolákban, kórházakban, táborokban, börtönökben, kollégiumokban, ahol emberről-emberre gyorsan terjed. A betegség forrása jól nyomon követhető, általában egy fertőzött személy által megfogott élelmiszer okozza.

A tengerjáró hajókon is gyakran felüti fejét. Idén májusban már több esetben előfordult a San Franciscóból Alaszkába tartó kirándulóhajón. Az út során 140 utas és a legénység tagjai betegedtek meg. A következő útjuk során ismét kitört a járvány, és hasonló számú megbetegedést okozott.

Az Egyesült Államokban a norovírus okozta súlyos gyomorbélhurut több mint 21 millió embernél fordul elő. A járványok kitörésében az esetek nagy részében a kagylós és a salátás ételek felelősek, mert ezeknél gyakori a szennyezettség. A továbbfertőzés elkerülése érdekében a betegnek kezet kell mosnia megfelelő kézfertőtlenítő szerrel, és nem szabad, hogy a szennyezett széklet vagy hányás kapcsolatba kerüljön az élelmiszerrel, innivalóval, valamint a mosdókagylót és a kilincseket is fertőtleníteni kell.

A norovírust hamar ártalmatlanná lehet tenni az ételek megfelelő melegítésével, illetve a mosdókagyló, a kilincsek és a felületek klór alapú fertőtlenítőszerrel való megtisztításával. Az alkoholos fertőtlenítésre és egyéb tisztítószerekre a vírus kevésbé érzékeny.

 A norovírus az ember vékonybelében kezd szaporodni. A tünetek a fertőzés után 1-2 nappal jelentkeznek. A fő tünete az akut gyomor-és bélhurut, mely 24-60 óráig tart, hányinger, erőteljes hányás, vizes hasmenés, hasi fájdalom, görcsök kíséretében, ezek mellett jellemző az általános levertség, gyengeség, izomfájdalom, fejfájás, köhögés, hőemelkedés.

A súlyos, kórházi kezelést igénylő megbetegedés ritka. Ugyanakkor a nagyon fiatal, idős és legyengült immunrendszerű embereknél halált is okozhat. Az Egyesült Államokban becslések szerint évente háromszázan halnak meg a vírusfertőzés következtében. Életveszélyes állapotot a kiszáradás okozhat, ha nem kezelik.

Leghatékonyabban a fertőtlenítőszeres kézmosással és a felületek fertőtlenítésével előzhető meg.

A megbetegedett embernek a legfontosabb tennivalója a bőséges folyadékpótlás, mivel a betegség rendszerint magától is elmúlik.

 Forrás: PRLog.Org

 

 

 

Random Posts

 • Kutyák és macskák általában harmóniában élnek egymással

  A közhiedelemmel ellentétben az egy háztartásban élő kutyák és macskák általában jól kijönnek egymással, noha utóbbiak jóval hajlamosabbak arra, hogy […]

 • Az energiát adó ginzeng

  A ginzenget (Panax ginseng) Kínában, Koreában és Japánban már évezredek óta használják gyógyászati célokra. Elnevezése nem véletlenül ’Panax’, ami a […]

 • Az álmok jégkönyvtárát építik meg a Bajkál-tó mellett

  Mintegy 800 négyzetméteres területen megépítik az álmok jégkönyvtárát a szibériai Bajkál-tónál, a Szobolinaja-hegységben, ahol ezer ember álmait, reményeit vésik bele […]

 • A heves viharok felgyorsíthatják az ózonréteg károsodását

  A Harvard Egyetem kutatói vizsgálataik során azt várták, hogy a heves nyári viharok 14 kilométeres magasságba “tolják fel” a vízpermetet, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.