Az ízek szeretete öröklődik

Az, hogy milyen ízeket kedvelünk elsősorban, azaz milyen az ízpreferenciánk, két dolog határozza meg: egyrészt kellemes vagy éppen kellemetlen tapasztalataink az ételekkel vagy italokkal kapcsolatban, másrészt örököljük, hiszen az ízekhez való viszonyulásunk már  a méhen belül kifejlődik.

A magzati fejlődés embrionális szakaszában, a terhesség első és nyolcadik hete között létrejön az összes érzékszervünk. Ezen belül, az ízérzékelésért felelős ízlelőbimbók a nyolcadik héten alakulnak ki, és indulnak fejlődésnek. Az embrionális burok folyadéka számos aromaösszetevőt tartalmaz, amivel tovább fejlődnek az ízreceptorok, főként, miután a tizenkettedik hét környékén a magzat elkezd nyelni.

 A magzat naponta 200-760 ml magzatvizet nyel, melyhez már a tizedik hét után a magzati vizelet is hozzáadódik. A magzat ebben korban számos ízzel és ízösszetevővel ismerkedik meg: találkozik a gyümölcs- és szőlőcukorral, zsírsavakkal, aminosavakkal, ásványi sókkal.

Minthogy a magzatvízbe természetesen az anya étrendjéből származó ízek is bekerülnek, a babák már ekkor megismerik a „hazai” ízvilágot, azelőtt, hogy ténylegesen megkóstolnák az otthon ízeit.

A huszonhatodik-huszonnyolcadik héten a magzat már „fintorgó” arckifejezéssel is képes jelezni, hogy ha egy íz, főleg a keserű, nem tetszik neki. Ugyanakkor az édes ízzel már sokkal elfogadóbb, és ez születés után, az újszülötteknél is így van.

Az újszülöttek a legnagyobb elégedettséggel az édes ízre reagálnak. A savanyú ízeket általában elutasítják, míg a keserű ízeket 14-180 napos korban kezdik lassacskán elfogadni, de nagy koncentrációban az is a nem kívánatos ízek közé tartozik.

Az édes íz elfogadásában az evolúciónak is nagy szerepe van, az édes íz ugyanis azt jelezheti ősidők óta, hogy egy táplálék nem mérgező, biztonságos, ugyanakkor sok energiát ad.

Az anyatej is gazdag aromaforrás. Ha egy anyuka például fokhagymát eszik, a hagyma természetes aromái már egy-két óra múltán megjelennek az anyatejben.

Az anyatej íze szintén hatással van a gyermek későbbi ízpreferenciájára. Tápszeren nevelt kisbabáknál érdekesség, hogy felnőttkorban jobban vonzódnak a vanillin ízesítésű élelmiszerekhez, melynek oka abban is keresendő, hogy a tápszereket vanillinnel ízesítik.

A kisgyerekek sokszor elutasítják a számukra új ízeket, új ételeket, és csak többszöri próbálkozás után fogadják el. Az egészséges ételeket mindig próbáljuk bevezetni étrendjükbe, de ha egy ételt végképp nem akarnak elfogadni, ne erőltessük. Hagyjuk, hogy hadd alakuljon  saját ízvilága az ő döntése alapján.

Az ízlés, az ízekhez való alkalmazkodás már az anyaméhben elkezdődik, és egészen időskorig folytatódik. Ugyanakkor az alapvető ízperferenicák állandóak és maradandók egészen életünk végéig.

A cikkben szereplő tudományos adatok forrása: EUFIC.org

 

Random Posts

 • A rostok megvédhetnek az elhízástól és a szívbetegségtől

  A Georgia Állami Egyetem új tanulmánya szerint az élelmi rostok rendszeres fogyasztás segíthet megelőzni az elhízást, a metabolikus szindróma kialakulását, […]

 • Kim Nam-gil nem akarta ’Bi-dam’-ot

  A 30 éves fiatalember egy csapásra népszerű lett, nem csak hazájában, Dél-Koreában, hanem a világ számos országában, Bi-dam szerepének köszönhetően. […]

 • Káposztás tészta

  1 kg fejes káposztát lereszelünk. Egy dl olajon fedő alatt kis lángon addig dinszteljük még teljesen meg nem puhul. Ekkor […]

 • A bolha- és kullancsirtók biztonságos használata

  A kedvencünk vérére pályázó bolhákat és kullancsokat kegyetlenül irtanunk kell, hiszen a kellemetlen viszketésen túl ezek a vérszívók többféle betegséget […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.