Igyunk az egészségünkre!

A vörös szőlőben, a vörös borban, és a szőlőlében található antioxidánsok egészségvédő szerepe széles körben ismert. Legfontosabb tulajdonságaik a szív-és keringési rendszer védelme, a sejtek öregedésének lassítása, és a tumorellenes hatás.

A köztudatban ezeket a pozitív hatásokat a vörösborban és vörös szőlőben található rezveratrol nevű vegyületnek tulajdonítják, pedig valójában a rezveratrol egyik vegyületének, a transz-rezveratrolnak sokkal erősebb a hatása.

Bár az antioxidánsokra sokan úgy tekintenek, mint olyan vegyületekre, melyeknek az a feladata, hogy eltávolítsák a szabad gyököket, a szerepük ezen túlmutat.

Egy Los Angeles-i kutatócsoport nemrég felfedte, hogy a bor előnyös tulajdonságai sokkal összetettebbek, mint ahogyan az le van egyszerűsítve. Tanulmányukban arról számoltak be, hogy a transz-rezveratrol nevű molekula, mely mind a szőlőben, mind a borban megtalálható, képes arra, hogy befogja a rendkívül káros szinglet oxigént, mely sokkal reakcióképesebb a szerves molekulákkal szemben.

Az erősen reakcióképes ún. reaktív oxigéngyökök, az élő szervezet minden fajta biomolekuláját károsítják. Ezeket gyakran és némileg helytelenül azonosítják a szabad gyökökkel. A szabad gyökök valójában a reaktív oxigéngyököknek csak egy típusát jelentik.

A szinglet oxigén káros hatása abban nyilvánul meg, hogy rombolja a DNS-t és bizonyos aminosavakat.

A tanulmány megállapította, hogy rezveratrol gyengébb hatékonysággal bír a szinglet oxigén eltávolításában, mint más antioxidánsok, úgy mint az E vitamin vagy az A vitamin elővitaminja, a béta-karotin.

Ellenben a transz-rezveratrol molekula képes a szinglet oxigén hatástalanítására is.

Aki nem szeret borozgatni, a vörös szőlő fogyasztásával is hozzájuthat ehhez az értékes vegyülethez. Aki pedig vörösbort iszik – mértékkel persze – nem túlzás azt állítani, hogy valóban az egészségére iszik.

Forrás: PRLog.Org

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.