A fertőző herpesz

A legtöbb embernek már volt része abban az „élményben”, hogy megtapasztalja a herpesz tüneteit. Talán akadnak olyanok, akikben felmerül a kérdés, hogy fertőző-e a herpesz. A válasz, ami bizonyára sokak számára egyértelmű: igen, fertőző.

 Az ajakherpesz már a „kitörése” előtti napon fertőz, továbbá még két-három nappal az után is, hogy a felülete már száraz és pörkös. Ezután a seb elzáródása megtörténik, és nem kell tartani a továbbfertőzés veszélyétől.

Az egész folyamat általában 7-12 nap alatt zajlik le, a kezdeti bizsergő érzéstől, a hólyagosodáson keresztül, egészen a varasodásig, ami után a herpesz nyom nélkül gyógyul.

Ezeket a kellemetlen kis hólyagokat a Herpes simplex vírus, azaz a HSV okozza.

Általánosságban elmondható, hogy a derék fölötti herpeszekért a HSV-1, míg a derék alatti fertőzésekért, a HSV-1 unokatestvére, a HSV-2 a felelős. Utóbbi genitális herpesz formájában jelentkezik. A herpesz víruscsaládba tartozik továbbá a bárányhimlő és az övsömör vírusa is.

 Feltételezések szerint a népesség 75 százaléka a HSV-1 vírust hordozza magában. Szerencsére a vírus a legtöbb időt szunnyadó formában tölti tartózkodási helyén, az idegrendszerben és környékén. Aztán hirtelen történik valami, a vírus feléled, és támadást indít. A herpesz megjelenését számos tényező okozhatja. Legjellemzőbb kiváltó okai: trauma, stressz, megfázás, láz, allergia, fáradtság, étrendi összetevők, a nap ultraibolya sugarai, hormonális illetve az immunrendszert érintő változások.

 Nem csak a szájon és a száj körül, hanem az orr környékén, és a szemen is megjelenhet. Sokan azt gondolják, hogy a csók is kiválthatja, de önmagában ezzel nem lehet fertőzni. De ha már valaki érzi a bizsergést a száján, jobb, ha lemond a csókolózásról.

Hasonlóképpen fontos, hogy megelőzzük a továbbfertőzést, ezért ne használjunk közösen olyan személyes tárgyakat, mint a törülköző, a fogkefe, a borotva.

A nemi szerveken megjelenő vírus, azaz a genitális herpesz nem csak nemi úton terjed. Bárki megfertőződhet kortól, nemtől függetlenül. A lakosság 10-15 százalékát érinti, bár sokan nem is tudják, hogy fertőzöttek, vagy azért, mert tünetmentesek, vagy mert nem ismerik fel a tüneteket.

 A herpesz akár súlyosabb szövődményeket is okozhat, ha átterjed a szem szaruhártyájára, az agyra vagy a májra. Következménye látásromlás, májgyulladás vagy akár agyvelőgyulladás is lehet.

Az anyaméhen belül fejlődő magzat és az újszülött sincsen biztonságban. A veszélyforrást számukra a genitális herpesz jelenti, amely enyhébb esetben csak bőrelváltozást okoz a csecsemőn. Súlyosabb esetben viszont agyi fertőzést, mentális visszamaradottságot, vagy akár elhalálozást eredményezhet.

A legnagyobb kockázatot az jelenti, ha az anyánál a terhesség idején jelentkezik az első genitális herpeszfertőzés. Ha a vírus kitörése a terhesség utolsó három hónapjában történik meg, 30-50 százalék a valószínűsége annak, hogy a gyermek elkapja a vírusfertőzést. Ezért nagyon fontos a megelőzés a fertőzés elkerülése érdekében. Az óvszer használata nem nyújt száz százalékos védelmet a vírus ellen. Fontos a stressz kerülése, az elegendő alvás, az immunrendszer erősítése, sok folyadék, és vitamindús ételek fogyasztása.

A herpesz egy olyan vírus, melyet szervezetünk egy életen át hordoz. Sosem szabadulhatunk meg tőle, bár az is lehetséges, hogy tünetmentesen éljük le az életünket. A vírusfertőzést megfelelő higiéniával, gyógyszerekkel illetve természetes gyógymódokkal lehet kezelni házilag. Gyakori vírusfertőzés esetén érdemes orvoshoz fordulni.

 Forrás: PRLog.Org

 

A fenti kép bal oldalán a herpesz vírusa látható.

Kapcsolódó cikk:

Herpesz ellen: lizin 

 

 

 

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.