Hogyan képes megemészteni az óriáspanda a növényi táplálékot?

Kínai tudósok megfejtették, hogy miért képes megemészteni az óriáspanda a növényi táplálékot: egyebek között cellulózbontó baktériumokra bukkantak az állatok szervezetében.

    Egy kifejlett óriáspanda akár tizenkét kilogramm bambuszt is megeszik egy nap, leginkább zsenge rügyek formájában. A kutatók sokáig tanakodtak, hogyan képes megemészteni a fás szárú táplálékot, beleinek felépítése ugyanis nem erre enged következtetni. Bélrendszeréből egyrészt hiányzik a növényevőkre jellemző hosszú béltraktus, amelyben a keményfalú növényi táplálék elegendő időt tud eltölteni ahhoz, hogy belőle ki lehessen nyerni a tápanyagokat. Másrészt a pandák örökítőanyagában minden olyan gén megtalálható, amely a hús enzimek útján történő lebontásához szükséges, ugyanakkor a növényi táplálék feltárásához egy sem.

    Li Feng-csu, a Kínai Tudományos Akadémia kutatója és munkatársai ezért vadon élő és fogságban tartott pandák székletmintáiban kerestek olyan génszakaszokat, amelyek a bélben található cellulózbontó baktériumok jelenlétére utalhatnának – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at). A DNS elemzése igazolta a kutatók feltevéseit: cellulózbontó klosztridium baktériumok, továbbá olyan enzimek nyomaira is bukkantak, amelyek képesek feltárni a cellulózt és a hemicellulózt.

Az óriáspanda a medvefélék családjába tartozik. Veszélyeztetett állat, kizárólag Közép-és Dél-Kínában fordul elő, ma már csak szórványosan.

1939-ben került védelem alá, azt megelőzően rohamosan fogyott egyedszáma bundájáért folyó vadászata miatt. Eközben a népesség növekedésével természetes élőhelyei is beszűkültek. Megölésért ma már halálbüntetés jár Kínában.

Forrás: MTI

Fotó: Colegota

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.