Mesélve tanítsunk!

Egy-egy mese tanulságos történetével sok mindent megtaníthatunk gyermekeinknek. Szinte észrevétlenül fog rögzülni bennük új ismeretük, a mese mondanivalója. Egy kis gondolkodással és fantáziával a szülők is kitalálhatnak kedves meséket, történeteket, amelyekkel gyermekük számos pozitív tulajdonsággal és pozitív jellemvonással fog gazdagodni.

 Sok gyermeknek gondot okoz például, ha valamilyen feladatot csoportban kell elvégeznie. Nem tudják, hogyan kell együttműködni, hogyan segítsék egymást, mivel erősíthetik a csapatmunkát.

Ha egy gyermek képes megtanulni, hogyan adja bele saját tudását és képességeit egy feladatba a közös cél érdekében, azzal gazdagodik szociális érzékenysége, érzelmi világa és a magabiztosabbá válik.

Íme, egy mesepélda, ami csak egy mese vázlat, amit mi magunk egészíthetünk ki. (Cindy Jett Pilon meséje alapján, PRLog.Org):

Joni, a fiatal lány a szobájában alszik éjszaka, mikor az ablakába esik egy hullócsillag. A csillag arra kéri őt, hogy segítsen neki visszajutni az égre, hogy újra a Göncölszekér csillagai között ragyoghasson. Joni neki is lát, hogy segítsen, de hamarosan rájön, hogy egyedül nem tudja visszajuttatni a csillagot az égboltra. Felkeresi hát a barátait, mert Joni tudja, hogy mindegyikük másban tehetséges, és csak így együtt sikerülhet megvalósítani, hogy a csillag hazatérhessen.

Találjuk ki mi magunk, hogy mit tudnak Joni barátai. A mesékhez készítsünk rajzokat is a gyerekekkel közösen, mert ezek még inkább a közös munkára fogják ösztönözni őket.

A gyerekek mesehallgatás közben megértik, hogy milyen sokat segít az együttműködés, a barátok meg tanulják jobban értékelni egymást, és az elért eredményeknek együtt örülnek.

Hogyan taníthatjuk gyermekünket kitartásra a mese segítségével?

A gyerekek általában mindent azonnal akarnak, anélkül, hogy az nagy erőfeszítésükbe kerülne. Ez kisgyermekkorban még vicces lehet, de később, az iskolában már komoly problémákat okozhat a kitartás hiánya, különösen a feladatmegoldásokban.

 Megfelelő történetek mesélésével is hozzásegíthetjük, hogy felelősségteljesek és sikeresek, és kitartóak legyenek később az iskolában. Ráadásul, ezt a képességet egész életükben használni fogják, és kell is hogy használják, mert számos akadályba fognak ütközni, amit le kell majd győzniük.

Teresa R. Allen meséje az aprócska, fekete hangyáról, éppen erre tanít. (PRLog.Org)

 A történet főhőse Ace, a kis hangya, akinek legfőbb vágya, hogy Királynőjét boldoggá tegye. Egy napon talál egy gyönyörű kék madártollat, és elhatározza, hogy elviszi ajándékba Hangyakirálynőjének. Csakhogy útközben nagyon sok akadályba ütközik, és még egy magas falon is át kell másznia, hogy elérje a bolyt.

Egészítsük ki a mesét, és találjuk ki, vajon sikerül-e Ace-nek hazamennie a tollal, és elfogadja-e tőle a Királynő az ajándékot.

Ez a mese megtanítja a gyerekeknek, hogy még nehézségek árán is elérhetjük a céljainkat, ráadásul egy kemény munka után saját magukról is sokkal pozitívabban fognak gondolkodni.

Napjaink egyik legégetőbb és megoldandó problémája a környezetvédelem ügye. Környezetünk védelme érdekében, mi a hétköznapokban, az egyén és a család szintjén úgy tudunk tenni legtöbbet, ha otthonunkban energiatakarékosan élünk, és szelektíven gyűjtjük a hulladékot. A bolygó sorsa nagyrészt a jövő generációjától, azaz a mai gyerekek hozzáállásától függ, akiknek tulajdonképpen azt is el kell dönteniük, hogy milyen jövőt kívánnak maguknak, hiszen nekik kell abban élni. Akár már ötéves kortól terelgethetjük a gyermeket a környezettudatosság irányába.

 Érdekességek az újrafelhasználással kapcsolatban: ha minden újságpapírt ismét felhasználnának, évente 250 millió fát mentenénk meg a kivágástól; 2002-ben 9,1 milliárd műanyag flakont értékesítettek, de mindössze 360 millió került újrafelhasználásra; a konzervdoboz újrafeldolgozásával az előállításához szükséges energia 74 százalékát lehetne megtakarítani.

Emiatt kell szelektíven gyűjteni a hulladékot, hogy eljuthassanak az újrahasznosítás helyére.

Találjunk ki olyan meséket, melyek a környezet megóvására ösztönzik a gyerekeket.

Kiindulásként álljon itt Sabbithry Persad meséjének alaptörténete: Egy kislány, Tiana sétálni viszi kutyáját, de az elszalad egy szemétszállító autó után. Tiana anyukájával és bátyjával ered a kutyus nyomába, és útközben nagyon sok mindent megtanulnak a hulladékokról és az újrafelhasználásukról. Mindent, amit Tiana megtanult, végül az iskolában is elmeséli osztálytársainak. Egészítsük ki  mesét!

A kedves történeteken keresztül nagyon sok pozitív tulajdonság alakul ki, és rögzül egy gyermekben. Könnyebb így tanítani őket, mint száraz parancsokat és utasításokat adni, hiszen a mesékkel az ő nyelvükön szólhatunk hozzájuk.

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Legyen önzetlen a gyermekünk!

A jövő környezettudatos gyermekei

Random Posts

 • 7 tipp a téli szemszárazság ellen

  Ha szemünket különösen száraznak érezzük, és szokatlanul homályosan látunk, nem kell megijednünk. Lehetséges, hogy szezonális szemszárazsággal van dolgunk. A szemszárazság […]

 • Megoldották a rejtélyt, miként jelentek meg az első állatok a Földön

  Az algák hirtelen, gyors elterjedése 650 millió éve volt a katalizátora annak, hogyan terjedtek el az első állatok a Földön […]

 • A szén-dioxid segíthet a növények kiszáradása ellen

  Az éghajlat felmelegedésével a termőföldek kiszáradnak, a szén-dioxid megemelkedett szintje azonban kutatók szerint segíthet abban, hogy a növények hatékonyabban hasznosítsák […]

 • Adható-e a kutyának aszpirin?

  Az aszpirin segít csökkenteni a gyulladást, a duzzanatot és a fájdalmat, de mint minden gyógyszernek, az aszpirinnek is lehetnek mellékhatásai, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.