A légszennyezés spontán vetélést is okozhat

A szennyezett nagyvárosokban élők egészségét alaposan próbára teszik a levegőben lévő szennyező anyagok, melyeket nap mint nap belélegzünk. Még ha oda is figyelünk az egészséges életmódra, és igyekszünk helyesen élni, ezeket a káros hatásokat aligha kerülhetjük el.

 Az egyik legveszélyesebb anyag a levegőben a szálló por, ami minél kisebb, annál többet tud ártani. Ezek az apró részecskék előbb a tüdőbe kerülnek, onnan a léghólyagokba, majd eljutnak a véráramba, melynek következményeként egész testünkben gyulladásokat idézhetnek elő. Légzőszervünk van kitéve a legnagyobb veszélynek, a szennyezés azonban még jobban sújtja az asztmában vagy a hörghurutban szenvedőket.

 A légszennyező anyagok között a leggyakoribb a ózon, a szén-monoxid, a nitrogén-dioxid és a kén-dioxid. Napos időben a talaj közeli ózon sűrűsége még nagyobb, és ilyenkor a legveszélyesebb, főleg, ha még a páratartalom is alacsony.

Ilyenkor ugyanis még hosszabb ideig lebeg a levegőben, és fokozatosan nő a koncentrációja.

 A levegő rossz minősége növeli a légzőszervi megbetegedések, a tüdőrák, a szívroham, a stroke, az aritmia (szívritmuszavar), az érelmeszesedés, és az angina kockázatát, minden olyan betegségét, amelynél szerepet játszik a csökkent véráramlásból adódó nem megfelelő oxigénellátás.

A levegő minősége és a spontán vetélések száma között is összefüggés mutatható ki. Évente körülbelül négyezer csecsemő hal meg születése előtt egy átlagos nagvárosban a rossz levegő miatt, melyet a kismama belélegzik. Az ok itt is a csökkent véráramlással magyarázható, ami maga után vonja a rossz oxigénellátást is. Mivel az anyaméh területén is csökken a vér áramlása, a méhlepény levesebb oxigént szállít a magzat felé. A vetélések másik oka az apró részecskék okozta gyulladásban keresendő. Nagyon sok baba emiatt születik kis testsúllyal.

 Nem csak belső szerveinkre, hanem bőrünkre is hatással van környezetünk szennyezettsége. Ez ugyanis fokozza a szabad gyökök termelődését, melyek hozzájárulnak a test öregedéséhez. A szennyező anyagok bőrünk pórusait eltömítve, segítik a baktériumok elszaporodását, és a pattanások megjelenését.

 A szabad gyökök támadása ellen az azokat semlegesíteni tudó antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, italok, és vitaminok fogyasztásával védekezhetünk, úgy mint zöld teával, vörös szőlővel, sok zöldséggel, gyümölccsel, C és E vitaminnal.

 Forrás: PRLog.Org

 

Kapcsolódó cikkek:

A légszennyezés hatása egészségünkre

A légszennyezés még az idegrendszert is támadja

 

 

Random Posts

 • A fehér húsú gyümölcsök védhetnek a szélütéstől

  A sok fehérhúsú gyümölcs és zöldség fogyasztása védhet a szélütés ellen – állapították meg holland kutatók. A tanulmányban 20 ezernél több […]

 • A nélkülözhetetlen magnézium

  A felnőtt szervezetben ebből az alapvető fontosságú ásványi anyagból 20-25 grammnyi található, aminek 50-60 százaléka a csontokban van. A legtöbb […]

 • Nevessük egészségesre magunkat!

  A nevetés erősíti immunrendszerünket, legyőzhetjük vele a stresszt, segít a daganatos betegségekben és Alzheimer-kórban szenvedőknek. Az se baj, ha nincsen […]

 • Hogyan előzzük meg a húgy- és vesekövességet?

  Kedvenceinknél gyakran előfordulhatnak húgyúti megbetegedések. A gazdik sokszor csak azt veszik észre, hogy kutyájuknak, cicájuknak feltűnően gyakran kell pisilnie, és […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.