A fogápolás a kedvenceknél is fontos!

A kutyák-cicák fogainak ápolására nagy figyelmet kell fordítani. A különféle fog, fogágy- és ínybetegségek nem csak kellemetlen leheletet okoznak – amiről egyébként könnyen felismerhetjük, ha valami nincs rendben kedvencünk szájában – hanem az ínyen megtapadó baktériumok az állat keringési rendszerébe jutva a létfontosságú szervekbe is eljuthatnak.

 A fogágybetegség a három évnél idősebb kutyák és cicák háromnegyed részét érinti. Az okot a gazdi háza táján kell keresni, hiszen az ő felelőssége, hogy kedvence fogai megfelelően legyenek ápolva, rendszeresen lássa állatorvos, és olyan ételeket adjon számára, melyek nem rontják fokozottabban a fogak épségét.

 Akárcsak az embereknél, az állatok fogain is ott maradnak étkezés után az ételmaradékból és baktériumokból álló plakkok, melyek egy vékony filmréteget képeznek a fogak felszínén. Ha ez nincsen eltávolítva, a plakk irritálja a fogínyt, gyulladást okozhat, és idővel kemény fogkő alakulhat ki a fogon.

Egy beteg íny a baktériumok számára ideális környezet, ráadásul remek közlekedési kiindulópont a keringési rendszerbe, ahonnan bármely szervbe eljutva károsíthatják azt.

 Ma már nagyon sok fog- és szájápolási termék áll a gazdik és kedvenceik rendelkezésére. Elvileg a kutyák és cicák fogait is moshatjuk nekik való fogkrémmel és fogkefével, de nem mindegyikük megy bele egy ilyen procedúrába.

Alternatív megoldást jelentenek a speciális összetételű és alakú fogtiszító falatok, melyek észrevétlenül eltávolítják a lepedéket, tisztítják a fogakat, csökkentik a fogkő kialakulásának esélyét, miközben a kis kedvenc boldogan elrágcsálja.

Forrás: PRLog.Org

Random Posts

 • A sok ülés fokozza a krónikus betegségek kockázatát – Mit tehetünk ellene?

  Minél többet ülünk nap mint nap, annál nagyobb a kockázata valamilyen krónikus betegség – daganatos betegség, magas vérnyomás, cukorbetegség vagy […]

 • Az ideális gyerekszoba kicsiknek

  A legtöbb gondos anyuka és apuka már a kicsi megszületése előtt berendezi és előkészíti a gyerekszobát. Érdemes úgy kialakítani, hogy […]

 • Élő folyókkal a jövő árvizei ellen

  A folyók és vizes élőhelyek helyreállítása komoly előnyökkel jár a természeti értékek védelme és a társadalom számára. A 20. században […]

 • 6 életmód-tipp magas vérnyomás ellen

  A már kialakult magas vérnyomást fontos ellenőrzésünk alatt tartani. A fő cél, hogy a vérnyomást 140/90 érték alatt tartsuk, és […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.