A fogápolás a kedvenceknél is fontos!

A kutyák-cicák fogainak ápolására nagy figyelmet kell fordítani. A különféle fog, fogágy- és ínybetegségek nem csak kellemetlen leheletet okoznak – amiről egyébként könnyen felismerhetjük, ha valami nincs rendben kedvencünk szájában – hanem az ínyen megtapadó baktériumok az állat keringési rendszerébe jutva a létfontosságú szervekbe is eljuthatnak.

 A fogágybetegség a három évnél idősebb kutyák és cicák háromnegyed részét érinti. Az okot a gazdi háza táján kell keresni, hiszen az ő felelőssége, hogy kedvence fogai megfelelően legyenek ápolva, rendszeresen lássa állatorvos, és olyan ételeket adjon számára, melyek nem rontják fokozottabban a fogak épségét.

 Akárcsak az embereknél, az állatok fogain is ott maradnak étkezés után az ételmaradékból és baktériumokból álló plakkok, melyek egy vékony filmréteget képeznek a fogak felszínén. Ha ez nincsen eltávolítva, a plakk irritálja a fogínyt, gyulladást okozhat, és idővel kemény fogkő alakulhat ki a fogon.

Egy beteg íny a baktériumok számára ideális környezet, ráadásul remek közlekedési kiindulópont a keringési rendszerbe, ahonnan bármely szervbe eljutva károsíthatják azt.

 Ma már nagyon sok fog- és szájápolási termék áll a gazdik és kedvenceik rendelkezésére. Elvileg a kutyák és cicák fogait is moshatjuk nekik való fogkrémmel és fogkefével, de nem mindegyikük megy bele egy ilyen procedúrába.

Alternatív megoldást jelentenek a speciális összetételű és alakú fogtiszító falatok, melyek észrevétlenül eltávolítják a lepedéket, tisztítják a fogakat, csökkentik a fogkő kialakulásának esélyét, miközben a kis kedvenc boldogan elrágcsálja.

Forrás: PRLog.Org

Random Posts

 • Autóbaleset: mit tegyünk, ha gyermekünk is velünk van?

  Egy autóbaleset, még ha nem is súlyos, egyáltalán nem szórakoztató. A legtöbb ember megtapasztalja élete során. Hogyan készüljünk fel a […]

 • Felkészült vagyok egy kisállat örökbefogadására?

  Egy felelős állatbarátnak ezt a kérdést mindenképpen fel kell tennie, mielőtt úgy dönt, hogy magához vesz egy kutyát, cicát, vagy […]

 • Nyolc madárfaj halt ki az elmúlt években

  A Rió című animációs filmből is jól ismert Spix-ara egyike annak a nyolc madárfajnak, amelyek az elmúlt években kihaltak a […]

 • Együnk több túrót!

  Manapság hozzá vagyunk szokva a tejtermékekből készített kész desszertek fogyasztásához, pedig mi magunk is elkészíthetünk tápláló finomságokat odahaza. A túró […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.