Az energiát adó ginzeng

A ginzenget (Panax ginseng) Kínában, Koreában és Japánban már évezredek óta használják gyógyászati célokra. Elnevezése nem véletlenül ’Panax’, ami a latin panacea szóból származik, és csodaszert jelent.

Hagyományosan a szervezet erősítésére, fáradtság leküzdésére, meddőség orvoslására, májbetegségre, amnéziára, megfázásra, merevedési zavarokra használják, valamint a menopauza tüneteinek enyhítésére.

 A Panax nemzettségnek számos faja ismert, a gyógyászati szempontból legszélesebb körben kutatott fajok, a Panax ginseng és a Panax quinquefolius, azaz az ázsiai illetve amerikai ginzeng. Más növényfajok is viselik ezt a nevet, mint például a szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus), ami azonban nem igazi ginzeng.

Az ázsiai ginzeng egy árnyékkedvelő, lombhullató fa, apró fehér viárgai vannak, és piros bogyós gyümölcse, gyökere sárgásbarna színű. Gyógyszerként ez utóbbit használják.

Két formája ismert, a fehér és a vörös vagy piros ginzeng. A színbeli különbséget a feldolgozás módja eredményezi. A fehér ginzeng esetében a gyökeret betakarítás után hagyják száradni a napon, a vörös ginzenget úgy állítják elő, hogy a gyökeret előbb párolják, majd ezt követően szárítják meg.

Hatóanyag tekintetében nem tér el jelentősen a két fajta ginzenggyökér.

 A benne lévő hatóanyagok, melyeket ginzenoidoknak nevezünk, kémiailag glikozidok és szaponinok. A ginzenoid mennyiséget a növény kora is befolyásolja. Az öt évnél idősebb növények gyökerében sokkal nagyobb mennyiségben van jelen, mint az egy-két éves fáknál.

A növényben számos aktív hatóanyag található, úgy mint aminosavak, alkaloidok, fenolok, B1 és B2 vitamin.

 A ginzenggel kapcsolatos eddigi kutatások bebizonyították, hogy jó hatással van a cukorbetegségben szenvedőkre, azáltal, hogy csökkenti a vércukorszintet. A rákbetegségek megelőzésében és gyógyításában is hatékonynak bizonyult. Egy tanulmányban a rákbetegségből gyógyult résztvevők közül azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak ginzenget, 50 százalékkal kisebb volt az esélye a rák újbóli kialakulásának, azokhoz képest, akik nem szedtek ginzenget. Megelőzésként – hosszú távon – egy évig vagy tovább fogyasztva, csökkenti a rák kockázatát. A legnagyobb védő hatást a száj-, a nyelőcső-, a garat-, a tüdő-, és a májráknál figyelték meg.

 A ginzenget főként mint erősítő „tonikot” fogyasztják. Serkentőleg hat az egész szervezetre, fokozza a fizikai és szellemi erőnlétet, jó hatással van a szívre, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Vérszegénység ellen is használható.

A felborult hormonháztartást is rendbe hozza, a nők ezért fogyasztják menopauza idején. Ugyanakkor a ginzenget nem szokás használni gyulladásos, lázas megbetegedések, és erős menstruáció esetén.

 A ginzeng fogyasztása nem befolyásolja más gyógyszerek hatását, de bizonyos esetekben körültekintően kell használni, mint például inzulin vagy koffeintartalmú gyógyszerek szedésekor. Mellékhatási – magas vérnyomás, hányinger, hasmenés, fejfájás, álmosság, bőrkiütés – csak hosszan tartó, nagy dózisú szedésekor fordulhat elő.

Többféleképpen fogyaszthatjuk: a gyökeret szét lehet rágni, de porként vagy főzetként is magunkhoz vehetjük. A boltokban nagyon sokféle minőségben kaphatóak a ginzeng tartalmú étrendkiegészítők, egyes termékektől nem várhatunk olyan gyógyító hatást, mint amit egy ginzenggyökér rejt magában. Nézzünk körül alaposan.

Mindig tartsuk be az adott terméken szereplő ajánlott fogyasztási mennyiséget, így biztosak lehetünk abban, hogy semmilyen mellékhatással nem kell számolnunk.

A nyugati országokban terhesség és szoptatás idején nem ajánlott, mert még nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű vizsgálat  a ginzeng lehetséges mellékhatásaival kapcsolatosan, ugyanakkor az ázsiai országokban a nők ilyenkor is fogyasztják.

Forrás: Altern Med Rev, 2009. Jún, 14(2): 172-6)

Kép (ginzeng): Brücke-Osteuropa

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.