5 tipp a nézeteltérések jobb kezelésére

Egy párkapcsolaton belül az összezördülések elkerülhetetlenek. Többféleképpen lehet kezelni ezeket, vannak akik igyekeznek mindenáron kitérni a konfliktus elől, és vannak, akik belemennek a harcba, amiből vagy vesztesen vagy nyertesen kerülnek ki. A vesztes felet a kellemetlen tapasztalatok arra ösztönzik, hogy jobban „tárgyaljon”, és legközelebb ő kerüljön ki nyertesen a helyzetből.

 A konfliktust bármilyen apróság kirobbanthatja: egy elfelejtett csekk, egy el nem végzett házimunka, egy kritikus megjegyzés. Az emberben még nem is tudatosul, már dühös. A másik sokszor nem is gondolja, hogy nagy hibát vétett, ami csak még jobban fokozza ezt a mérget.

A gyomoridegesség egyre fokozódik, mert az ember tudja, hiába szól, és csap patáliát, el fogja veszíteni a csatát, és semmi sem fog megoldódni. Ezek az érzések csak azért kavarognak bennünk, mert nem tudjuk, hogyan kell helyesen vitatkoznunk, azaz tárgyalnunk egy vitás helyzetben a párunkkal. És ha nem tudunk ésszerűen vitatkozni, egy fájdalmas csatatérré válhat az otthonunk.

 Az a mód, ahogyan próbáljuk megoldani konfliktusainkat, még gyermekkorunkból származik. Egyrészt, hogy mit láttunk odahaza, másrészt a játékainkból. A fiúk, mikor sportolnak, fociznak, tudják, hogy a harc a győzelemért folyik. Az egyik fél nyer, a másik veszít. Ugyanez a hozzáállás felnőttkorban is megmarad, és a konfliktusokat is ezzel a mentalitással kezeljük. Vagy nyerünk, vagy veszítünk. És senki sem szeret veszíteni…

 Ha tényleg azt akarjuk, hogy egy probléma megoldódjon, felejtsük el, hogy úgy tekintsünk a konfliktusra, mint harcra. Mindig nézzük racionálisan, hideg fejjel, és fogjuk fel úgy, mint egy jó okot arra, hogy leüljünk párunkkal, és elmondjuk, mit szeretnénk vagy mire van szükségünk.

Először is nyugodjunk meg, és soha ne üljünk le a „tárgyalóasztalhoz”, ha úgy érezzük, hogy még mindig dühösek vagyunk.

Íme, 5 jó tanács, hogyan kezeljük jobban  a konfliktusokat:

1. Határozzuk meg a célunkat! Mit várunk egy konfliktustól? Hiszen sokszor úgy megyünk bele egy veszekedésbe, hogy azt sem tudjuk, hogy mit szeretnénk kihozni a helyzetből. Mindenképpen nyerni akarunk, vagy inkább azt szeretnénk, hogy egy jó megoldás szülessen a felmerülő problémára? Egy olyan megoldás, ami mindkét fél számára elfogadható, és utána senki nem érzi magát vesztesnek.

2. Legyünk nyitottak, ha leülünk beszélgetni. Találjunk ki többféle megoldási lehetőséget, mert ha csak egyetlen dolgot tartunk elfogadhatónak, az már eleve egy vesztes hozzáállás.

3. Hallgassuk meg a másikat is, és ne gondoljuk azt, hogy csak nekünk lehetnek jó ötleteink. Párunk olyan megoldásokkal is előrukkolhat, ami talán a mi fejünkben meg sem fordult. Ha már ráéreztünk, hogy egy kölcsönösen elfogadható megoldást találtunk, maradjunk azon az úton, és így haladjunk a végső megoldás felé.

4. Mindig vegyük figyelembe párunk álláspontját, és tartsuk tiszteletben a véleményét. Kerüljük az olyam megjegyzéseket, hogy „Hát ez hülye” vagy hogy „Ez soha nem működik”. Mindig meg kell keresnünk, hogy mi az, ami működni fog, mert van ilyen.

5. Ha a beszélgetés során mégis zsákutcába jutunk, ahelyett, hogy bedobnánk a törölközőt, vagy párunkat a sarokba szorítanánk, értékeljük pozitívan, hogy legalább mindketten átgondoltuk a problémát. Már tudjuk, hogy miről van szó, és ez is haladás. És minthogy már tisztában vagyunk a gond főbb pontjaival, ha később újra leülünk „tárgyalni” róla, abból már kisülhet egy pozitív megoldás.

A veszekedések, az egyet nem értés a másikkal, teljesen természetes jelenségek a mindennapokban. Az, hogy hogyan közelítünk a konfliktushoz, meghatározza, hogyan alakul tovább a nézeteltérés: össze-vissza kiabálásba, vagy ami még rosszabb, hallgatásba. Vagy inkább egy harmadik utat választunk, és egy kölcsönösen nyitott beszélgetéssel egy olyan megoldást keresünk és találunk, ami után még erősebbé válik a kapcsolatunk.

Ehhez csak egyetlen dolog kell: nyugodtan leülni és megtárgyalni a szituációt, meghallgatni a másik véleményét és javaslatait is. Ha erre képesek vagyunk az már egy nagy siker, és egyben a kulcsa is egy sokkal békésebb párkapcsolatnak.

Forrás: PRLog.Org

 

 

Random Posts

 • Őrizzük meg vesénk egészségét!

  A vese bab alakú páros szerv, mely a hátsó hasfalhoz rögzítve fekszik a gerinc két oldalán, és nem nagyobb, mint […]

 • Az MGM oroszlánja otthagyta mancslenyomatát a hollywoodi Chinese Theatre előtt

  Leo, a 90. évi jubileumát ünneplő MGM filmstúdió emblematikus oroszlánja lett az első vadállat, amelynek mancslenyomatát rögzítették a híres hollywoodi […]

 • Hogyan győzzük le a téli depressziót?

  A téli hónapokban sokkal kevesebb a napfény, és ez számos embernél vált ki súlyos hangulatváltozást. A jelenséget szezonális affektív zavarnak, […]

 • Az energiát adó ginzeng

  A ginzenget (Panax ginseng) Kínában, Koreában és Japánban már évezredek óta használják gyógyászati célokra. Elnevezése nem véletlenül ’Panax’, ami a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.