A méregtelenítő gyömbér

Többféle gyömbér egy kínai piacon

A gyömbért Kínában már a Krisztus előtti évszázadokban is használták. A távol-keleti országokban jól ismerik a benne rejlő gyógyító erőt. Itthon is egyre többen fedezik fel. Különleges ízével változatosabbá tehető mindennapjaink étkezése, ugyanakkor gyógynövényről lévén szó egészségünk őrzésében is fontos szerepet tölt be.

A közértekben kapható gyökért formázó gyömbér nem más, növény megvastagodott földalatti szára, azaz gyöktörzse. Frissen vagy szárított formában is megvásárolhatjuk. Íze jellegzetesen csípős, aromás.

Legismertebb tulajdonsága kiváló méregtelenítő tulajdonsága. Emiatt érdemes húsos ételekhez adni, mert a húsok lebontása során keletkező méreganyagokat semlegesíti. A zsíros ételeknek is kiváló fűszere, nem csupán íze, hanem emésztést serkentő hatása miatt is. A gyomorégést is enyhíti.

Használhatjuk hányinger, szédülés, gyengeség és étvágytalanság esetén.

Megfázás idején is jótékony hatású, különösen mézzel és citrommal keverve, mert fokozzák egymás gyógyító hatását. Gyulladásgátló hatással is bír.

Gyömbérteát mi magunk is készíthetünk. 28 gramm frissen őrölt gyömbért két csészényi vízben kis lángon főzzük tíz percig.

Csodálatos aromáját készen kapható teákkal is élvezhetjük, mint például a mézzel, vagy az erős immunerősítő hatású bíbor kasvirággal kombinált gyömbértea.

Nagyon finom ízű a különleges ízélményt adó Dr.Tea-Gourmand teakeveréke, melyben a gyömbér mellett hibiszkusz, csipkebogyó és zöld tea is található.

 A meleg gyömbérteát külsőleg fájdalmakra, gyulladásokra is használhatjuk borogatás formájában. Külsőleg használandó fájdalomcsillapító olajat úgy készíthetünk belőle, hogy kevés friss, őrölt gyömbért ugyanannyi mennyiségű olívaolajjal elkeverjük, és a bőrbe dörzsöljük.

 Gyömbér illóolajat készen is beszerezhetünk. Vízzel telt cserépedényben vagy aromalámpában párologtatva fertőtleníthetjük vele a szoba levegőjét, csillapíthatjuk a fejfájást, javíthatjuk hangulatunkat.

Az illóolaj bedörzsölésre is alkalmas, tehetjük olívaolajba vagy testápolóba is, de előtte végezzünk bőrpróbát, ha érzékeny a bőrünk.

Random Posts

 • Egy népszerű diéta, ami tényleg működik

  Létezik egy fogyókúrás étrend, ami igen nagy népszerűségnek örvend: 90-napos diétának hívják. Kitalálói Breda Hrobat and Mojca Poljansek, akik’ 90-napos […]

 • A koffein csökkenti a bőrrák kockázatát

  A kávéban és a teában lévő koffeinről számos olyan tanulmány látott már napvilágot, melyben a negatív hatásairól számoltak be: szűkíti […]

 • Természetvédelmi terület lett a gigászi szeméttelepből

  Természetvédelmi terület lett Európa egyik legnagyobb szemétlerakójából, méghozzá olyan, amelyen ritka növény- és állatfajok élnek.     A telep Angliában, Essexben van […]

 • A pompás koronás darvak

  A szürke koronás daru az általunk jobban ismert szürke daru afrikai rokona. Legfőbb jellegzetessége a feje búbján lévő aranyszínű tollkorona, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.