Az Amboseli lakói

Amboseli elefántjai, háttérben a Kilimandzsáró, fotó: M. Disdero

A Kenya délnyugati részén elterülő Amboseli Nemzeti Rezervátum mindössze 392 négyzetkilométer, mégis igen gazdag emlősállománynak ad otthont. Élnek ott gnúk, zebrák, zsiráfok, impalák, gepárdok, hiénák, a veszélyeztetett fekete orrszarvúak, és a turisták számára az egyik legnagyobb látványosságot jelentő több száz tagú elefántpopuláció.

 Az Amboseli rezervátum Afrika egyik legkedveltebb természetvédelmi területe, évente mintegy 120 000 turista látogatja meg. Ernest Hemigway is járt itt, és innen merített ihletet kalandos történeteihez.

Földünkön számos közösség él nemzeti parkkal határosan vagy éppen azon belül, és ezeken a zömében háborítatlan területeken gyakran előfordulnak az ember-állat konfliktusok.

 A rezervátum területén az oroszlánok a legnagyobb testű csúcsragadozók, és gyakran kerülnek konfliktusba a maszáj közösséggel, akik számára szintén az Amboseli jelenti az otthont. Az oroszlánoknak a maszájok háziállatai csábító és könnyű zsákmányt jelentenek. Az elragadott állatokért azonban gyakran súlyos árat fizetnek, a maszájok ugyanis bosszút állnak az elragadott állatért, és az oroszlánok sokszor az életükkel fizetnek.

Ennek következtében az elmúlt években az oroszlánpopuláció száma drasztikusan lecsökkent.

 Annak érdekében, hogy ezt a folyamatot megállítsák, a Kenya Vadvilág Szolgálat (Kenya Wildlife Service), a Szabadnak  Született Alapítvány (Born to be Free Foundation), valamint a Serena Csoport (Serena Group) olyan intézkedéseket dolgozott ki, melyek tartós megoldást jelentenek erre a problémára.

A maszáj tanyákat, más néven bomákat, szúrós-tüskés bokrokkal veszik körül, így akadályozzák meg, hogy a vadállatok betörjenek, és rátámadjanak az állatokra vagy az emberekre.

Mióta ezek az „oroszlánbiztos” bomák elkészültek, a konfliktusok száma is lecsökkent. A maszájok nagyobb biztonságban érzik magukat, és az oroszlánok száma is növekedni kezdett.

Tavaly év végére 16 ilyen boma épült fel. Az óvintézkedések részeként, az oroszlánok mozgását is figyelik, és megjelölik őket. Néhány oroszlánt el is neveztek már: Amy-t, egy nőstényt, és két hímet, Shakát és Ambogát.

Amboseli, annak ellenére, hogy az egyik legkisebb park Afrikában, a legjobb lehetőséget nyújtja mindazoknak, akik közelebbi kapcsolatba szeretnének kerülni Afrika vadvilágával, és arra is kínálkozik alkalom, hogy a turista ellátogasson a maszájok falujába.

 Forrás: wireservice.ca

Random Posts

 • A meditáció és a testmozgás segíthet a légúti fertőzések ellen

  Egy nemrégiben készült tanulmány szerint, a meditáció vagy a testmozgás hatásosan enyhítheti a heveny légúti fertőzések tüneteit. Ezek a légúti […]

 • A riboflavin fontos antioxidáns szervezetünk számára

  Akárcsak a többi B vitamin, a B2-vitamin, más néven riboflavin is energiát termel szervezetünk számára, ugyanakkor antioxidánsként is jelentős szerepe […]

 • Egyre gyakoribbak a súlyos áradások az Amazonason

  Egyre gyakoribbak a helybeliek megélhetését és egészségét veszélyeztető katasztrofális áradások az Amazonas folyón a klímaváltozás következtében: míg az elmúlt száz […]

 • 6 életmód-tipp magas vérnyomás ellen

  A már kialakult magas vérnyomást fontos ellenőrzésünk alatt tartani. A fő cél, hogy a vérnyomást 140/90 érték alatt tartsuk, és […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.