Hogyan előzzük meg a fejtetvességet?

A fejtetű bárkit, bárhol utolérhet. Nincsen ellene speciális spray vagy olyan illatanyag, mely távol tartaná őket. Amíg az embernek van haja, addig a fejtetűt is „elkaphatja”.

A fejtetű mindössze 1-3 mm, szájszervei vérszívásra specializálódtak, de szerencsére kórokozókat nem terjeszt, mint rokona a ruhatetű. Kizárólag az embert fertőzi, háziállataink nem kaphatják el. Petéit, az ún serkéket pár milliméterre a fejbőrtől rakja le, főként a fül mögötti és a tarkótáji területet kedveli.

A hajszálra tapasztott serke és a kifejlett rovar. A serke barnás színű, de ha az állat már kikelt, hófehérré válik, fotó: Jarmo Holapainen, University of Kuopio

A fejtetűt nem érdekli, hogy a haj tiszta vagy sem, bármelyiket szívesen választja otthonának. Legkönnyebben közvetlen érintkezéssel terjed, azaz fejről-fejre, ha összeér a kobakunk. Elég egy suttogás a másik fülébe, vagy egy baráti ölelés, és a tetű máris új gazdára talált.

Leggyakrabban a gyerekek fertőződnek meg közvetlen érintkezés útján, fotó: InPhonic

A leggyakrabban a gyerekek fertőződnek meg vele az óvodai és iskolai közösségben. Ezért fontos, hogy megtanítsunk nekik néhány egyszerű dolgot, hogy mire figyeljen, hogy csökkenjen a kockázat.

 Mondjuk meg a gyerekeknek, hogy kerüljék azokat a helyzeteket, mikor a társakkal összeér a fejük, és ne osszanak meg olyan személyes tárgyakat, mint a fésű, vagy a sapka.

 Hatékony megelőzési mód, ha a hosszú hajú gyerekek kontyba vagy lófarokba kötik a hajukat, és nem hagyják kiengedve. A pedagógusok amúgy is figyelmeztetni szokták őket, hogy a hajuk ne lógjon a füzetre, mert ez akadályozza őket a tanulásban. De a fejtetű ellen is hatásos!

 Rendszeresen ellenőrizzük a fejüket, a hajukat pedig alaposan fésüljük ki sűrű fésűvel. Ez segít az oda tévedt tetű eltávolításában, mielőtt az megtelepedhetne.

Utazás közben, buszon, vonaton is védjük a fejünket, ne dörzsöljük az ülésbe. A fejtetű 48 órát is túlél, miután egy fejről lepottyant.

 A megelőzés azért is fontos, mert ha már egyszer megjelentek, nehéz őket eltávolítani, csak többszöri kezelés után sikerül.

 Forrás:wireservice.ca

 

Random Posts

 • Fahéjjal az Alzheimer-kór ellen

  Tel Aviv-i Egyetem fedezte fel a közelmúltban az összefüggést a fahéj és az Alzheimer-kór között. A fűszernek fontos szerepe lehet […]

 • Együnk több rostot, és éljünk tovább!

  A rostokban gazdag étrend bizonyítottan megnöveli az élettartamot. Nem az a feladatuk, hogy jóllakjunk tőlük, nem is az, hogy energiát […]

 • Miért fontos a C-vitamin?

  A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, a vízben oldódó vitaminok közé tartozik, szervezetünkben antioxidánsként viselkedik, azaz semlegesíti a káros szabad gyököket. […]

 • Ön felfedezte már az illóolajok csodálatos világát?

  A különféle növények virágjából, leveléből, terméséből és egyéb részeiből kivont illóolajok gyógyító célú felhasználása több ezer éves múltra tekint vissza, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.