A hideg időben elő az edzőgépekkel!

A hideg, sötét reggeleken vagy éppen estéken, még a legelszántabb fitnesz rajongóknak is nehezére esik, hogy elmenjenek kerékpározni vagy futni induljanak. Persze a hideg idő beköszönte nem jelenti azt, hogy le kell mondani fittségünkről. A meleg lakásban aerobikozhatunk, vagy jógázhatunk, és igazán ekkor kerülnek elő az edzőgépek is, melyekkel kiválóan karbantarthatjuk a testünket. Több eszközt is kipróbálhatunk, a legnépszerűbbek a szobabiciklik, a futópadok, az elliptikus trénerek és az evezőgépek, melyek közül egyet otthonra is beszerezhetünk, ha úgy gondoljuk, hogy rendszeresen használni is fogjuk, és érdemes beleinvesztálnunk egészségünk érdekében.

 Azok az edzőgépek, melyeken van pulzus-, távolság-, kalóriafelhasználás mérés, és mutatja a megtett távolságot és az eltelt időt, segítenek abban, hogy saját edzéstervet is felállítsunk.

 A szobabicikli rendszeres használatával javíthatunk testünk keringésén, és növelhetjük az állóképességünket. A futógéphez hasonlóan elsősorban a láb izmait edzi, a fenékizmokat már nem, hiszen azon ülünk.

 A futópadokon állítható a sebesség és a dőlésszög is, így edzettségünknek megfelelően állíthatjuk be a gépet. A futópadnak megvan az a kétségtelen előnye a kinti futáshoz képest, hogy a futófelület enyhén rugózik, ezért az ízületeinkhez sokkal kíméletesebb, mint a beton, amin az utcán futunk. A futópad erőteljesen edzi a combizmokat, a lábszár izmait és a fenékizmokat.

 Az elliptikus tréner hatásában túlmutat mind a futópadon, mind a szobabiciklin, a szakemberek az egyik legjobb edzőgépnek tartják az egész test átmozgatására. Edzi a karokat, a lábakat, a törzs izmait, a váll-, a mell – és a karizmokat is. Égeti a zsírt, segít eltüntetni a felesleges zsírpárnákat a testünkről, növeli az állóképességet. A gépen való mozgás leginkább a sífutáshoz hasonlít, egyszerre mozognak a főbb izomcsoportok, miközben az ízületek kímélve vannak. A túlsúlyosaknak is kényelmes rajta a mozgás.

 Az evezőgép egy kevésbé népszerű edzőgép, és nagy pocakkal nem feltétlenül kényelmes a hazsnálata. Elsősorban a felsőtest izmait edzi, a karokat, a hát-és hasizmokat, de a comb izmait is erőteljesen átmozgatja. A keringési rendszerre is jó hatással van. A felsőtest izmait ugyanolyan fontos átmozgatni, és erősíteni, ha azt szeretnénk, hogy szép, arányos alakunk legyen, ezért ne gondoljuk, hogy csak a lábizmok edzése elegendő a test formálásához.

Bármelyik edzőgépet is válasszuk, ne feledjük, hogy edzés előtt pontosan kell ismernünk a gép használatát, és azt, hogy hogyan kell rajta elhelyezkednünk, milyen  a helyes testtartás. Ellenkező esetben nem érjük el a kívánt hatást, sőt fájdalmaink alakulhatnak ki, vagy sérülést is szerezhetünk. Ezzel kapcsolatban kérjük ki szakember tanácsát!

Az edzőgépek használata segít abban, hogy fitten, jó alakkal várjuk a tavaszt és a nyarat!

 Fotó: www.localfitness.com.au

 

Random Posts

 • A rossz szájhigiénia növeli az Alzheimer-kór kockázatát

  Nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata azoknál az embereknél, akik nem ápolják rendszeresen fogaikat – derítette ki egy brit kutatás.     A […]

 • A 4-fázisú diéta, ami egy életre szól

  A világszerte nagy sikernek örvendő 4-fázisú diétát, melyet angolul Fat Smash Dietnek neveznek, dr. Ian K. Smith amerikai orvos és […]

 • Ahogy melegszik a bolygó, úgy lesznek egyre kisebbek a bölények

  Az amerikai préri jellegzetes nagytestű növényevője jóval kisebb lehet a felmelegedés hatására akár már ötven éven belül, állítja egy új […]

 • Műanyag hulladékkal szennyezettek az olasz tengerek

  Egyre szennyezettebbek a Földközi-tenger vizei főleg az olasz partok mentén, ahol halak és strandolók helyett egyre több műanyag úszkál a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.