Nehezen kel fel a gyermek reggel?

Vannak olyan gyerekek, akik amint meghallják az ébresztőóra csörgését, máris kipattannak az ágyból, ám legtöbbjüknek a vekker nem veri ki az álmot a szeméből, és csak nagyon lassan akaródzik felkelni. Az eredmény: kapkodás, feszültség, és rohanás az oviba vagy a suliba, hogy el ne késsen. Ezek a kései felkelések sok stresszt okoznak, ezért jó lenne elérni, hogy a gyermek időben fel tudjon kelni, és persze apró trükkök is bevethetők, hogy lerövidítsük a reggeli készülődést.

 Például lefekvés előtt készítsük elő vele együtt a ruhákat, amiket másnap fel szeretne venni, és pakoljunk be a táskájába, hogy ne reggel kelljen álmosan, amikor könnyebben elfelejthetünk betenni valamit.

 Ahhoz, hogy a napok zökkenőmenetesen teljenek, a szülőknek egy határozott napirendet kell felállítani a gyermek számára.

Reggelre állítsuk be az órát úgy, hogy a szokásosnál húsz perccel korábban szólaljon meg, így lazábban készülődhetünk, van idő nyugodtan megreggelizni. A gyerekek még nem nagyon értik a „menetrendet” és ha azt látják, hogy sietni és kapkodni kell, és a felnőttek is ezt csinálják körülöttük, akkor az idegesség és a feszültség átragad rájuk is, és így kell elmenni hazulról, ami aztán kihat az egész napi teljesítményükre.

Délután, miután a gyermekért mentünk, mielőtt hazamennénk, menjünk a parkba, játszótérre, ahol levezetheti a felesleges energiáját, és a fáradt izmok este még inkább segítenek neki álomba merülni. Otthon még játszhatunk közösen a szobájában, de mindig fix időpontban menjen fürdeni, fogat mosni, és ugyanígy legyen a vacsoraidő, és a lefekvés ideje is.

 Az ovisoknak és a kisiskolásoknak ebben a korban az sem egy örömteli pillanat, mikor este le kell feküdniük, hiszen ez azt jelenti, hogy abba kell hagyniuk a játékot, el kell válni a szülőktől, akik egyedül hagyják a sötét szobájában. Szoktassuk rá a korai fekvésre, még akkor is, ha még nem álmos, és nem akar ágyba bújni, előbb-utóbb úgyis elnyomja az álom.

Reggelente, ha az óra csörgésére nem ébred fel, kedvesen ébresszük. Örömet szerezhetünk neki, ha a kedvencével lepjük meg reggelire. Ez plusz motivációt ad majd a felkelésre.

Kapcsolódó cikk:

Óvodáskorú gyermek helyes napirendje

Random Posts

 • Az ivóvíz a jövő olaja?

  A víz az egyik legfontosabb természeti kincsünk, és a jövőben egyre értékesebbé fog válni. Földünk 71 százalékát víz borítja, ennek […]

 • Ördögcsáklya: hatékony segítség ízületi gyulladás és fájdalom esetén

  Az ördögcsáklya (Harpagophytum procumbens) egy Dél-Afrikában őshonos növény, melyet az őslakosok eredetileg fájdalom- és lázcsillapító, allergiaellenes és emésztésserkentő hatása miatt […]

 • A sárgarépa nem csak a szemünknek, de a szívünknek is jó!

  A keringési rendszer megbetegedéseinek gyakorisága szorosan összefügg a mozgásszegény életmóddal, a táplálék magas zsír- és finomított szénhidrát tartalmával, valamint a […]

 • Lazuljunk illóolajokkal!

  Otthonunkban, de még a munkahelyen és az autóban is szeretjük finom illatokkal körülvenni magunkat. Miért ne használnánk olyan illatokat, melyek […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.