6 tipp, hogyan legyünk magabiztosabbak az állásinterjún!

Manapság sokszor kevés az intelligencia, a képesítés vagy az elszántság, ha meg akarjuk kapni az áhított állást. Rajtunk kívül ugyanis még több száz vagy akár több ezer hozzánk hasonlóan okos, tapasztalt és szorgalmas ember is pályázik a pozícióra. Akkor hát hogyan tűnjünk ki mégis közülük?

A világon naponta milliónyi önéletrajz másolatát adják fel e-mailben, amit milliónyi telefonhívás és milliónyi interjú követ. A vége pedig visszautasítás vagy alkalmazás.

Ha végre eljutunk az állásinterjúig, ott egy esélyünk van arra, hogy jó benyomást tegyünk, és meggyőzőek legyünk.

Nézzük azt a hat tanácsot, ami segíthet az állás megszerzésében:

1. Higyjünk önmagunkban!

Bár nem mi jelentkezünk egyedül egy állásra, higgyük el, hogy igenis, mi vagyunk a legalkalmasabb jelöltek. A reménykedés, vagy akarás nem elég, sőt, sokszor ellenünk dolgoznak. Az állást nem fogják csak azért felkínálni nekünk, mert szükségünk van rá, vagy, mert reméljük, hogy mi kapjuk meg. Az állást az nyeri el, aki a munkáltató szerint az a személy, akire szüksége van, aki a legjobban és leghatékonyabban fogja ellátni a rá bízott feladatot, aki a legjobb benyomást teszi, aki szimpátiát vált ki, és akivel a legjobban el tudják képzelni a közös munkát. Ne feledjük, hogy ha több állás közül is választhatunk, gondoljuk meg alaposan, hová menjünk el állásinterjúra, ahol tényleg magabiztosak tudunk lenni. Ne kapkodjunk! A megfelelő ajánlat megtalálása is időbe telik.

2. Legyünk tisztában azzal, hogyan akarjuk „eladni” magunkat!

Nem a bizonyítványunkkal vagy az új öltönyünkkel kell hogy hatást elérjünk, és nem is azzal, hogy milyen kedves emberek vagyunk. Bármilyen fura, az általunk kiváltott érzések a legfontosabbak. A döntéseket emberek hozzák, és nem a logikán, hanem az érzéseken alapulnak. Szem előtt kell tartanunk, hogy az állásinterjú nem csak rólunk szól, hanem arról is, akivel el kell beszélgetnünk.

Tehát amellett, hogy „passzolnunk” kell a felkínált álláshoz és a céghez képességeinkkel és tapasztatunkkal, az is szükséges, hogy az interjún pozitív érzéseket váltsunk ki a velünk szemben ülőből. Így sokkal valószínűbb, hogy támogatóbban fog felénk irányulni.

Mit tehetünk ennek érdekében? Vegyük elő szebbik arcunkat, legyünk kipihentek, öltözzünk fel megfelelően, mosolyogjunk, fogjunk kezet határozottan (de ne rázzunk kezet!), végig tartsuk a szemkontaktust a kérdezővel, és tartózkodjunk testbeszédtől.

3. Tudnunk kell, hová jelentkeztünk!

Ez látszólag magától értetődőnek tűnik, de sokan nem készülnek fel lehetséges jövőbeli munkaadójukból. Még az is előfordul, hogy a cég nevét sem tudják, vagy hogy pontosan mivel foglalkoznak.

Ezért egy interjú előtt végezzünk egy kis kutatást, hogy mire sor kerül a személyes találkozóra, már pontosan tudjuk, hogy az adott cég mivel foglakozik, mit tekintenek küldetésüknek és milyen munkatársakkal dolgoznak. Ha van rá lehetőségünk, beszéljünk valakivel, aki hasonló munkakörben dolgozik vagy dolgozott, mert sokat tanulhatunk, ha elbeszélgetünk vele.

Legyünk tisztában azzal, mi az erősségünk és a mi a gyengeségünk, az adott állással kapcsolatban. De minden gyenge tulajdonságunkkal szemben két erős álljon!

4. A „fellépés” előtt próbáljunk!

Lehet, hogy nem vagyunk színészek, és nem is az esti előadásra készülünk, mégsem hagyhatjuk el a próbákat az állásinterjú előtt. Akármilyen jók vagyunk, ha nem építjük fel előre fejben a dolgokat, könnyen összezavarodhatunk. A beszélgetés elpróbálása nagyon sok magabiztosságot ad. Arról nem is beszélve, hogy vannak bizonyos visszatérő, népszerű kérdések, melyeket talán nekünk is fel fognak tenni, például: „Hogyan látja önmagát öt év múlva?, Mik az erősségei és mik a gyengeségei?, Van valami kérdése?”

Előre tudnunk kell, hogy ezekre a kérdésekre, hogyan akarunk válaszolni. Soha ne beszéljünk általánosságban, konkrét válaszokat adjunk, és nyugodtan tegyünk fel mi is kérdéseket, olyanokat is, melyekből arra következtethetnek, hogy mi vagyunk a megfelelő személyek az állásra.

5. Legyünk csúcsformában!

Ez nem mindig könnyű, különösen akkor, ha már a tizenötödik állásinterjún vagyunk túl. De álljunk hozzá pozitívan, hátha ez a tizenötödik lesz a szerencsés! Minél magabiztosabbak és nyugodtabbak vagyunk, annál jobban fogunk tejesíteni. Sokat segíthet, ha interjú előtt pszichésen is felkészülünk. Hunyjuk be a szemünket, és képzeljük el lelki szemeink előtt, mi fog történni, és azt is, hogy minden tökéletes lesz, minden úgy fog történni, ahogy azt előre elgondoltuk, és jó benyomást fogunk tenni.

Előző nap étkezzünk egészségesen, és aludjuk ki magunkat. Kerüljük a cukros ételeket, édességeket, és a koffeint, mert ezek megzavarják a természetes energiaszintünket, és a tisztánlátásunkat. Igyunk sok vizet, és lélegezzünk mélyeket. Ez segít ellazulni és az agyunkat éberen tartani, hogy az irányításunk alatt tarthassuk az eseményeket.

6. Tegyünk fel kérdéseket!

A cégek, a munkaadók nem csak egy olyan embert keresnek, aki el tudja látni a rá bízott feladatot. Egy önálló, határozott, előrelátó személyt keresnek. Tegyünk fel mi is kérdéseket, különösen az előrelépéssel és a lehetőségekkel kapcsolatban, hogy lássák, mennyire érdekel minket az állás. Gondoljuk azt, hogy miénk a cég, és mi vagyunk a munkaadók, így ha a helyükbe képzeljük magunkat, jobban ráérezhetünk, hogy kire és mire van szükségük.

Az interjú után várjunk legalább egy hetet, és ha nem kapunk értesítést, mi jelentkezzünk, és kérjünk visszajelzést. Így „emlékeztethetjük” őket, hogy számítunk az állásra.

 Forrás: PRLog.Org

 

 

Random Posts

 • Megmentették a kihalástól a floridai levesteknősöket

  Megmentették a kihalástól a floridai és mexikói közönséges levesteknősöket – jelentette be az Egyesült Államok szövetségi hatósága. A Floridában és […]

 • Emeli a szívroham kockázatát a járművek kipufogógáza

  A városi közlekedés által okozott légszennyezés, a járművek kipufogógázának belélegzése a rákövetkező hat órában növeli a szívroham kockázatát, állapították meg […]

 • Jógával akár minden más testedzést kiválthatunk?

  A legtöbb fitnesz szakértő szerint a megfelelő fizikai edzettség az alábbi öt összetevőből áll: a szív- és az érrendszer valamint […]

 • A “Legjobb a legjobbak között” minősítést kapta a Pannon Magbank

  A “Legjobb a legjobbak között” minősítést kapta az Európai Unió LIFE-Nature programjában megvalósított pályázatok közül a Pannon Magbank, amelynek keretében […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.