Az E-vitamin kiegészítők növelik a prosztatarák kockázatát

Egy új tanulmány szerint, azoknak a férfiaknak, akik naponta 400 Nemzetközi Egység (IE) mennyiségben szednek E vitamint, sokkal nagyobb az esélyük a prosztatarák kialakulására.

A 7 éven át tartó tanulmányban 1000 férfiből 76 prosztatarákban megbetegedő szedett E vitamin kiegészítést, 65 megbetegedett nem, ami azt jelenti, hogy az E vitamin szedése mellett 17 százalékkal nagyobb az esély a betegségre, ami már egy jelentős különbség. Az eredmény a Journal of The American Medical Association szaklapban jelent meg. Dr. Eric Klein, a Cleveland Klinika orvosa szerint a férfiaknak nincsen oka plusz E vitamin szedésére, hiszen nem hogy nem jár előnyökkel, hanem valódi kockázatot rejt magában. A kutatás 2001-ben kezdődött 35 ezer férfi közreműködésével.

A növényi olajok az E vitamin természetes forrásai

Mivel korábbi kutatások eredményei azt sugallták, hogy a szelén és az E vitamin szedése csökkenti a prosztatarák kockázatát, a kutatók kíváncsiak voltak, hogy ez valóban igaz-e.

 Egy 1998-as finn tanulmányban dohányos férfiak naponta 50 IE mennyiségben szedtek E vitamint, a tüdőrák megelőzésével összefüggő tanulmány során. A végeredmény a prosztatarákkal kapcsolatban is érdekes adatot hozott, azt mutatta, hogy a bevitt E vitamin 32 százalékkal csökkentette a prosztatarák esélyét.

 Egy 1996-os kutatás szerint pedig a szelén volt az, ami csökkentette a rák kockázatát, nem kevesebb, mint 52 százalékkal.

A 2001-es kutatás során azonban nem csak azoknál nőtt a prosztatarák kockázata, akik E vitamint szedtek, hanem azok között is, akik a vitamin mellett még szelént is fogyasztottak.

A kutatók a továbbiakban azt akarják megvizsgálni, hogy vajon a napi bevitt mennyiséggel van-e összefüggésben a vitamin és a szelén hatása. Mindenesetre a tanulmány bebizonyította, hogy a kiegészítésképpen szedett túlzott E vitamin és szelén fogyasztása nem segít megelőzni a prosztatarákot, sőt, inkább ártalmas ebből a szempontból. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a napi étrendünk E vitamin és szelén tartalma káros hatású lenne, pusztán arról van szó, hogy nem szükséges plusz adagnyi vitaminokat tömnünk magukba!

Az E vitamin javasolt napi adagja 10 IE (NE).

Forrás: NCI – www.cancer.gov

Random Posts

 • Újabb tigrisrezervátumot hoztak létre Indiában

  Újabb tigrisrezervátumot hoztak létre Indiában, egy természetvédelmi övezetben az ország déli részén fekvő Tamilnádu szövetségi államban. A Száthjamangalám rezervátum mintegy […]

 • Roger Moore önmagát tartja a legjobb Bondnak

  Daniel Craig valószínűleg nem örül Sir Roger Moore nem éppen hízelgő véleményének, melyet a közelmúltban hintett el, miszerint a legutolsó […]

 • Védje szívét a lábain keresztül!

  A lábak perifériás artériás betegsége komoly kockázati tényezőt jelent a szívroham és a stroke kialakulásában. A PAD (Peripherial Arterial Disease) […]

 • 2100-ra jelentős változások várhatók az óceáni ökoszisztémákban

  A tudósok úgy vélik, hogy az éghajlatváltozás következtében az óceáni hőmérséklet emelkedés miatt jelentős elmozdulások fognak bekövetkezni a tengeri élővilágban. Egyes kritikus helyzetben lévő élőhelyek […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.