Magyarországon 2050-re már megújuló energiával lehetne fedezni a szükséglet nagy részét

Magyarországon 2050-re a jelenlegi energiaigényt 27 százalékkal lehetne csökkenteni, és az így fennmaradó igény jó részét megújuló energiával lehetne fedezni – hangzott el a Greenpeace Magyarország sajtótájékoztatóján Budapesten.

    A Greenpeace bemutatta a Progresszív Energia Forradalom című, Magyarország fenntartható energiagazdálkodásáról készített tanulmányát, amelyben felvázolják, hogyan lehetne a megújuló energia segítségével az ország energiaszükségletét fedezni.

Szélerőmű

Stoll Barbara kampányfőnök elmondta: javaslatuk szerint a legfontosabb szerephez az energiaforrások közül a nap, a szél, a fenntartható biomassza és a geotermikus energia jutna Magyarországon a következő négy évtizedben.

    A sajtótájékoztatón Sven Teske, Greenpeace International energetikai szakértője a nemzetközi trend kapcsán hangsúlyozta: a gazdaságokat a fosszilis energiahordozóktól mentes működésre kell átállítani, a megújuló energia iparágban három évente megduplázódnak a beruházások, tavaly a megújulóenergia-ipari beruházások értéke elérte a 211 milliárd dollárt. Rámutatott: jelenleg a szélenergia a villamos áram előállításának legolcsóbb módja.

    Stoll Barbara hangsúlyozta:  Magyarországon kiemelten fontosnak tartják, hogy legyen megújuló energia törvény, valamint vizsgálják felül a megújuló energia támogatására vonatkozó rendszert. Szükségesnek tartják azt is, hogy legyen kötelező átvétel a megújuló energiára, egyszerűsíteni kellene továbbá az egész engedélyezési eljárást.

    A sajtótájékoztatón elhangzott: ahhoz, hogy megújuló energiából fedezni lehessen az ország energia szükségletét, növelni kell az energiahatékonyságot, egyidejűleg kevesebb energiát kell felhasználni. A tanulmány szerint negyven éves távlatban a megújuló energiaforráson alapuló villamos energia előállítása negyedannyiba kerülne évente, mint ha a jelenlegi rendszer maradna, figyelembe véve az üzemanyagárak alakulását.

    A Greenpeace tájékoztatása szerint a tanulmányt évente frissítik, mert a megújulóenergia-termelés technikai fejlődése gyors és egyre olcsóbb.
A tanulmányt csütörtökön nyilvános konferencián mutatják be a szakmának Budapesten a Közép-Európai Egyetemen, ahol nemzetközi és hazai szakértők mondják el véleményüket.

Forrás: MTI

Random Posts

 • Természetes nyugtatószerek kedvenceink számára

  A stressz, a nyugtalanság, a feszültség, az idegesség és a szorongás ugyanúgy része lehet egy állat életének, mint nekünk, embereknek. […]

 • Az ázsiai vadlovat visszatelepítik Mongóliába

  Az ázsiai vadló (Przsevalszkij-ló, Equus ferus przewalskii vagy Equus caballus przewalskii) néhány egyedét visszatelepíti természetes élőhelyére Mongóliába a Prágai Állatkert. A […]

 • A testmozgás megállítja az izomvesztést szívelégtelenség esetén

  Mindannyian tudjuk, hogy a fizikai aktivitás jót tesz egészségünknek. Egy új kutatás azt sugallja, hogy a testmozgás nem csak izmainkat […]

 • A fájdalmas vizeletürítés 5 leggyakoribb oka férfiaknál

  A vizeletürítésnek normál esetben nem szabad fájdalommal járnia. Ha ez mégis megtörténik, elsősorban valamilyen fertőzésre kell gondolni, amivel mindenképpen érdemes […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.