Megfázás vagy allergia?

A hideg téli hónapokban sokkal több időt töltünk zárt ajtók mögött a lakásban, ahol viszont ki vagyunk téve a különböző allergének támadásának: a penészgombáknak és a poratkának. Ezek sokszor hasonló tüneteket okoznak, mint a megfázás, ezért előfordulhat, hogy azt hisszük, meghűltünk, pedig nem erről van szó.

A kárpitokban és ágyneműkben rejtőző poratka

Orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést nem csak vírusok okozhatnak. Ha ezek a tünetek még kiegészülnek viszkető orrjáratokkal, viszkető bőrrel, gyakori fejfájással, rossz éjszakai alvással és romló koncentrációs készséggel, akkor gondoljunk arra, hogy lakásunkat egy sor allergiát okozó élőlénnyel osztjuk meg.

A beltéri allergiák jellemzően a hideg évszakok beköszöntével vetik fel a fejüket. Csak Nagy-Britanniában 21 millió felnőttet és gyermeket érint.

A hideg idő miatt alaposan, légmentesen bezárkózunk a lakásba, csökken a légmozgás, és beindul a fűtés. Az esetlegesen átnedvesedő falakon előszeretettel telepednek meg a penészgombák, de a lakás klímája ideális környezetet teremt a poratkák számára is.

Aki allergiás, és nem akar egész télen szenvedni emiatt, ne várja meg a tavaszi nagytakarítást!

Mitől várhatunk enyhülést?

– Rendszeresen porszívózzuk ki az összes szőnyeget és a bútorok kárpitját is. Ha nem vizes porszívót használunk, időnként mossuk ki porszívónk kivehető szűrőjét, különben nem csak szívni, hanem fújni is fogja kifelé a port és a poratkákat.

– Az ágyneműhuzatot mossuk 60 °C-os hőmérsékletű vízben, így megölhetjük a bennük lévő atkákat.

– Ügyeljünk otthonunk rendszeres szellőztetésére!

– A penészesedésre hajlamos felületeket időnként töröljük át penészellenes szerekkel vagy ecettel átitatott ronggyal.

– Ha be tudunk invesztálni egy légtisztító berendezésbe, az is sokat segíthet. Megoldást jelenthet az allergia, az asztma, a baktériumok, a kellemetlen szagok ellen is, és még a dohányfüstöt is száműzhetjük segítségükkel. Legyünk azonban körültekintőek a vásárlásnál! A légszűrő berendezések ózont bocsátanak ki magukból, ezért inkább egy kisebb ionizáló légtisztítót válasszunk.

Forrás: PRLog.Org

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.