Hogyan előzzük meg a tüdőgyulladást?

A tüdőgyulladás egy gyakori előfordulású betegség, főként az idősebb korosztályokat érinti. A tüdő és a légzőhólyagok gyulladásos betegsége, mely leggyakrabban bakteriális eredetű, de okozhatja vírusos vagy gombás fertőzés, sőt, parazita is. Tipikus tünetei a köhögés, a mellkasi fájdalom, a nehézlégzés, és a láz.

Sokszor ártalmatlannak tűnő köhögéssel kezdődik, aminek sokan nem is tulajdonítanak jelentőséget, mert azt gondolják, csak egy kis megfázás. Ám a köhögés elkezd rosszabbodni, a felköhögött váladék színe először fehér, majd sárga, aztán zöld színű is lehet, és annyira súlyosbodhat, hogy egyre fokozottabbá válhat a légzési nehézség, és a tüdő is fájdalmassá válik.

Mit tehetünk a megelőzése érdekében?

1. Oltassuk be magunkat!

A Pneumococcus baktérium által okozott tüdőgyulladás ellen létezik védőoltás. Bár más organizmus is eredményezhet tüdőgyulladást. Az influenza szövődményeként is kialakulhat, ezért ajánlott az influenza elleni védőoltás beadatása is.

2. Igyunk sok folyadékot!

A legjobb folyadékpótló a tiszta víz, és nem a szénsavas, cukrozott üdítők. Minden típusú megfázásos-gyulladásos betegség esetén egyik legfontosabb dolgunk a bőséges folyadékpótlás, és ennek a megelőzésben is szerepe van.

3. Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan és egészségesen!

Étrendünkben szerepeljenek a zöldségek, gyümölcsök, melyek bőséges vitamin- és ásványi anyag források, és segítenek megerősíteni immunrendszerünket.

4. Tartsunk egyensúlyt a pihenés és az aktivitás között!

A rendszeres mozgás, a fizikai aktivitás nagyon fontos, ugyanakkor megfázásos időszakban nem feltétlenül jó, ha megterheljük a szervezetünket. Ne akkor menjünk bele a legkeményebb edzésekbe, mikor testünknek a legfontosabb feladata, hogy felvegye a harcot a kórokozókkal szemben. Ha fáradtnak érezzük magunkat, pihenjünk. Természetesen akkor is, ha betegek vagyunk, hagyjuk, hogy testünk minden erejével a gyógyulásra „koncentrálhasson”.

5. Vigyázzunk a fogainkra!

Ügyeljünk a rendszeres fogmosásra, tisztítsuk kellő gyakorisággal fogainkat. Ugyanis a rossz szájhigiénia is okozhat tüdőgyulladást. Fogaink épsége érdekében félévente vagy legalább évente menjünk el a fogorvoshoz.

6. Ha felmerül a betegség gyanúja, köhögünk, nem érezzük jól magunkat, azonnal forduljunk orvoshoz, mert a legjobb csírájában elfojtani a bajt.

Ha időben orvoshoz fordulunk, otthon is kigyógyulhatunk a betegségből, de ha halogatjuk, kórházi kezelés is lehet a vége. Tüdőgyulladásra utalhatnak a köhögés, a köhögés közbeni oldalszúrás, mellkasi fájdalom légzés közben, légszomj, fáradtság, levertség (egyes esetekben fura módon éppen ennek ellenkezője, feldobottság jelentkezhet), elhúzódó köhögés, elesettség, étvágytalanság.

7. A legfontosabb a kézmosás!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a fertőzésveszélyes hónapokban milyen fontos a megfelelő fertőtlenítőszerrel elvégzett alapos kézmosás. Sokan a tenyerükbe köhögnek – zsebkendő helyett – aztán a kórokozókkal teli tenyerükkel kapaszkodnak a buszon, metrón, fogják meg a bevásárlókocsit, az üzletek ajtaját. Onnan átkerül mások kezébe, és ha nem mosunk kezet, az arcunkhoz nyúlunk, vagy megesszük a szendvicsünket, és máris könnyen bejuttatjuk a mikroorganizmust a szervezetünkbe. Használjunk baktérium-, vírus- és gombaölő kézfertőtlenítőt!

A tüdőgyulladás kockázata az idősebbeknél a legmagasabb, aminek két oka is van: nagyobb a valószínűsége, hogy van már valamilyen alapbetegség, mellyel együtt kell élniük, illetve az immunrendszerük működése már kevésbé hatékony.

Az antibiotikumos kezelésnek hála, ma a betegség jó hatásfokkal gyógyítható, de az antibiotikumoknak egyre inkább ellenálló baktériumok így is komoly problémát jelentenek. Ha a tüdőgyulladást vírus okozza, akkor az antibiotikum teljesen hatástalan.

Sajnos, kisgyermekeknél és időseknél még ma is lehet életveszélyes betegség a tüdőgyulladás.

Forrás: PRLog.Org

Random Posts

 • Ez okozhatta Jane Austen látásának romlását

  Szakértők szerint valószínűleg arzénmérgezés okozta Jane Austen (1175-1817) látásnak súlyos romlását, a brit írónő élete végén már szinte teljesen megvakult. […]

 • Minek köszönheti Sandra Bullock a remek formáját?

  Mintha csak tegnap lett volna, mikor a színésznőt az ’Aludj csak én álmodom’ című vígjátékban láthattuk. Ki hinné, hogy azóta […]

 • A tojás a legjobb reggeli, főként, ha fogyni akarunk

  Egy új tanulmány szerint, jobb, ha kész gabonapelyhek helyett tojást reggelizünk, mert akkor kevésbé fogjuk magunkat éhesnek érezni, ugyanis teltségérzetet […]

 • Egy macska domborművével gazdagodott az egyik londoni katedrális

  Kétszáz év után gazdagodott új domborművel az egyik londoni katedrális, ráadásul nem is akármilyennel: a templomban élő macskát örökítették meg. […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.