Probiotikumok: A „barátságos” baktériumok

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, főként baktériumok, melyek nagyon hasonlítanak az emberi bélben található jótékony mikroorganizmusokhoz. Ezeket nevezzük jó vagy barátságos baktériumoknak.

A probiotikumok fogyasztása ajánlott bizonyos betegségek megelőzésére és kezelésére, illetve az általános közérzet javítására.

A probiotikumok nem azonosak a prebiotikumokkal, melyek olyan emészthetetlen élelmiszer-összetevők, melyek a hasznos mikroorganizmusok növekedését és tevékenységét serkentik.

Probiotikumokhoz kapszula, tabletta és por formájában is hozzájuthatunk, de természetes forrásai is vannak: a joghurtok, a savanyított tejtermékek, és a szójaital.

A probiotikumos élelmiszerekben a baktériumok keletkezhetnek természetes úton, vagy a készítés során is hozzáadhatják a termékhez.

Leggyakrabban két csoportjuk fordul elő, a Lactobacillusok és a Bifidobaktériumok, de gyakori még a Saccharomyces boulardii nevű élesztőfaj is.

Miért hasznosak az egészségünk szempontjából?

A világ tele van mikroorganizmusokkal, beleértve a baktériumokat is, melyek a testünkön és a testünkben, a bőrünkön és a beleinkben is élnek.

A barátságos baktériumok elengedhetetlenek az immunrendszer megfelelő kifejlődéséhez és működéséhez, hogy védekezni tudjunk a betegségeket okozó mikroorganizmusok ellen. Továbbá fontos szerepük van a tápanyagok emésztésében és felszívódásában.

Ha valamilyen bakteriális kórokozó megtámadja szervezetünket, és elszaporodnak, antibiotikumot szedünk, ami viszont nem csak a rossz, hanem a jó baktériumokat is elpusztítja. Probiotikumok szedésével helyreállíthatjuk az egészséges bélflórát, és ellensúlyozhatjuk a gyógyszerek mellékhatásait, a gázképződést, a görcsöket és a hasmenést.

Egyesek a laktóz-intolerancia tüneteinek enyhítésére is fogyasztják. A laktóz-intoleranciában szenvedőknek az emésztőrendszeréből hiányoznak a tejcukor lebontásához szükséges enzimek, ami gyomor-bélrendszeri tüneteket okoz.

A National Center for Complementary Aternative Medicine 2005-ös konferenciáján az Amerikai Mikrobiológiai Társaság széles körben tárta fel a probiotikumok hatásait. A következő betegségek esetén a kutatások biztató eredményeket mutattak:

hasmenés kezelésére (főként a rotavírus által okozott esetekben)

– a húgyutak és a női nemi szervek fertőzéseinek megelőzésére

– irritábilis bél szindróma kezelésére

– a Clostridium difficile által okozott bélrendszeri fertőzés lerövidítésére

– gyerekeknél az ekcéma kezelésére

– a poochitis megelőzésére és kezelésére (ez egyfajta gyulladásos bélbetegség, mely bélrendszeri műtétek után szokott kialakulni)

Bár a probiotikumok fogyasztása kétségtelenül jótékony hatású, a tanulmányok azt mutatják, hogy a hatásuk nem túl erős.

A mellékhatásukat alaposan még nem viszgálták, hiszen nem szoktak betegségeket előidézni. Ha van is nem kívánt hatásuk, az csak enyhe bélrendszeri tünetek, például gázképződés vagy puffadás formájában szokott jelentkezni.

Kapcsolódó cikkek:

A bennünk élő mikroorganizmusok

Random Posts

 • A zöld pázsit egészségügyi előnyei

  Aki olyan szerencsés, hogy saját kertjében kertészkedhet, ahol zöld gyepfelület van kialakítva, talán nem is tudja, hogy a zöld fűszőnyeg […]

 • A vizsgák sok fejfájást okoznak

  Ez így igaz, és nem csak a tananyag és a határidők. A diákoknak rengeteg tanulnivalójuk van, különösen vizsgák idején túlterheltek, […]

 • Hogyan védjük kedvenceinket a káros UV-sugarak ellen?

  Naponta hallunk a káros UV-sugarakról, és tudjuk, hogy mennyire fontos védekeznünk a bőrrák elkerülése érdekében. A leégés azonban nem csak […]

 • Hogyan segíthetünk depressziós kutyánknak?

  Kedvenceink ugyanúgy szenvedhetnek a depressziótól, akárcsak mi. Kutyusunkat pedig éppen olyan nehéz lehet kigyógyítani belőle, mint egy embert. Minden kutyagazdi […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.