Probiotikumok: A „barátságos” baktériumok

A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, főként baktériumok, melyek nagyon hasonlítanak az emberi bélben található jótékony mikroorganizmusokhoz. Ezeket nevezzük jó vagy barátságos baktériumoknak.

A probiotikumok fogyasztása ajánlott bizonyos betegségek megelőzésére és kezelésére, illetve az általános közérzet javítására.

A probiotikumok nem azonosak a prebiotikumokkal, melyek olyan emészthetetlen élelmiszer-összetevők, melyek a hasznos mikroorganizmusok növekedését és tevékenységét serkentik.

Probiotikumokhoz kapszula, tabletta és por formájában is hozzájuthatunk, de természetes forrásai is vannak: a joghurtok, a savanyított tejtermékek, és a szójaital.

A probiotikumos élelmiszerekben a baktériumok keletkezhetnek természetes úton, vagy a készítés során is hozzáadhatják a termékhez.

Leggyakrabban két csoportjuk fordul elő, a Lactobacillusok és a Bifidobaktériumok, de gyakori még a Saccharomyces boulardii nevű élesztőfaj is.

Miért hasznosak az egészségünk szempontjából?

A világ tele van mikroorganizmusokkal, beleértve a baktériumokat is, melyek a testünkön és a testünkben, a bőrünkön és a beleinkben is élnek.

A barátságos baktériumok elengedhetetlenek az immunrendszer megfelelő kifejlődéséhez és működéséhez, hogy védekezni tudjunk a betegségeket okozó mikroorganizmusok ellen. Továbbá fontos szerepük van a tápanyagok emésztésében és felszívódásában.

Ha valamilyen bakteriális kórokozó megtámadja szervezetünket, és elszaporodnak, antibiotikumot szedünk, ami viszont nem csak a rossz, hanem a jó baktériumokat is elpusztítja. Probiotikumok szedésével helyreállíthatjuk az egészséges bélflórát, és ellensúlyozhatjuk a gyógyszerek mellékhatásait, a gázképződést, a görcsöket és a hasmenést.

Egyesek a laktóz-intolerancia tüneteinek enyhítésére is fogyasztják. A laktóz-intoleranciában szenvedőknek az emésztőrendszeréből hiányoznak a tejcukor lebontásához szükséges enzimek, ami gyomor-bélrendszeri tüneteket okoz.

A National Center for Complementary Aternative Medicine 2005-ös konferenciáján az Amerikai Mikrobiológiai Társaság széles körben tárta fel a probiotikumok hatásait. A következő betegségek esetén a kutatások biztató eredményeket mutattak:

hasmenés kezelésére (főként a rotavírus által okozott esetekben)

– a húgyutak és a női nemi szervek fertőzéseinek megelőzésére

– irritábilis bél szindróma kezelésére

– a Clostridium difficile által okozott bélrendszeri fertőzés lerövidítésére

– gyerekeknél az ekcéma kezelésére

– a poochitis megelőzésére és kezelésére (ez egyfajta gyulladásos bélbetegség, mely bélrendszeri műtétek után szokott kialakulni)

Bár a probiotikumok fogyasztása kétségtelenül jótékony hatású, a tanulmányok azt mutatják, hogy a hatásuk nem túl erős.

A mellékhatásukat alaposan még nem viszgálták, hiszen nem szoktak betegségeket előidézni. Ha van is nem kívánt hatásuk, az csak enyhe bélrendszeri tünetek, például gázképződés vagy puffadás formájában szokott jelentkezni.

Kapcsolódó cikkek:

A bennünk élő mikroorganizmusok

 • Tökéletes duetteket énekelnek az ecuadori ökörszemek

  Az ecuadori bambuszerdőkben honos parányi énekesmadár, a laposfarkú ökörszem hímje és nősténye képes minden részletében kidolgozott duetteket énekelni: a szinkron […]

 • A cápák szürkében látják a világot

  A cápák különféle érzékszerveikre támaszkodnak a világtengerekben való cirkálás közben, a látásukra főként akkor hagyatkoznak, mikor megközelítenek egy zsákmányállatot, párt […]

 • Az orvvadászok új módszere: ciánnal ölik az elefántokat

  A zimbabwei Hwange Nemzeti Park területén az elmúlt néhány hónapban csaknem háromszáz elefántot öltek meg ciánnal az orvvadászok. Az orvvadászat […]

 • Ez a vitamin a náthától és az influenzától is véd

  Nemcsak a csontok és az izmok egészségét védi a D-vitamin pótlás, hanem óv az akut légzőszervi gyulladásoktól, köztük a náthától […]