Önmagunk motiválásának kulcsa bennünk rejlik

Szeretne lefogyni, fittebb lenni, de nem tudja rászánni magát a testmozgásra? Vannak személyes vagy munkahelyi céljai, és rosszul érzi magát, mert még semmit nem tett annak érdekében, hogy elérje őket? Meg akar tenni bizonyos dolgokat, de nincs meg hozzá a kellő motivációja?

Ha valóban felkészült arra, hogy erősítse motivációját, meg kell tanulnia:

– mi a különbség a cél és a jutalom között

– jól felépíteni a célhoz vezető utat, és megsokszorozni a siker esélyét

– azokat a szavakat, melyek egy pillanat alatt képesek extra motivációt adni

– elhagyni azt az érzést, hogy tehetetlen, és pontosan tudni, hogy mit akar tenni és elérni

 Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mi az, ami motivál bennünket, és ezeket szavak formájában építsük be a mindennapjainkba. Idézzük fel őket, mikor szükség van egy kis plusz kedvre valaminek az elvégzéséhez. Mint minden belső lelki folyamatnál, itt is nagy szerepe van a belső beszédnek, az önmagunkkal való kommunikációnak, mert senki nem képes jobban motiválni minket, mint saját magunk.

 Tudnunk kell, hogy a motiváció nem csak egyes emberek kiváltsága. Mindannyiunkban benne van, és tudattalanul is működik. Ha azonban tudatossá tesszük, tudatosan használjuk, akkor még erősebben tudjuk motiválni magunkat.

Gyakorlatilag mindenki sikeresen motiválja magát minden nap. Mikor reggel időben felkelünk, és elindulunk a munkába, hogy nekilássunk a feladatainknak. Lehet, hogy eddig ennek nem is voltunk tudatában, de valójában nagyon is ügyesen motiváljuk és fegyelmezzük magunkat.

Amire képesek vagyunk, azt meg is tudjuk tenni, legyen szó arról, hogy tornázni szeretnénk, vagy egészségesebben élni, étkezni, többet tanulni, többet dolgozni és így tovább. Igyekezni kell minél több hasznos szokást beépíteni a mindennapjainkba, melyek végül annyira beívódnak majd a tudatalattinkba, hogy már a személyiségünk részévé válnak. Például nem érzünk elég erőt, hogy elkezdjünk aktívabban élni? Vágjuk bele az akaraterőnk segítségével, hajtsuk végre a gyakorlatokat, és az, hogy egyre jobb formában leszünk, majd megadja a kellő motivációt a folytatáshoz. A mozgás iránti igényünk hozzá fog tartozni az életünkhöz, a részünkké válik, főként, ha pontosan tudjuk, mi a célunk a testedzéssel, és mit érhetünk el vele: egészséget, jobb erőnlétet, állóképességet, jobb koncentrációs készséget, magabiztosságot, stresszmentes életet, na és persze jó alakot.

 Az embert több tényező is motiválhatja, melyek alapvetően két csoportba tartoznak: külső és belső tényezők. Külső motiváló erő valamilyen jutalom, plusz bevétel, amivel megvehetjük azt, amit szeretnénk, mások jó véleményének elnyerése, függetlenség. Ez a külső motiváció.

A legideálisabb helyzet mégis az, amikor a motiváció belülről fakad, ez a belső motiváció, azaz, azért teszünk meg valamit, mert abban örömünket leljük. Ez a legtöbb esetben csak ritkán fordul elő.

Hajlamosak vagyunk arra, hogy valamilyen sikeres tevékenység után magasabbra tegyük a mércét, kudarc után viszont alacsonyabbra.

Mindig reálisan határozzuk meg a céljainkat, mérjük fel önmagunk erejét. Nem szabad se túl magasra, se túl alacsonyra tenni a mércét, mert előző esetben kudarcot fogunk vallani, utóbbi esetben pedig elmarad a sikerélményünk, nem fogjuk átélni a teljesítmény örömét!

Forrás: PRLog.Org

Random Posts

 • Hogyan javíthatnak a virágesszenciák lelkiállapotunkon?

  A virágesszenciák gondosan kiválogatott virágokból készült folyékony kivonatok, melyeket különböző lelkiállapotok javítására használhatunk. Ez a fajta gyógymód már több évtizede […]

 • Vegyük komolyan a penész egészségkárosító hatásait!

  A beltéri levegő minősége komoly szerepet játszik egészségünkben. Otthonunk szennyezett levegője leggyakrabban allergiát, fertőzést és mérgezést okozhat, de ennél még […]

 • A dohányzás áll a rossz szokások élén

  Valamennyi rossz szokásunk közül a dohányzás a legkárosabb. Egy új tanulmány szerint a legjelentősebb életmódbeli változás, amit valaki megtehet az […]

 • Natasha Richardsonról rózsát neveztek el

  A szép és tehetséges színésznő két évvel ezelőtt hunyt el tragikus hirtelenséggel egy síbaleset következtében. Családja még mindig gyászolja. Édesanyja, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.