Legközelebbi rokonaink veszélyben

Az orangután (Pongo pygmaeus) a világ egyik legveszélyeztetettebb állatfaja. Sokáig úgy gondolták, hogy a főemlősök közül ez a faj áll legtávolabb az embertől, ám a legújabb DNS vizsgálatok szerint az orángután az ember legközelebbi rokona.

A világon számos állatvédő szervezet tevékenykedik azért, hogy segítse ezeknek az intelligens, akrobatikus, „vörös hajú” emberszabásúaknak a fennmaradását.

 2011.november 12. és 20. között rendezték meg immáron hatodik alkalommal az Orangutan Caring Week elnevezésű rendezvényt (OCW, szabad fordításban: Orangután Gondozó Hét), melynek évről-évre az a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét erre a veszélyeztetett fajra.

Az orángutánok kizárólag Délkelet-Ázsiában, Borneó és Szumátra szigetén fordulnak elő. Sajnos, a jövőjük még mindig bizonytalan. Az élőhelyük beszűkülése, átalakítása mezőgazdasági területekké és vadászatuk miatt számuk továbbra is fogyatkozóban van.

Az OCW egy remek alkalom arra, hogy az emberekhez, különösen Indonéziában, közelebb vigyék őket, hogy jobban megismerjék az orangutánok lenyűgöző tulajdonságait, megértsék jelenlegi helyzetüket, és megszeressék őket. Így remélhetőleg elérhető, hogy úgy tekintsenek az orangutánokra, mint nemzeti kincsekre, melyeket érdemes megmenteni.

Az orangutánt védő szervezetek Indonéziában – Jakartában és Medanban – kiállításokkal, road-show-kal és egyéb rendezvényekkel igyekeznek bemutatni az orangutánokat, természetvédelmi helyzetüket és elmondani az embereknek, hogy mit tehetnek annak érdekében, hogy biztosítani lehessen az állatok jövőjét.

 Az OCW idei szervezői, az Orang Utan Republik Foundation (OURF) és az Orangaware.org. Az OURF elnöke, Gary Shapiro szerint fontos a nyilvánosság bevonása legközelebbi rokonaink megmentése érdekében, hiszen még mindig van erre idő:

„Mindössze 6600 orangután maradt fenn kis populációkban Szumátra északi részén, miközben Borneón ezrével haltak meg az utóbbi időben a tömeges erdőirtás, az orvvadászat és az illegális állatkereskedelem miatt.”

 A természetvédők folyamatosan dolgoznak az egyre több elkobzott, fogságban tartott főemlős rehabilitációján, és azért, hogy biztosítsák a megmaradt erdőterületeken az orangutánok fennmaradását.

Rehabilitációs központ Borneón, fotó: Nino Verde

Az Orangaware.org képviselője, Holly Draluck szerint az embereknek meg kell értenie, hogy az orángutánok élőhelye, a trópusi esőerdő nem csak az állatoknak létfontosságú, hanem a Föld egész élővilága, köztük az emberek számára is.

Az esőerdőknek szerepe van a klímaszabályozásban, a vízminőség fenntartásában, az erózió mérséklésében, és nem utolsósorban a biodiverzitás biztosításában, hiszen ezek az élőhelyek értékes fajok génjeinek őrzői és forrásai.

 Az orangutánok megmentéséért természetesen nem csak élőhelyükön, hanem a világ számos pontján tesznek erőfeszítéséket, így például magyarországi állatkertek is kiveszik részüket a fajmegmentő programban.

 Forrás: PRLog.Org 

 

Kapcsolódó cikk:

Koko anya szeretne lenni

Árva csimpánzok lelki egészsége

 

 

 

 • Gabriel Sotonak nehéz gyermekkora volt

  1975-ben született Mexikóban. Jó tanuló volt. Középiskolai tanulmányainak befejezése után felvették az egyetemre, ahol közgazdásznak tanult, de egy nap úgy […]

 • Tudta, hogy a folsav hiánya számos súlyos betegség kockázatát megnöveli?

  A folsav szükségességéről legtöbbször a terhességgel összefüggésben hallunk, hiszen elengedhetetlen a magzati velőcső záródásához, de a szoptatás idején is fontos […]

 • Mit együnk, ha nem tudunk elaludni?

  Sokan keresnek alvási problémáik orvoslására természetes megoldást a számos mellékhatással rendelkező gyógyszerek helyett. Számukra jó hír, hogy a természetes eredetű […]

 • A túlzott szénhidrátfogyasztás érszűkületet okoz

  Nem csupán akkor kell koleszterinszint-emelkedéssel és érszűkülettel számolnunk, ha zsíros ételeket fogyasztunk nap mint nap. A szénhidrátoknak, édességeknek való nagymértékű […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.