Legközelebbi rokonaink veszélyben

Az orangután (Pongo pygmaeus) a világ egyik legveszélyeztetettebb állatfaja. Sokáig úgy gondolták, hogy a főemlősök közül ez a faj áll legtávolabb az embertől, ám a legújabb DNS vizsgálatok szerint az orángután az ember legközelebbi rokona.

A világon számos állatvédő szervezet tevékenykedik azért, hogy segítse ezeknek az intelligens, akrobatikus, „vörös hajú” emberszabásúaknak a fennmaradását.

 2011.november 12. és 20. között rendezték meg immáron hatodik alkalommal az Orangutan Caring Week elnevezésű rendezvényt (OCW, szabad fordításban: Orangután Gondozó Hét), melynek évről-évre az a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét erre a veszélyeztetett fajra.

Az orángutánok kizárólag Délkelet-Ázsiában, Borneó és Szumátra szigetén fordulnak elő. Sajnos, a jövőjük még mindig bizonytalan. Az élőhelyük beszűkülése, átalakítása mezőgazdasági területekké és vadászatuk miatt számuk továbbra is fogyatkozóban van.

Az OCW egy remek alkalom arra, hogy az emberekhez, különösen Indonéziában, közelebb vigyék őket, hogy jobban megismerjék az orangutánok lenyűgöző tulajdonságait, megértsék jelenlegi helyzetüket, és megszeressék őket. Így remélhetőleg elérhető, hogy úgy tekintsenek az orangutánokra, mint nemzeti kincsekre, melyeket érdemes megmenteni.

Az orangutánt védő szervezetek Indonéziában – Jakartában és Medanban – kiállításokkal, road-show-kal és egyéb rendezvényekkel igyekeznek bemutatni az orangutánokat, természetvédelmi helyzetüket és elmondani az embereknek, hogy mit tehetnek annak érdekében, hogy biztosítani lehessen az állatok jövőjét.

 Az OCW idei szervezői, az Orang Utan Republik Foundation (OURF) és az Orangaware.org. Az OURF elnöke, Gary Shapiro szerint fontos a nyilvánosság bevonása legközelebbi rokonaink megmentése érdekében, hiszen még mindig van erre idő:

„Mindössze 6600 orangután maradt fenn kis populációkban Szumátra északi részén, miközben Borneón ezrével haltak meg az utóbbi időben a tömeges erdőirtás, az orvvadászat és az illegális állatkereskedelem miatt.”

 A természetvédők folyamatosan dolgoznak az egyre több elkobzott, fogságban tartott főemlős rehabilitációján, és azért, hogy biztosítsák a megmaradt erdőterületeken az orangutánok fennmaradását.

Rehabilitációs központ Borneón, fotó: Nino Verde

Az Orangaware.org képviselője, Holly Draluck szerint az embereknek meg kell értenie, hogy az orángutánok élőhelye, a trópusi esőerdő nem csak az állatoknak létfontosságú, hanem a Föld egész élővilága, köztük az emberek számára is.

Az esőerdőknek szerepe van a klímaszabályozásban, a vízminőség fenntartásában, az erózió mérséklésében, és nem utolsósorban a biodiverzitás biztosításában, hiszen ezek az élőhelyek értékes fajok génjeinek őrzői és forrásai.

 Az orangutánok megmentéséért természetesen nem csak élőhelyükön, hanem a világ számos pontján tesznek erőfeszítéséket, így például magyarországi állatkertek is kiveszik részüket a fajmegmentő programban.

 Forrás: PRLog.Org 

 

Kapcsolódó cikk:

Koko anya szeretne lenni

Árva csimpánzok lelki egészsége

 

 

 

 • A tea gátolhatja a vas felszívódását

  A teázás nagyon egészséges, ám oda kell figyelnünk arra, hogy mikor fogyasszuk el, ugyanis nem feltétlenül jó, ha étkezés mellé isszuk, mert gátolhatja  […]

 • Ennyivel csökkentheti a koleszterinszintet a vegetáriánus étkezés!

  A vegetáriánus étkezés, mely kizárja a különféle húsok fogyasztását egyre népszerűbb szerte a világon. A vegetáriánus étrend követőinek táborát nagymértékben […]

 • A romániai erdők pusztításának megállítását szorgalmazta Károly herceg

  Üzenetében a romániai erdők pusztításának megállítását szorgalmazta Károly herceg a Vad Kárpátok nevű ismeretterjesztő filmsorozat harmadik részének bukaresti bemutatóján, ahol […]

 • A fogápolás a kedvenceknél is fontos!

  A kutyák-cicák fogainak ápolására nagy figyelmet kell fordítani. A különféle fog, fogágy- és ínybetegségek nem csak kellemetlen leheletet okoznak – […]