Az arthritis a gyerekeket is érintheti

A legtöbben azt hiszik, hogy az arthritis, azaz ízületi gyulladás csak a felnőttek betegsége, pedig sajnos, a gyerekenél is kialakulhat. A 16 éves kor előtt fellépő ízületi gyulladást juvenilis arthritisnek nevezzük. Nagyon fontos a betegség időben történő felismerése, mert korai diagnózissal és megfelelő kezeléssel visszaadható a fiatal ízületek egészsége, azonban ha nem történik meg időben a gyógyítása, akkor a gyulladás maradandó károkat okozhat.

 A gyulladt ízület fájdalommal jár, de sok esetben előfordul, hogy nem okoz ilyen tünetet a gyerekeknél. Más tünet viszont utalhat rá, például bőséges orrvérzés, a testen jelentkező véraláfutások és általános rossz közérzet.

A betegség egészen addig súlyosbodhat, hogy a gyermek fel sem bír kelni, és átmenetileg kerekesszékbe kényszerül. A megfelelő gyógykezelés ellenére is előfordulhatnak súlyos arthritiszes rohamok, melyek nagyfokú és gyakori fájdalommal járnak.

Az ún. juvenilis arthritis a gyerekenél 16 éves kor alatt fordul elő. Nagyon hasonlít a felnőtteknél kialakuló betegségre, duzzadt ízületekkel és merevséggel, csökkent mozgásképességgel és fájdalommal jár. Előfordulhat, hogy a gyermek reggel még az ágyból sem bír kikelni.

A korai diagnózis azért alapvető fontosságú, mert így megelőzhető, hogy a gyulladás az ízületekben maradandó károkar okozzon, ami aztán kihat a mozgásképességre is.

 A juvenilis arthritis a világon kevésbé ismert betegség, sokszor nem is diagnosztizálják. Kialakulásának valószínűleg genetikai okai vannak.

Felnőtteknél az idő által megkopott ízületek vagy sportsérülés miatt alakul ki, gyerekeknél viszont egy spontán gyulladásról van szó. Valószínűleg a gyermek hordozza a betegségért felelős gént, és egy fertőzés vagy egy allergia is elég ahhoz, hogy a gén aktiválódjon, és arthritist okozzon.

Fontos, hogy a szülők odafigyeljenek a tünetekre, és korán felismerjék a betegséget.

Mikor forduljunk orvoshoz?

– ha a gyermek fájdalomra panaszkodik az ízületeiben, és a fájdalom több mint két-három hétig is eltart,

– ha a gyermek merev végtagokkal ébred reggelente, és ez rendszeresen előfordul. Még ha sokat sportol is, nem indokolt, hogy merev ízületekkel kelljen fel,

– ha hátfájdalomra panaszkodik, ami olyan mértékű, hogy már az iskolában is gátolja őt az írásban, rajzolásban és a mozgásban.

 Forrás: health-e.org

Random Posts

 • Viggo Mortensen: szeretne mindent látni a világból

  Argentínában nőtt fel, ahol édesapja, akit szintén Viggonak neveztek, csirkefarmot tartott fenn. Gyermekként élt Venezuelában is, és a sok költözésnek […]

 • Finom parfümök és bőrápolók alapanyaga: a gerániumolaj

  A Geraniaceae, azaz Gólyaorr-félék családjába tartozó Pelargonium nemzettség olyan növényeket foglal magába, melyek szerte a világon fontos forrást jelentenek az […]

 • Stresszkezelés egyszerűen: csoki-meditációval!

  Talán csak egy újabb Amerikából jövő hóbort az ún. csoki-meditáció, de mindenkinek a szíve-joga eldönteni, hogy kipróbálja, nála vajon működik-e. […]

 • A koffeines kávé csökkenti a szájrák kockázatát

  A koffeintartalmú kávé fogyasztása csökkenti egyes szájüregi daganatok kockázatát, ezt állapította meg az Amerikai Rák Társaság új tanulmánya. A tanulmány szerzői szerint, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.