Az arthritis a gyerekeket is érintheti

A legtöbben azt hiszik, hogy az arthritis, azaz ízületi gyulladás csak a felnőttek betegsége, pedig sajnos, a gyerekenél is kialakulhat. A 16 éves kor előtt fellépő ízületi gyulladást juvenilis arthritisnek nevezzük. Nagyon fontos a betegség időben történő felismerése, mert korai diagnózissal és megfelelő kezeléssel visszaadható a fiatal ízületek egészsége, azonban ha nem történik meg időben a gyógyítása, akkor a gyulladás maradandó károkat okozhat.

 A gyulladt ízület fájdalommal jár, de sok esetben előfordul, hogy nem okoz ilyen tünetet a gyerekeknél. Más tünet viszont utalhat rá, például bőséges orrvérzés, a testen jelentkező véraláfutások és általános rossz közérzet.

A betegség egészen addig súlyosbodhat, hogy a gyermek fel sem bír kelni, és átmenetileg kerekesszékbe kényszerül. A megfelelő gyógykezelés ellenére is előfordulhatnak súlyos arthritiszes rohamok, melyek nagyfokú és gyakori fájdalommal járnak.

Az ún. juvenilis arthritis a gyerekenél 16 éves kor alatt fordul elő. Nagyon hasonlít a felnőtteknél kialakuló betegségre, duzzadt ízületekkel és merevséggel, csökkent mozgásképességgel és fájdalommal jár. Előfordulhat, hogy a gyermek reggel még az ágyból sem bír kikelni.

A korai diagnózis azért alapvető fontosságú, mert így megelőzhető, hogy a gyulladás az ízületekben maradandó károkar okozzon, ami aztán kihat a mozgásképességre is.

 A juvenilis arthritis a világon kevésbé ismert betegség, sokszor nem is diagnosztizálják. Kialakulásának valószínűleg genetikai okai vannak.

Felnőtteknél az idő által megkopott ízületek vagy sportsérülés miatt alakul ki, gyerekeknél viszont egy spontán gyulladásról van szó. Valószínűleg a gyermek hordozza a betegségért felelős gént, és egy fertőzés vagy egy allergia is elég ahhoz, hogy a gén aktiválódjon, és arthritist okozzon.

Fontos, hogy a szülők odafigyeljenek a tünetekre, és korán felismerjék a betegséget.

Mikor forduljunk orvoshoz?

– ha a gyermek fájdalomra panaszkodik az ízületeiben, és a fájdalom több mint két-három hétig is eltart,

– ha a gyermek merev végtagokkal ébred reggelente, és ez rendszeresen előfordul. Még ha sokat sportol is, nem indokolt, hogy merev ízületekkel kelljen fel,

– ha hátfájdalomra panaszkodik, ami olyan mértékű, hogy már az iskolában is gátolja őt az írásban, rajzolásban és a mozgásban.

 Forrás: health-e.org

Random Posts

 • Miért ciripelnek a kabócák?

  Miért ciripelnek a kabócák, ráadásul olyan fülsiketítően? A LiveScience tudományos hírportál szerint a zajkeltéssel távolról sem önmagukat szórakoztatják, az általuk […]

 • Milyen tornával erősíthetjük csontjainkat?

  A csonttömeget és csontsűrűséget több tényező is befolyásolja: a genetika, a táplálkozás, a hormonok és az életmód. Ezek közül az öröklött […]

 • Behurcolt varangyok fenyegetik Madagaszkár állatvilágát

  Behurcolt mérges varangyok fenyegetik Madagaszkár állatvilágát egy új genetikai kutatás szerint.   Az ázsiai közönséges varangy (Duttaphrynus melanostictus) mérgével megöli vetélytársait, […]

 • Miért érdemes omega-3-zsírsavat fogyasztani?

  Az omega-3 zsírsav egyike azon többszörösen telítetlen, ún. esszenciális zsírsavaknak, melyek létfontosságúak a szervezet egészségéhez, és elengedhetetlenek a normális növekedéshez. Az omega-6-zsírsav a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.