Az epekő tünetei és főbb kockázati tényezői

1. epehólyag, 2. patkóbél, 3. hasnyálmirigy, 4. epevezeték

Az epekő sokszor észrevétlen marad, ugyanis nem mindig okoz tüneteket. Az embereket nagy számban érinti, az Egyesült Államokban például mintegy 20 millió embert. Hazánkban a lakosság 10 százalékánál fordul elő. Az epekövesség lehet fájdalommentes, de okozhat akár hasi vagy hátfájdalmakat. Súlyosabb esetben komolyabb egészségügyi problémákat is okozhat, melyet műtéttel lehet orvosolni.

Mi az az epekő?

Az epekő elsősorban koleszterinből képződik. Mérete nagyon változó lehet, a homokszem nagyságútól egészen a golflabda nagyságig.

Mi okozza az epekő kialakulását?

Az epekő az epehólyagban alakul ki. Az epehólyag egy kis körte alakú szerv a máj alatt helyezkedik el, a hasüregben jobb oldalon. Az epehólyag tárolja a máj által termelt epét. Amikor az emésztés során szükségessé válik, beönti a vékonybélbe az epét, mely egy sárga, keserű folyadék. Szerepe a zsírok lebontása, a koleszterin feloldása. Az epe tartalmaz vizet, epesókat, zsírokat, fehérjéket és a bilirubin nevű pigmentanyagot. Az epekövek leggyakrabban koleszterinből képződnek. A kutatók szerint ennek több lehetséges oka is van:

– ha az epe több koleszterint tartalmaz, mint amennyit le tud bontani

– ha az epében túl sok a bilirubin illetve más összetevő, mely koleszterinkristályok képződését okozza

– ha nincs elegendő epesó a zsír lebontására

– ha az epehólyag nem húzódik össze és üríti ki az epét rendszeresen

Melyek az epekő legfőbb tünetei?

– erős fájdalom a has felső részében, mely hirtelen lép fel, de akár harminc percig vagy órákig is eltarthat

– fájdalom a jobb váll alatt illetve a jobb lapockában

– hányinger vagy hányás

– magas zsírtartalmú ételek – sültek, desszertek – elfogyasztása után jelentkező emésztési zavarok

Az elhízás az egyik kockázati tényező

Az elhízottságnak komoly szerepe van az epekő kialakulásában, különösen a nők körében. Az elhízott embereknél sokkal nagyobb a valószínűsége az epekő kialakulásának, mint a normál testúlyúak esetében. A kutatók úgy találták, hogy ennek az az oka, hogy aki elhízott, annak magasabb a koleszterinszintje. Emiatt több epe termelődik, ám több koleszterint is kellene lebontania, mint amennyit tud.

Egyes tanulmányok szerint azok a férfiak és nők, akik a hasi tájékon cipelnek túlsúlyt, hajlamosabbak az epekő kialakulására, mint azok, aki a csípőtájékon vagy a combon elhízottak.

Súlycsökkenéssel megszűnik a probléma?

A súlycsökkentő diéta – bármily furcsán is hangzik – szintén növeli az epekő kockázatát. Azok, akik gyors ütemben veszítenek testtömegükből – például villámdiéták során – nagyobb valószínűséggel lesznek epekövesek, mint azok, akik lassú ütemben fogynak le. Tanulmányok szerint az a fogyokúrázó, aki hetente több mint 1,3-1,4 kilogrammot fogy, inkább számíthat epekőre, mint az, aki a lassú fogyást választja.

Gyors fogyás általában a nagyon alacsony kalóriatartalmú – 800 kalóriás – diéták során következik be. Tanulmányok szerint az ilyen étrendet követők 10-25 százalékánál kialakul epekő, ami a leggyakrabban nem jár tünetekkel.

A súlycsökkentő diéta következtében az epehólyagban megváltozik az epesók és a koleszterin aránya, utóbbi javára. Mivel a diéta túl alacsony zsírtartalmú, az epehólyag összehúzódásának gyakorisága csökken, azaz nem ürít elég gyakran epét, és ez epekő kialakulásához vezethet.

A fogyokúrák során fellépő yo-yo effektus is fokozza az epekő esélyét. Kisebb a kockázata azoknak, akik szinten tudják tartani testsúlyukat, mint azoknak, akik hol lefogynak, hol visszahíznak.

Hogyan lehet biztonságosan lefogyni, hogy ne nőjön az epekő kialakulásának kockázata?

A kiinduló testsúlyt figyelembe véve szakértők azt javasolják, hogy hetente 0,2-0,9 kg-ot ne haladja meg a fogyás mértéke. A testsúlycsökkenés ilyen arányban akár hat hónapig is eltarthat. A hatodik hónap után a fogyás mértéke általában csökken, és a testsúly stabilizálódik.

Hogyan csökkenthető az epekő kockázata?

A lassú fogyáson túl az étrendnek is szerepe van az epekő kialakulásában. A szakértők még a diéta során is javasolják a kis mennyiségű zsír fogyasztását, hogy ezáltal biztosítva legyen az epehólyag rendszeres összehúzódása és ürítése. A jelenlegi ajánlások szerint a napi kalóriatartalom 25-30 százaléka kell, hogy zsírból származzon. Tanulmányok szerint az is csökkenti az epekő kialakulását, ha az étrendünk sok rostot és kalciumot tartalmaz.

A rendszeres fizikai aktivitás, mely segít a testsúlyt ideális szinten tartani, szintén csökkenti a kockázatot.

Mi az epekő kezelési módja?

A tünetet nem okozó, ún. néma epekövek általában semmilyen kezelésre nem szorulnak, mert legtöbbször maguktól eltűnnek. Bizonyos gyógyteák elősegíthetik az epehólyag ürülését, fogyasztásukat tekintve kérjük ki orvosunk tanácsát. A tüneteket okozó epekövek leggyakoribb kezelési módja a műtét, de gyógyszeresen is meg lehet kísérelni az epekő feloldását. Az orvos állapítja meg, hogy melyik a legmegfelelőbb kezelési mód az adott esetben.

 Forrás: WIN-Weight-control Information Network

Random Posts

 • Kockázatos-e a férfiakra a kerékpározás?

  A kerékpározás nem károsítja a férfiak szexuális egészségét egy új tanulmány szerint, melyben futók, úszók és kerékpárosok adatait hasonlították össze. […]

 • Házi praktikák fejfájás ellen

  A fejfájás gyakorta megkeserítheti életünket. Ha éppen nincsen otthon fájdalomcsillapító, vagy nem olyan erős a fájdalom, amire feltétlenül gyógyszert szeretnénk […]

 • Az aszpirin csökkenti a melanóma kockázatát nőknél

  A melanóma megelőzésének lehetséges új módjairól készítettek minden eddiginél nagyobb tanulmányt a Stanford Egyetem kutatói (Stanford University School of Medicine), […]

 • Kevesebb hússal a világ egészségesebb, hűvösebb és gazdagabb lenne

  Kevesebb hús, több gyümölcs és zöldség fogyasztásával emberek millióinak idő előtti halálát lehetne megelőzni évente a század közepéig, jelentősen csökkenne […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.