Paranoiás vagy talán túl agresszív?

A férje egy régi barátnőjével tartja a kapcsolatot az egyik közösségi oldalon? Azt gondolja, hogy talán meg is csalja? Ha suttogást hall maga körül, máris beindul a fantáziája? Sokszor azok érzik magukat legrosszabbul és a leginkább fenyegetve, akik eleve agresszívabb személyiséggel rendelkeznek.

Az oregoni Linfield College és a Washington State University közelmúltban elvégzett tanulmánya azt vizsgálta, hogy milyen összefüggés van a paranoia és az agresszió között.

A Linfield College pszichológia professzora, Jennifer Ruh Linder szerint korábbi kutatások már kimutatták, hogy azok az emberek, akikben magasabb az agresszíó szintje, hajlamosabbak mások semleges viselkedését inkább rosszindulatúnak vélni, mintsem ártatlannak.

Az ilyen irányú kutatásokat azonban nagyban befolyásolja, hogy az emberek tisztában vannak azzal, hogy hogyan kellene helyesen viselkedni, ezéert egy kutatás során az agresszívabb emberek is olyan válaszokat adnak, melyek megfelelnek a társadalmi normák elvárásainak.

Ezért Linder és kollégája, Nicole Werner ezúttal új megközelítésben vozsgálták ezt a viselkedést. A tudatalatti kognitív folyamatokat mérték, és egy igencsak provokatív eredményre jutottak.

Tanulmányukban 118 főiskolai diák vett részt, akiknek a kérdésekre adott válaszait ezredmásodpercben mérték.

„Az információfeldolgozás gyakran automatikusan, öntudatlanul zajlik, és amikor a résztvevők olyan válasszal találkoznak, mely az ő attitűdjükhöz közelebb áll, akkor gyorsabban kattintanak rá” – magyarázta Linder.

Ellenben, ha a válasz nem felel meg az általános elvárásoknak, és ezen az egyén elgondolkodik, az már lényegesn lelassítja a válaszadási folyamatot.

A tanulmány kimutatta, hogy az agresszívabb személyiséggel rendelkezők sokkal hajlamosabbak a paranoiára, és egy ártatlan dologban ellenséges szándékot feltételezni, legyen az akár egy ölükbe ömlött ital, a partner részéről egy elfelejtett találkozó, vagy a barátnő nevetgélése egy másik férfival.

 Forrás: PRLog.Org

 

 

Random Posts

 • A jóga enyhíti a hát- és derékfájdalmakat

  A jógának szerves részét képezik a nyújtógyakorlatok, a különböző légzési technikák és a relaxáció. Segítségével minden izomcsoportot megtudunk erősíteni, és […]

 • Egyre több helyen eszik legközelebbi rokonainkat

  Kongóban bevett szokás a főemlősök húsának fogyasztása, s miután Ugandába jelentős számú kongói menekült érkezik, már ott is felütötte a […]

 • A Harry Potter-láz a vadon élő baglyok vesztét okozhatja Ázsiában

  A Harry Potter-könyvek és filmek, különösen Hedvig, az ifjú varázslótanonc hóbaglya iránti rajongás komolyan fenyegeti a vadon élő baglyokat az […]

 • A környezet változása felgyorsíthatja az evolúciós folyamatokat

  Egy új tanulmány megkérdőjelezi azt a széles körben elfogadott nézetet, miszerint az élő szervezetek evolúciós változásai lassan, több száz, több […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.