Paranoiás vagy talán túl agresszív?

A férje egy régi barátnőjével tartja a kapcsolatot az egyik közösségi oldalon? Azt gondolja, hogy talán meg is csalja? Ha suttogást hall maga körül, máris beindul a fantáziája? Sokszor azok érzik magukat legrosszabbul és a leginkább fenyegetve, akik eleve agresszívabb személyiséggel rendelkeznek.

Az oregoni Linfield College és a Washington State University közelmúltban elvégzett tanulmánya azt vizsgálta, hogy milyen összefüggés van a paranoia és az agresszió között.

A Linfield College pszichológia professzora, Jennifer Ruh Linder szerint korábbi kutatások már kimutatták, hogy azok az emberek, akikben magasabb az agresszíó szintje, hajlamosabbak mások semleges viselkedését inkább rosszindulatúnak vélni, mintsem ártatlannak.

Az ilyen irányú kutatásokat azonban nagyban befolyásolja, hogy az emberek tisztában vannak azzal, hogy hogyan kellene helyesen viselkedni, ezéert egy kutatás során az agresszívabb emberek is olyan válaszokat adnak, melyek megfelelnek a társadalmi normák elvárásainak.

Ezért Linder és kollégája, Nicole Werner ezúttal új megközelítésben vozsgálták ezt a viselkedést. A tudatalatti kognitív folyamatokat mérték, és egy igencsak provokatív eredményre jutottak.

Tanulmányukban 118 főiskolai diák vett részt, akiknek a kérdésekre adott válaszait ezredmásodpercben mérték.

„Az információfeldolgozás gyakran automatikusan, öntudatlanul zajlik, és amikor a résztvevők olyan válasszal találkoznak, mely az ő attitűdjükhöz közelebb áll, akkor gyorsabban kattintanak rá” – magyarázta Linder.

Ellenben, ha a válasz nem felel meg az általános elvárásoknak, és ezen az egyén elgondolkodik, az már lényegesn lelassítja a válaszadási folyamatot.

A tanulmány kimutatta, hogy az agresszívabb személyiséggel rendelkezők sokkal hajlamosabbak a paranoiára, és egy ártatlan dologban ellenséges szándékot feltételezni, legyen az akár egy ölükbe ömlött ital, a partner részéről egy elfelejtett találkozó, vagy a barátnő nevetgélése egy másik férfival.

 Forrás: PRLog.Org

 

 

 • Hogyan védjük a babákat a káros sugaraktól, ha naptejet nem használhatunk?

  Ha kimegyünk a strandra, mi könnyen megvédhetjük bőrünket a káros UV-sugaraktól, de ha velünk van pár hónapos kisbabánk is, rá […]

 • Csak mi tudjuk megváltoztatni a világot

  2011 november elején kerül sor az első Green Screen Nemzetközi Filmfesztiválra, Kanadában. A Green Screen Nemzetközi Filmfesztivál Társaság elkötelezte magát […]

 • A fekete tea csökkenti a koleszterinszintet

  A teafogyasztás bizonyítottan csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát, azáltal, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét. A hatásmechanizmus a valószínűleg abban […]

 • Rizsleves

  Egy közepes vöröshagymát olajon megdinsztelünk egy kisebb fazékban. Ráteszünk egy kávéskanál apróra vágott kaprot, kevés töröttpaprikát, ételízesítőt, és felengedjük vízzel. […]