Paranoiás vagy talán túl agresszív?

A férje egy régi barátnőjével tartja a kapcsolatot az egyik közösségi oldalon? Azt gondolja, hogy talán meg is csalja? Ha suttogást hall maga körül, máris beindul a fantáziája? Sokszor azok érzik magukat legrosszabbul és a leginkább fenyegetve, akik eleve agresszívabb személyiséggel rendelkeznek.

Az oregoni Linfield College és a Washington State University közelmúltban elvégzett tanulmánya azt vizsgálta, hogy milyen összefüggés van a paranoia és az agresszió között.

A Linfield College pszichológia professzora, Jennifer Ruh Linder szerint korábbi kutatások már kimutatták, hogy azok az emberek, akikben magasabb az agresszíó szintje, hajlamosabbak mások semleges viselkedését inkább rosszindulatúnak vélni, mintsem ártatlannak.

Az ilyen irányú kutatásokat azonban nagyban befolyásolja, hogy az emberek tisztában vannak azzal, hogy hogyan kellene helyesen viselkedni, ezéert egy kutatás során az agresszívabb emberek is olyan válaszokat adnak, melyek megfelelnek a társadalmi normák elvárásainak.

Ezért Linder és kollégája, Nicole Werner ezúttal új megközelítésben vozsgálták ezt a viselkedést. A tudatalatti kognitív folyamatokat mérték, és egy igencsak provokatív eredményre jutottak.

Tanulmányukban 118 főiskolai diák vett részt, akiknek a kérdésekre adott válaszait ezredmásodpercben mérték.

„Az információfeldolgozás gyakran automatikusan, öntudatlanul zajlik, és amikor a résztvevők olyan válasszal találkoznak, mely az ő attitűdjükhöz közelebb áll, akkor gyorsabban kattintanak rá” – magyarázta Linder.

Ellenben, ha a válasz nem felel meg az általános elvárásoknak, és ezen az egyén elgondolkodik, az már lényegesn lelassítja a válaszadási folyamatot.

A tanulmány kimutatta, hogy az agresszívabb személyiséggel rendelkezők sokkal hajlamosabbak a paranoiára, és egy ártatlan dologban ellenséges szándékot feltételezni, legyen az akár egy ölükbe ömlött ital, a partner részéről egy elfelejtett találkozó, vagy a barátnő nevetgélése egy másik férfival.

 Forrás: PRLog.Org

 

 

Random Posts

 • Rosszcsont kölykök

  Ki tud ellenállni az aranyos bájos kis kutyakölyköknek, még ha éktelenül sokat rosszalkodnak is? Az ember legszívesebben naphosszat csak kényeztetné […]

 • Az elhízottság D-vitaminhiányhoz vezethet

  A University College London munkatársainak a PLOS Medicine című szakfolyóiratban ismertetett eredményei alapján a testtömegindex (BMI) minden 10 százalékos emelkedése […]

 • Veszélyben a jegesmedvék

  Az északi-sarkvidéki jégfelület folyamatos csökkenésének megállításáért fogott össze a Coca-Cola és a WWF. Szeretnék felhívni a figyelmet a jegesmedvék élőhelyét […]

 • Minden napra egy alma!

  ’Minden napra egy alma, és a doktor alma!’- ahogy Terence Hill is mondja egyik filmjében, miközben nekilát ennek a remek […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.