A bunda ápolása télen is fontos!

Vannak olyan kedvencek, melyek szeretik, ha fésülést, mások viszont egyenesen irtóznak tőle, és csak nagy nehézségek árán lehet rávenni őket, hogy egyezzenek bele a bundaápolásba.

A rövid szőrű állatoknál ez nem olyan nagy probléma, nem kell túl gyakran átfésülni a bundájukat, elegendő az elhalt szőrt eltávolítani. A hosszú szőrű kutyák és cicák bundájának ápolása azonban kutyakötelesség, hiszen ha ezt elhanyagoljuk, akkor kedvencünk egy óriási szőrgubanccá változhat át. Az összegabalyodott, filces szőrt csak nagy kínok árán lehet kifésülni, ezért sokan inkább a négylábú teljes bundájának lenyírása mellett döntenek – ami télen viszont nem éppen időszerű – , és megfogadják, hogy bármennyire is nem szereti kedvencünk, bizony rendszeresen ki lesz fésülve a bundája.

Azért nem mindegyikük reagál rosszul a szőrkefélésre, sőt, az a legjobb, mikor simogatásnak veszik. Ha kölyökkutyát veszünk magunkhoz, vagy felnőtt kutyusunk félénk természetű, a fésülés remek alkalom arra, hogy még szorosabb kötődés alakuljon ki közöttünk.

Hogyan vegyük rá kedvencünket, hogy beleegyezzen a fésülésbe? A három legfontosabb szabály:

1. Mikor belekezdünk, legyünk nyugodtak, és ezt sugározzuk az állat felé. Ő ugyanis átveszi a hangulatunkat, ezért nem szabad idegesnek lennünk, mert akkor ő is azzá válik. A fésülést mindig kezdjük a bunda simogatásával.

 2. Mindig azon a helyen kezdjük a fésülést, melyet kedvencünk leginkább eltűr. Bármilyen egyéb „szépségápolást” hajtunk végre rajta, például fésülés utáni körömvágást, mindig tartsuk be ezt a sorrendet: azt a procedúrát hagyjuk legutoljára, amelyet a legkevésbé szeret.

 3. Sose felejtkezzünk meg a jutalmazásról. Az állatok olyanok, mint a gyerekek, ha jól viselkednek, azt meg kell jutalmazni. Fésülés közben, ha nyugodtan viselkedik, adjunk neki időnként jutalomfalatkákat. Így egy kellemes dologgal kapcsolja össze a szőrápolást.

Válasszunk kedvencünk szőrének megfelelő kefét és fésűt, hogy ezáltal is megkönnyítsük az elhalt szőr eltávolítását, és a kifésülést, valamint, hogy ne sértsük meg a bőrüket. Speciális fésűk és kefék kaphatóak a cicák, kutyák számára, sőt még a nyulaknak is.

A kutyáknál a téli bundaápolás különösen fontos, ilyenkor a napi átkefélés elengedhetetlen  szőrtípustól függetlenül. A hideg idő ugyanúgy igénybe veszi az ő szőrüket, mint a mi hajunkat. A bunda átkefélése fokozza a bőr véráramlását, segít eltávolítani az elhalt szőrt és hámsejteket, valamint serkenti a bőr természetes olajainak termelődését, melyet a fésülés egyenletesen oszlat el a szőrszálakon. Így lesz kedvencünk „téli kabátja” a hideg időben is egészséges és fényes.

Fotó: Jorge Royan

Random Posts

 • A vadászat miatt tovább maradnak anyjuk mellett a medvebocsok

  Egy évvel tovább maradnak az anyjuk mellett a svéd erdőkben élő barnamedve-bocsok, mint néhány évtizeddel ezelőtt – derült ki egy […]

 • A spenót erősíti az izmokat

  A spenót. Sokaknak gyermekkori rémálma, és így persze felnőttként sem akarnak megbarátkozni vele. Akik szeretik, azoknak érdemes tudni, hogy a […]

 • Dióban gazdag táplálkozással a prosztatarák ellen

  A prosztatarák kialakulása ugyan összefüggésben van a táplálék magas zsírtartalmával, de nem mindegy, hogy milyen minőségű zsír az, amit megeszünk. […]

 • Próbálta már depresszió és szorongás ellen a sáfrányt?

  A sáfrányt (Crocus sativus) számos országban termesztik, többek között Kínában, Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban és főként Iránban. Utóbbi országban a sáfrány, […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.