A depresszió leküzdésének 4 legjobb módja

Ha már régóta szenved a depressziótól, és elege van a tabletták szedéséből, nem kell kétségbe esnie, mert a depressziót természetes módszerekkel is le lehet küzdeni. A legújabb kutatások négy fő dolgot emelnek ki ennek a legyengítő állapotnak a legyőzésére, hogy jobban érezhesse magát. Számos tanulmány egyértelműen kimutatta, hogy sok esetben az antidepresszáns szerek nem működnek jobban, mint a gyógyszer hatóanyagot nem tartalmazó placebók. Egy 1979 és 1996 közötti tanulmánysorozatban, melyben 96 antidepresszáns szer hatását vizsgálták, a résztvevők 52 százalékánál hatástalannak bizonyultak a gyógyszerek. Előfordul, hogy a placebó szedésekor javulás következik be, mert a beteg elhiszi, hogy a tabletta segít rajta. Ez is bizonyítja, hogy a depresszió leküzdésében alapvetően fontos, hogy az ember hogyan érzi magát, milyen lelkiállapotban van.

A legújabb kutatások szerint a depresszió leküzdésének legjobb és leggyorsabb módszerei a következők:

1. Fizikai aktivitás

Az aktív élet, a sport, a testmozgás a legerősebb természetes antidepresszáns. Számtalan tanulmány kimutatta, hogy a mozgás javítja a hangulatot, és kiváló ellenszere az enyhe illetve a közepes fokú depressziónak és szorongásnak. Egy vizsgálatban, melyben nyolcvan 20 és 45 év közötti enyhe illetve közepesen súlyos depresszióban szenvedő felnőtt vett részt hetente három-négy alkalommal végzett napi 30 perces időtartamban anaerob testmozgást. Mindössze 12 hét elteltével a tünetek súlyossága 50 százalékkal csökkent. Még azoknál is 30 százalékos csökkenés volt kimutatható a szimptómákban, akik könnyű illetve izomnyújtó gyakorlatokat végeztek heti 3-5 alkalommal napi 15-20 percben. Ezek a változások hasonlóak azokhoz a kutatási eredményekhez, ahol a résztvevők depresszióját gyógyszeresen kezelték, ami azt bizonyítja, hogy nem kell feltétlenül a gyógyszerekre támaszkodni.

A testmozgás azzl is segíti a depresszió leküzdését, hogy felszabadítja az agyban az endorfinoknak nevezett boldogsághormonokat, melyek hozzájárulnak jó közérzetünkhöz.

2. Helyes táplálkozás

Az első és legfontosabb lépés a depresszió ellen a cukrok mennyiségének radikális csökkentése az étrendben. Az, hogy milyen ételeket fogyasztunk, óriási hatással van életminőségünkre, kedélyállapotunkra és arra, hogyan kezeljük élethelyzeteinket. Ne együnk feldolgozott élelmiszereket, együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, zöldfűszereket, gyógynövényeket, és jó minőségű fehérjét, fehér húsokat és halat.

A szervezet hidratálása is nagyon fontos. Bizonyított tény, hogy a szervezet hidratáltságának akár 1 százalékos csökkenése is már negatívan befolyásolja az agyműködést. Igyunk jó minőségű palackozott ásványvizet vagy szűrt vizet. Megközelítőleg 25 testtömegkilogramonként egy liternyi folyadékra van szüksége a szervezetnek naponta több részletben elosztva. Ebben a menyiségben benne van a tiszta víz, a leves, az elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök, és a többi étel folyadéktartalma. Az otimális agyműködéshez ezeken túl szükség van esszenciális zsírsavakra. Ezért az étrendet egészítsük ki omega-3-zsírsavval, melynek fő forrásai a különféle halak.

3. Napfény

A hazai éghajlaton testünket csak nyáron éri elegendő mennyiségű napfény, melynek fő szerepe, hogy bőrünkben D vitamint szintetizál. A téli időszakban éppen ezért szervezetünknek szüksége lehet a D vitamin pótlására. A megfelelő D vitamin szintnek fontos szerepe van a depresszió kezelésében illetve kialakulásának gátlásában. Azok, akiknek a legalacsonyabb a D vitamin szintje, tizenegyszer hajalmosabbak depresszióra, mint akiknél ennek a vitaminnak a mennyisége normál szinten van.

Még ha nem is süt a nap, egy séta, vagy egy kerékpározás a szabadban, megteszi pozitív hatását!

4. Relaxáció

Bár a depresszió egy súlyos állapot, valójában nem betegség, sokkal inkább egy jele annak, hogy a testünk és az életünk nincsen egyensúlyban. Abban a pillanatban, hogy valaki betegségként tekint a depresszióra, úgy gondolja, hogy azt csak gyógyszerekkel lehet meggyógyítani, pedig valójában az egyensúly helyreállítására kellene törekedni, aminek legfontosabb módja a stressz csökkentése.

A stresz az, ami nagyban hozzájárul a depresszió kialakulásához, és súlyos következményként a testünkben gyulladásokat is okozhat.

A relaxációra remek lehetőséget nyújtanak a meditációs vagy a jóga gyakorlatok. De ha ezt nem szeretnénk végezni, akkor a sétálás vagy egy lazító fürdő is segít csökkenteni a feszültségeket.

Ez a négy életmódbeli változtatás nem igényel nagy erőfeszítést, mégis megadják a legnagyobb esélyt arra, hogy visszanyerjük és fenntartsuk mentális egészségünket.

 Forrás: PRLog.Org

 

Kapcsolódó cikkek:

Depresszió elleni tréning 8 lépésben

A menopauza előtti depresszió súlyosbítja a csontritkulást

Hogyan győzzük le a stresszt?

 

 

 

Random Posts

 • Miből áll egy rákellenes étrend?

  Az étrendkiegészítők, a gyógynövények és a speciális étrendek népszerűsége folyamatosan nő, és egyre fontosabb szerephez jutnak napjainkban a különféle betegségek […]

 • A leggyakoribb újévi fogadalmak – Hogyan tartsuk be őket?

  Sokunk életében az év vége az az időszak, amikor átgondoljuk és összegezzük magunkban, mit értünk el az elmúlt tizenkét hónapban, […]

 • A szoláriumozás veszélyei

  A legtöbb ember szerint a napsütötte bőr egészségesebb megjelenést kölcsönöz, ezért mindent megtesznek azért, hogy színük szép, bronzbarna legyen. Ismerjük […]

 • Az e-cigi súlyosan károsíthatja a tüdőt

  Az elektromos cigaretta párájában lévő anyagok súlyosan károsíthatják a tüdőt – figyelmeztetnek brit szakemberek. A Manchesteri Egyetemen dolgozó Andrew Higham […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.