A méz jótékony hatásai

A mézet, mint egészségünk egyik fontos támogatóját régóta ismerjük, megbízható házi szerként alkalmazzuk meghűléses betegségeink során, ám a mézhez nem csak akkor érdemes fordulnunk, ha fáj a torkunk. Ennél sokkal szélesebb a gyógyító tárháza. Még a kismamák étrendjéből sem hiányozhat.

A méz fő alkotói a szőlőcukor és a gyümölcscukor, azaz glükóz és fruktóz, melyek a szervezet számára a legtermészetesebb energiaforrást jelentik, ráadásul hamar pótolják az elvesztett energiát, mert gyorsan felszívódnak.

Magas vitamin (B vitaminok, C-vitamin) és több mint 30-féle ásványi-anyag tartalmánál fogva (kalcium-a virágmézekben több van belőle, réz, vas, mangán, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink, csak hogy a legfontosabbakat említsük) rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, növeli ellenálló-képességünket a különféle betegségekkel szemben, antimikrobális hatással rendelkezik, és kedvezően hat az anyagcsere-folyamatokra. Jó hatással van a szívizomra, a csontrendszerre, a vérképzésre, az idegek és izmok működésére, valamint növeli a szellemi és fizikai erőnlétet. Szervezetünk számára nélkülözhetetlen aminosavakat és enzimeket tartalmaz, melyeket testünk nem képes önmaga előállítani, így folyamatosan pótolnunk kell külső forrásokból.

Fokozza az étvágyat a gyenge vagy beteg szervezetű embereknél.

Várandós kismamák elsőrendű energiaforrását jelenthetik. Mivel a növekvő magzat folyamatosan fogyasztja és használja fel a glükózt az anya véréből, ezért azt az anyukának pótolni kell, nehogy leessen a vércukra. A méz rendszeres, napi kis adagokban történő fogyasztásával elegendő szőlőcukrot juttathat a szervezetébe.

A cukorbetegségben szenvedőknek sem kell teljesen száműzniük az étrendjükből. A táplálkozási szakértők szerint egy kevéske méz nem terheli meg az anyagcseréjüket, mindössze bele kell számítaniuk a napi engedélyezett szénhidrátmennyiségbe.

B vitamin és aminosav tartalmánál fogva kedvezően befolyásolhatja lelkiállapotunkat, közérzetünket.

Egy pohár tejben elkavart kiskanálnyi méz nyugodtabb alvást eredményezhet.

Esetenként előforduló megbetegedéseknél, rosszulléteknél is jó, ha van otthon méz, például gyomorrontásnál, vagy másnaposság esetén.

Gyomorrontáskor a szervezet a hányással és a hasmenéssel ásványi anyagokat és folyadékot veszít. Ilyenkor fontos a nátrium, kálium és a glükóz pótlása. Eredményesen próbálkozhatunk a következő házi „koktéllal”: egy pohár gyümölcslében keverjünk el egy teáskanál mézet és egy csipet konyhasót, majd ezt kortyolgassuk.

Másnaposság ellen azért hasznos, mert az alkohol hatására a vérben lecsökken az aminosavak és az ásványi anyagok mennyisége, glükóz-tartalmánál fogva pedig segíti a szervezetben lévő alkohol távozását.

Ennyi jó tulajdonság után már senki sem kételkedhet abban, hogy ne hiányozna egy üveg méz az otthonából.

Random Posts

 • Ha nyugalomra vágyunk: ilang-ilang

  Az ilang-ilang illóolajat a Cananga odorata, avagy illatos cananga nevű Indonéziában és a Fülöp-szigeteken őshonos örökzöld fa tengeri csillaghoz hasonló […]

 • A humor az Alzheimerrel küzdők egyik gyógyszere

   Az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél humorterápiával csökkenthetőek a betegséghez köthető gyakorta előforduló agresszív megnyilvánulások. Az akut nyugtalanság (agitáció) kezelésében a vicc, […]

 • A tobzoskavadászat 150 százalékkal nőtt mintegy 40 év alatt

  A tobzoskák vadászata 150 százalékkal nőtt Közép-Afrika erdőségeiben az 1970-es évektől 2014-ig – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.     Az egyetemi […]

 • A globális felmelegedés révén tartóssá válhat az El Niño

  Éghajlatkutatók évek óta tanakodnak a trópusi időjárás-váltakozás jövőjéről: egyesek attól tartanak, hogy a globális felmelegedés révén tartóssá válhat az El […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.