A szervezet hidratálásának fontossága

Az emberi test 60 százaléka víz, tehát nem meglepő, hogy a napi étrendünknek mennyire fontos részét képezi a folyadék. Tény, hogy egy felnőtt ember akár három hétig is kibírja élelem nélkül, víz nélkül azonban nem élhetünk három napnál tovább.

Naponta hat-nyolc pohár víz elfogyasztása nagyon fontos a szervezet megfelelő működéséhez, és ahhoz, hogy csúcsformában érezzük magunkat.

A test megfelelő hidratáltsága több szempontból is fontos. A dolgos hétköznapokon igen nagy jelentősége van az ivóvíz-alapú folyadékpótlásnak a megfelelő szellemi működés fenntartása miatt is. Ha a szervezetet hagyjuk kiszáradni, a koncentráció mértéke 13 százalékkal, a rövid távú memóriánk kapacitása pedig 7 százalékkal is csökkenhet.

Ahhoz, hogy szervezetünket kellően hidratáljuk, nem kell csak vizet fogyasztanunk, koffeinmentes teákkal és gyümölcslevekkel is pótolhatjuk az elvesztett folyadékot.

A koffeintartalmú teák és kávék azonban ellenkező hatást váltanak ki a szervezetben, vízhajtó tulajdnoságuknál fogva hozzájárulnak a test kiszáradásához, ezért ezeket nem fogyaszthatjuk víz helyett. Azonban napi egy-két csésze tea vagy kávé elfogyasztása nem fog károkat okozni egy egészséges testben.

A napi folyadékigényt folyamatosan pótolnunk kell, a legoptimálisabb, ha több részletre osztjuk el. Ha már nagyon szomjasak vagyunk, az azt jelenti, hogy a testünk akár két-öt pohárnyi vizet is elveszített már!

Létezik egy egyszerű teszt a hidratáltságunk megállapítására. Csípjük össze a kézfej bőrét, majd engedjük el, és nézzük meg, milyen gyorsan ugrik vissz a bőr az eredeti állapotába. Ideális esetben rögtön visszaugrik a helyére.(Idősebb korban a bőr lassú visszahúzódása nem csak a hidratáltsággal, hanem a rugalmatlanabb kötőszövetekkel is összefüggésben áll).

Hogyan tartsunk lépést a nap folyamán a vízvesztéssel?

– kezdjük  a napot egy jó pohár vízzel, ami a felkelés után kellően hidratálni fogja testünket.

– biztosítsuk egész nap, hogy mindig hozzáférjünk a vízhez, legyen nálunk palackozott víz.

– hozzunk létre fejben egy ütemtervet a folyadékpótlásra, hogy ne felejtkezzünk el róla. Például jegyezzük meg, hogy minden étkezésnél, előtte és közben is, igyunk meg egy pohár vizet.

 A kellő hidratáltságnak egyéb előnyei is vannak a hidratáláson kívül. Segít csökkenteni az étvágyat, és mivel kalóriamentes, az ideális testsúly eléréséhez is hozzájárul. Sokan akkor is esznek, mikor testük valójában folyadékra vágyna. Egy pohár víz még az éhségérzetet is segít csillapítani.

A veséket is folyamatos munkára készteti, és hozzájárul a vesehomok kiürüléséhez, ezáltal csökkenzti a vesekő kockázatát. Az egészéges bélműködéshez is nélkülözhetetlen. A bőrünk állapotára is azonnali hatást tud kifejteni. Egy pohár víz után arcunk láthatóan üdébb és egészségesebb színű lesz.

Általánosságban elmondható, hogy 25 testtömegkilogrammonként egy liternyi folyadékra van szükségünk egy nap.

Ne tartsunk attól, hogy túl sok vizet iszunk! A vesét csak napi 15 liter folyadék elfogyasztása tudná megzavarni, ha ennél kevesebbet iszunk – ami nagyon valószínű – abból nem lehet baj! –Forrás: PRLog.Org , Fotó: Dori

Kapcsolódó cikk:

10 ok arra, hogy több vizet igyunk!

Random Posts

 • Angélica Rivera boldog házasságban él férjével és hat gyermekével

  A színésznőt Gaviota-ként szerették meg a hazai nézők a ’Szerelempárlat’ című telenovella főszerepében. Férjét, a nála négy évvel idősebb, Enrique […]

 • A bolha- és kullancsirtók biztonságos használata

  A kedvencünk vérére pályázó bolhákat és kullancsokat kegyetlenül irtanunk kell, hiszen a kellemetlen viszketésen túl ezek a vérszívók többféle betegséget […]

 • Egyre magasabb a Vezúv

  Nyolcvan centimétert emelkedett az utóbbi húszezer év alatt a Vezúv, Európa egyik legnagyobb vulkánja évente négy milliméterrel lesz magasabb.  “Az […]

 • Ne hagyja figyelmen kívül a horkolást! – Súlyos betegséget okozhat

  A detroiti Henry Ford Kórház kutatói szerint a horkolást egyáltalán nem szabad figyelmen kívül hagyni, és pusztán mások alvását zavaró […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.