Bővítse tudását a vitaminokról!

A vitaminok olyan alapvető tápanyagok, melyek hozzájárulnak szervezetünk egészséges működéséhez. Bár a legtöbben a vegyes táplálkozás során magunkhoz vesszük a szükséges vitaminokat, mégis emberek milliói világszerte vitaminkészítmények formájában is kiegészítik velük a mindennapi étkezését.

De vajon szükségünk van-e vitaminkiegészítésre?

Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás mellett csak bizonyos állapotokban szorulhatunk plusz vitaminbevitelre

A legfontosabb okok, amiért extra mennyiségben pótoljuk a vitaminokat:

– ha valamelyik vitaminból bizonyítottan a szükségesnél kevesebb található szervezetünkben, és az orvos javasolja a hiány pótlására

– egyoldalú, hiányos táplálkozás, vegeterianizmus esetén, vagy ha kevés zöldséget-gyümölcsöt fogyasztunk

– terhesség és szoptatás idején

Szervezetünk a különböző biológia folyamatokban használja fel a vitaminokat, például a növekedéshez, az emésztéshez az idegrendszer működéséhez.

Tizenhárom olyan vitamin van, melyre mindenképpen szükségünk van: A, C, D, E, K, B vitaminok – tiamin(B1), riboflavin(B2), niacin(B3), pantoténsav(B5), biotin, piridoxin (B6), B12 (kobalamin) és folsav.

A vitaminokat két csoportba soroljuk, a vízben és a zsírban oldódó vitaminokra. Zsírban oldódók az A, D, E, K , (és az F vitamin), a többi a vízben oldódók közé tartozik. A vízben oldódó vitaminok könnyen felszívódnak a szevezetben, amely azonban nem tárol belőlük nagyobb mennyiséget, a felesleget a vesén keresztül kiüríti. A zsírban oldódó vitaminokat viszont a szervezet elraktározza –ezért könnyebb ezeket túladagolni, mint a vízben oldódókat -, és amikor szükséges, felhasználja őket.

Annak ellenére, hogy testünknek minden nap megadjuk a szükséges kalóriamennyiséget, sőt, sokszor még többet is, mint kellene, az elfogyasztott élemiszerek mégsem tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat.

Leggyakrabban az alábbi tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok hiánya okoz hiánybetegséget:

– felnőttek körében az A, C, E vitamin, a kalcium, kálium, magnézium és a rostok

– gyerekek és serdülők körében az E vitamin, a kalcium, kálium, magnézium és rostok

– a lakosság egyes csoportjainál a D, E, B12, folsav és vas

A legfontosabb táplálkozási útmutatók a vitaminfogyasztás tekintetében:

– táplálkozzunk vegyesen, zöldséget, gyümölcsöt, mindenféle színűt, ugyanakkor csökkentsük a cukor, a só és alkoholfogyasztást

– legyünk tisztában az ajánlott napi mennyiséggel

– 50 éves kor felett a B12 vitamint kristályos formában fogyasszuk, ahogyan a dúsított élelmiszerekben illetve vitaminkiegészítőkben található

– fogamzóképes korú hölgyek, különösen, ha teherbe kívánnak esni, vasban gazdagon táplálkozzanak, emellett ügyeljenek a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitelre, mert ez segíti a vas felszívódását.

– a terhesség első harmadában fokozottan ügyelni kell a folsav pótlására, egyes születési rendellenesség elkerülése érdekében

-világos bőrűeknek és idősebbeknek, illetve erős napsugárzásnak kitett embereknek nagyobb mennyiségű D vitaminra van szükségük

Vitaminkiegészítő fogyasztásánál mindig tartsuk be az ajánlott mennyiséget. Így, még egészséges, vegyes táplálkozás mellett sem kell attól tartanunk, hogy túladagoljuk ezeket.

Ha mégis túladagoltuk valamelyiket, a következő tüneteket tapasztalhatjuk:

Zsírban oldódó vitaminoknál:

A-vitamin: hányinger, hányás, fejfájás, homályos látás, ügyetlenség, születési rendellenesség, májproblémák, csontritkulás veszélye. Magas koleszterinszint, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, májbetegség esetén a túladagolás kockázata még magasabb.

D-vitamin: hányinger, hányás, étvágytalanság, székrekedés, gyengeség, fogyás, zavartság, szívritmuszavar, lágy szövetek elmeszesedése.

Amennyiben vérhígító gyógyszert szed, az E és K-vitamin szedését meg kell beszélni a kezelőorvossal.

Vízben oldódó vitaminoknál:

B3: bőrvörösség, kipirulás, hányinger

B6: hosszútávon a túladagolás idegkárosodást okozhat (a vitamin elhagyásával visszafordítható a folyamat), mely zsibbadás, járászavar és fájdalom formájában jelentkezik

C: hányinger, vesekő, fokozott vas felszívódás

Folsav: főként időskorban lehet túladagolni, és idegrendszeri károsodást okozhat

A mai rohanó világban sokszor nehéz odafigyelni az egészséges vegyes táplálkozásra, ezért egyszerűbbnek tűnik étrendkiegészítő formájában pótolni a vitaminigényt. Ezek azonban sokszor a vitaminok és ásványi anyagok széles skáláját tartalmazzák, és nem biztos, hogy mindegyikre szükségünk van. Érdemes megtudni, hogy melyik vitaminból szenved szükséget szervezetünk, és felkeresni a háziorvost, aki a hiánytünetek és vérvétel útján pontos képet adhat arról, melyik vitaminból kell többet szednünk, és milyen mennyiségben. Így biztosan nem kell tartanunk a túladagolástól.

Random Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.